Κορωνοϊός: Η COVID αυξάνει 23 φορές τον κίνδυνο πνευμονίας στην εγκυμοσύνη, δείχνει νέα έρευνα

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Τι δείχνει νέα ανάλυση δεδομένων από χιλιάδες εγκύους σε 12 χώρες για τους κινδύνους που κρύβει η COVID-19.

Η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός είναι πολύ επικίνδυνη για τις εγκύους και τα αγέννητα μωρά τους. Μια νέα, διεθνής μελέτη αποτυπώνει την ακριβή έκταση του κινδύνου σε πολλές χιλιάδες γυναίκες.

Η μελέτη βασίζεται στη συνδυασμένη ανάλυση των δεδομένων από 12 προγενέστερες που διεξήχθησαν σε ισάριθμες χώρες. Συνολικά συμμετείχαν 13.136 γυναίκες που έμειναν έγκυοι στη διάρκεια της πανδημίας. Οι 1.942 εξ αυτών είχαν θετικά αποτελέσματα στον μοριακό έλεγχο για τον κορωνοϊό.

Οι επιστήμονες συνέκριναν τις εκβάσεις των εγκύων που είχε αρρωστήσει ο κορωνοϊός με εκείνες των γυναικών που δεν μολύνθηκαν. Όπως διαπίστωσαν, οι έγκυοι με COVID-19 είχαν:

  • 23,46 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν πνευμονία
  • 15,23 φορές περισσότερες πιθανότητες να χρειασθούν διασωλήνωση
  • 3,81 φορές περισσότερες πιθανότητες να χρειασθούν εισαγωγή στην εντατική
  • 7,68 φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους

Και επιπλοκές της εγκυμοσύνης

Συνολικά, οι έγκυοι που νόσησαν είχαν πενταπλάσιες πιθανότητες να χρειασθούν οποιαδήποτε επείγουσα φροντίδα. Ο κορωνοϊός αύξανε σημαντικά και τον κίνδυνο ορισμένων επιπλοκών της κυήσεως. Ειδικότερα, οι έγκυοι με COVID-19 διέτρεχαν πενταπλάσιο κίνδυνο θρομβώσεως. Είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν:

  • Αιμορραγία
  • Ρήξη του πλακούντα
  • Υπερτασικά επεισόδια της κυήσεως
  • Πρόωρο τοκετό

Είχαν επίσης αυξημένες πιθανότητες να γεννήσουν μωρό με χαμηλό βάρος (κάτω από 2.500 γραμμάρια)

Στο σύνολο των μελετών, το 3% των εγκύων με COVID-19 χρειάσθηκαν εισαγωγή στην εντατική – ποσοστό πολλαπλάσιο απ’ ό,τι των εγκύων που δεν νόσησαν από τον επικίνδυνο ιό.

«Είναι πλέον ξεκάθαρο πως ο κορωνοϊός στην εγκυμοσύνη αυξάνει τους κινδύνους για τη μητέρα και το μωρό, είτε μιλάμε για τα προηγμένα κράτη, είτε για τα αναπτυσσόμενα» δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Emily Smith, επίκουρη καθηγήτρια Παγκόσμιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Τζωρτζ Ουάσινγκτον.

Σωτήριος ο εμβολιασμός

Τα καλά νέα, πρόσθεσε, είναι πως ο εμβολιασμός μπορεί να μειώσει σημαντικά τους κινδύνους αυτούς. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει όλες οι έγκυοι να κάνουν τις απαιτούμενες δόσεις, όπως τις συνιστούν οι αρμόδιες Αρχές.

Η νέα ανάλυση δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση BMJ Global Health. Οι χώρες όπου διεξήχθησαν οι επιμέρους μελέτες ήταν οι ΗΠΑ, Ιταλία, Σουηδία, Ισπανία, Νότιος Αφρική, Γκάνα, Κίνα, Κένυα, Νιγηρία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Τουρκία και Ουγκάντα.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν