Κορωνοϊός: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς – Απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Τι συνιστούν οι ειδικοί στους γονείς, ώστε να προστατεύσουν καλύτερα από τον κορωνοϊό τα παιδιά και τα άλλα μέλη της οικογένειάς τους.

Ο κορονοϊός Covid-19 εξαπλώνεται ασταμάτητα στον πλανήτη και στη χώρα μας και λογικό είναι οι γονείς να ανησυχούν για τις συνέπειες που μπορεί να έχει στα παιδιά τους.

Ειδικοί από το Νοσοκομείο Παίδων The King’s Daughters, στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια, και από την Unicef απαντούν σε μερικά βασικά ερωτήματα για τον ιό και τις δυνητικές επιπτώσεις του στα παιδιά.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Πόσο επικίνδυνος είναι για τα παιδιά – Πώς να τα προστατεύσετε

Κορωνοϊός: Τι δείχνει νέα έρευνα για το πόσο παραμένει στον αέρα και στις διάφορες επιφάνειες

Ποια συμπτώματα προκαλεί ο κορωνοϊός;

Στα συμπτώματά του συμπεριλαμβάνονται πυρετός, βήχας και δύσπνοια. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο ιός μπορεί να προκαλέσει πνευμονία και δυσκολία στην αναπνοή. Τα συμπτώματα αυτά είναι παρόμοια με εκείνα της γρίπης ή των χειμερινών ιώσεων, όπως συνηθίζουμε να αποκαλούμε τα κοινά κρυολογήματα.

Η ομοιότητα αυτή είναι ο λόγος για τον οποίο η επιβεβαίωση της διάγνωσης του ιού Covid-19 γίνεται με ειδική εξέταση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα βασικά μέτρα προστασίας είναι τα ίδια για όλες τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού:

  • Καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών ή/και απολύμανση με αλκοολούχο διάλυμα
  • Βήχας και φτάρνισμα στον αγκώνα
  • Αποφυγή του συγχρωτισμού με πολλά άτομα
  • Αποφυγή αγγίγματος του προσώπου με τα χέρια
  • Αποφυγή της επαφής με άτομα που νοσούν ή είναι θετικά στον κορωνοϊό

Μία από τις κύριες διαφορές του κορωνοϊού με τη γρίπη είναι ότι για τη γρίπη υπάρχει εμβόλιο και ειδικό αντιϊικό φάρμακο, ενώ για τον κορωνοϊό όχι ακόμα. Αυτός είναι και ο λόγος που η ανθρωπότητα ανησυχεί ιδιαίτερα για το νέο ιό και λαμβάνει εντατικά μέτρα προστασίας.

Υπάρχουν ειδικές πληροφορίες για τον κορωνοϊό Covid-19 που να αφορούν τα παιδιά;

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς είναι ότι ο κορωνοϊός δεν προσβάλλει τα παιδιά όσο τους ενήλικες. Αντιθέτως, οι λοιμώξεις μεταξύ των παιδιών όλων των ηλικιών είναι εξαιρετικά χαμηλές.

Ταυτοχρόνως, όμως, τα παιδιά που μολύνονται από τον ιό εκπέμπουν υψηλό ιϊκό φορτίο. Επομένως μπορούν εύκολα να μεταδώσουν τον κορωνοϊό στα ευπαθή άτομα της οικογένειάς τους. Στα άτομα αυτά ανήκουν οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

Οι γονείς πρέπει επίσης να γνωρίζουν πως η πιθανότητα να αρρωστήσει βαριά ένα παιδί από τον κορωνοϊό είναι χαμηλή, αλλά υπαρκτή. Ευτυχώς, όμως, η θνησιμότητα επίσης είναι πολύ χαμηλή, κάτω από 1 τοις χιλίοις. Επιπλέον, τα παιδιά κατά κανόνα έχουν ήπια συμπτώματα, όπως συνάχι, βήχα και πυρετό, σύμφωνα με τα αμερικανικά ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC).

Τί μπορώ να κάνω για να προστατεύσω την οικογένειά μου;

Ο κορωνοϊός Covid-19 μεταδίδεται με παρόμοιο τρόπο με τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις, δηλαδή με τα σταγονίδια που εκπέμπουμε με την εκπνοή, τον βήχα και το φτάρνισμα. Τα σταγονίδια αυτά άλλοτε είναι μικροσκοπικά και αιωρούνται για λίγη ώρα στον αέρα και άλλοτε είναι μεγάλα και καταλήγουν αμέσως στα αντικείμενα που μας περιβάλλουν. Τα μεγάλα σταγονίδια εκπέμπονται με τον βήχα και το φτάρνισμα και τα μικροσκοπικά με την αναπνοή.

Για να προστατευθείτε, λοιπόν, πρέπει να εφαρμόζετε όλα τα μέτρα που προαναφέρθηκαν. Αν τα παιδιά σας είναι μικρά και δεν είναι εύκολο να προσαρμοστούν στη σύσταση για το πλύσιμο των χεριών και το άγγιγμα του προσώπου, καλό είναι να λάβετε πρόσθετα μέτρα. Τα μέτρα αυτά είναι απολύμανση των κοινόχρηστων αντικειμένων του σπιτιού και τακτικό πλύσιμο και απολύμανση των παιχνιδιών του παιδιού.

Εννοείται πως ένα άλλο βασικό μέτρο προφύλαξης είναι να κρατάτε το παιδί στο σπίτι όταν είναι άρρωστο. Αυτό ισχύει ακόμα κι αν έχει απλώς δέκατα. Το ίδιο πρέπει να κάνετε και εσείς, εάν παρουσιάσετε συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού.

Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία, συμβουλευθείτε τον παιδίατρό σας.

Πρέπει να φοράω χειρουργική μάσκα;

Η χρήση της χειρουργικής μάσκας συνιστάται σε όσους έχουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (π.χ. βήχα, φτάρνισμα, πυρετό) για να αποφευχθεί η διασπορά του όποιου ιού στους γύρω τους. Αν είστε ασυμπτωματικοί, πιθανώς δεν χρειάζεστε τη μάσκα, αρκεί να μένουν σε απόσταση ασφαλείας οι γύρω σας.

Αν φορέσετε κοινή χειρουργική, χάρτινη μάσκα, πρέπει να αποφύγετε να την αγγίζετε συνέχεια με τα χέρια σας. Είναι επίσης απαραίτητο να την πετάξετε αμέσως μετά τη χρήση ή αν μουσκέψει από την αναπνοή σας.

Να θυμάστε πως μόνη η μάσκα δεν αρκεί για πλήρη προστασία από τη διασπορά του κορωνοϊού. Είναι απαραίτητο να ακολουθείτε και τις άλλες οδηγίες πρόληψης. Και πάλι τονίζεται πως το παιδί που είναι άρρωστο πρέπει να μένει στο σπίτι, ακόμα κι αν έχει απλώς δέκατα.

Τί να κάνω αν το παιδί μου είναι άρρωστο και ανησυχώ ότι μπορεί να έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό Covid-19;

Αν το παιδί σας έχει ύποπτα συμπτώματα και είναι πιθανό να έχει εκτεθεί στον ιό (π.χ. επειδή είχατε πάει ταξίδι σε χώρα με κρούσματα ή είχατε κρούσμα στην οικογένεια, τη γειτονιά, την περιοχή ή το σχολείο σας πριν κλείσει), ενημερώστε τον παιδίατρό σας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Θα σας πουν τι πρέπει να κάνετε. Αν το παιδί σας είναι στην εφηβεία (άνω των 15 ετών), καλέστε απ’ ευθείας τον ΕΟΔΥ στο τηλέφωνο 1135.

Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να ξέρω;

Οι κορωνοϊοί δεν είναι κάτι νέο. Είναι μία μεγάλη οικογένεια ιών, ορισμένοι εκ των οποίων προκαλούν κοινό κρυολόγημα (ανήκουν στους σχεδόν 200 ιούς που προκαλούν κρυολογήματα).

Το πιθανότερο είναι ότι όλοι έχουμε εκτεθεί κάποια στιγμή σε κάποιον κορωνοϊό, αλλά τότε τον είχαμε αποκαλέσει «ίωση». Επιπλέον, η ανοσία που προκαλούν οι κορωνοϊοί συνήθως διαρκεί λίγο, το πολύ 1-2 χρόνια, γι’ αυτό και μας ξαναμολύνουν.

Ο νέος κορωνοϊός Covid-19, όμως είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, καθώς μπορεί να εισβάλλει απευθείας και στους δύο πνεύμονες, όπου μπορεί να προκαλέσει βαριά πνευμονία. Επειδή, εξ άλλου, είναι νέος ιός, κανείς στον πλανήτη δεν έχει ανοσία σε αυτόν. Επομένως πρέπει όλοι να λαμβάνουμε μέτρα προφύλαξης, ώστε να προστατεύσουμε εμμέσως και τα πιο ευπαθή μέλη της οικογένειάς μας.