Με ποιον τρόπο ο Ρατατούης θα συμβάλει στην κατανόηση του αυτισμού

  • Iatropedia
Στην υπέροχη παιδική ταινία «ο Ρατατούης», ο πρωταγωνιστής, ένας αρουραίος της Γαλλικής υπαίθρου, έχει την ικανότητα να επικοινωνεί με τους ανθρώπους, αλλά και να αποφασίζει και να λαμβάνει αποφάσεις κάτω από δύσκολες συνθήκες. Αποφάσεις, τόσο λογικές που μόνο ένας άνθρωπος και όχι ένα ζώο θα μπορούσε να λάβει…

Η πραγματικότητα τελικά, δεν απέχει και πολύ από την ταινία αφού οι ερευνητές του εργαστηρίου Cold Spring Harbor, με επικεφαλής την καθηγήτρια Αν Τσέρτσλαντ, συνέκριναν την ικανότητα των ανθρώπων και των τρωκτικών να παίρνουν αποφάσεις κάνοντας τα σχετικά πειράματα με αρουραίους. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν είναι ότι, όχι μόνον οι άνθρωποι, αλλά και τα ζώα αυτά, αξιολογούν τα δεδομένα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και παίρνουν τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις.

Η ανακάλυψη πιθανότατα δείχνει ότι ισχύει η ίδια εξελικτική διαδικασία και ενεργοποιούνται τα αντίστοιχα νευρωνικά κυκλώματα τόσο στους ανθρώπους, όσο και στα τρωκτικά, κάτι που επιτρέπει τελικά τη λήψη των καλύτερων δυνατών αποφάσεων και από τα δύο είδη, αφού ληφθούν υπόψη τα δεδομένα του περιβάλλοντος.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό, μπορεί να τους βοηθήσει να καταλάβουν καλύτερα πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος των ανθρώπων με αυτισμό, οι οποίοι δυσκολεύονται να επεξεργαστούν σωστά τα πολλαπλά ερεθίσματα του περιβάλλοντος.

Επειδή τα άτομα με αυτισμό δυσκολεύονται να χειριστούν σωστά τα εξωτερικά ερεθίσματα, ελπίζουν ότι η μελέτη των τρωκτικών θα συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση των εγκεφαλικής λειτουργίας των αυτιστικών.

Η έρευνα έγινε ως εξής: Οι αρουραίοι, δέχτηκαν διάφορα οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα. Στη συνέχεια, αξιολογήθηκε η ικανότητά τους να επεξεργάζονται αυτές τις πληροφορίες προκειμένου να φθάσουν στην τροφή τους. Συγκρίνοντας με αντίστοιχα τεστ στα οποία υποβλήθηκαν άνθρωποι, οι επιστήμονες βρήκαν ότι και οι δύο ομάδες, έδειξαν παρεμφερή ικανότητα να φθάνουν στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και αν για τους ανθρώπους αυτό ήταν λίγο- πολύ γνωστό, τώρα επιβεβαιώνεται για πρώτη φορά ότι και ο εγκέφαλος των τρωκτικών «δουλεύει» με ανάλογα αποτελεσματικό τρόπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για την εγκεφαλίτιδα στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

γίνετε γονέας πριν τα 35 σας – ο αυτισμός στα παιδιά είναι και θέμα ηλικίας των γονέων

φως στα μαγικά μυστήρια του εγκεφάλου ρίχνει έλληνας επιστήμονας

φαινόμενο QWERTY, πως επιδρά στον εγκέφαλο μας, το πληκτρολόγιο

τα ονοματεπώνυμα γλωσσοδέτες φρενάρουν την επαγγελματική επιτυχία

10 άχρηστες, αλλά τόσο χρήσιμες συμβουλές