Κορωνοϊός: Τα παιδιά έχουν ιό και αντισώματα ταυτοχρόνως στον οργανισμό τους!

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Ασυνήθιστο εύρημα νέας, μικρής μελέτης. Τι μπορεί να σημαίνει η συνύπαρξη του νέου κορωνοϊού με τα αντισώματα που τον καταπολεμούν. Οι εκτιμήσεις των ειδικών.

Ο κορωνοϊός Covid-19 και τα αντισώματα που τον καταπολεμούν μπορεί να συνυπάρχουν ταυτοχρόνως στα παιδιά, αλλά και στους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες, αναφέρουν επιστήμονες από την Ουάσινγκτον.

Σε μικρή μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν με μεγάλη τους έκπληξη ότι σχεδόν ένας στους τρεις ασθενείς ήταν ταυτοχρόνως θετικοί στον κορωνοϊό και στα αντισώματα εναντίον του.

«Οι περισσότεροι ιοί σταματούν να ανιχνεύονται όταν αρχίζουν να παράγονται τα αντισώματα. Ο νέος κορωνοϊός φαίνεται ότι είναι κάτι διαφορετικό», δήλωσε  η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Burak Bahar, παθολογοανατόμος στο αμερικανικό Εθνικό Νοσοκομείο Παίδων στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι με ή χωρίς αντισώματα, τα παιδιά είναι πιθανό να μεταδίδουν τον κορωνοϊό, εκτίμησε.

Συνύπαρξη σε εννέα στους 33 νεαρούς ασθενείς

Τα ευρήματα προέρχονται από μικρή μελέτη με 33 πάσχοντες από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Η ηλικία τους ήταν 22 ετών και κάτω. Όλοι τους εξετάστηκαν τόσο για τον ιό, όσο και για τα αντισώματα εναντίον του στο νοσοκομείο της Ουάσινγκτον.

Όπως διαπιστώθηκε, οι εννέα από τους 33 ασθενείς εξακολουθούσαν να φέρουν τον κορωνοϊό, μετά την έναρξη της παραγωγής αντισωμάτων.

Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες που παράγονται από το ανοσοποιητικό για να καταπολεμήσουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς, εξήγησε η Dr. Bahar. Όσο περισσότερο διαρκεί μια λοίμωξη, τόσο πιο δραστικά γίνονται. Και αυτό διότι ο οργανισμός έχει τη δυνατότητα να τα τελειοποιήσει, ώστε να επιτίθενται με ακρίβεια στην εκάστοτε απειλή.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, μεσολαβούν 18 ημέρες κατά μέσον όρο από την πρώτη διάγνωση του κορωνοϊού στους νεαρούς ασθενείς έως ότου γίνουν ανιχνεύσιμα τα αντισώματα εναντίον του. Από το σημείο αυτό, χρειάζεται ακόμα 1 εβδομάδα για να πάψει ο κορωνοϊός να είναι ανιχνεύσιμος στον ασθενή.

Ύστερα, χρειάζονταν άλλες 11 ημέρες ώστε να παραχθούν αρκετά εξουδετερωτικά αντισώματα, ώστε να προστατευτούν οι ασθενείς από νέα μόλυνση από τον κορωνοϊό.

Επιμένει περισσότερο στα μικρά παιδιά

Ωστόσο, ο νέος κορωνοϊός φάνηκε να είναι ιδιαιτέρως επίμονος σε μερικά από τα μικρότερα παιδιά. Ειδικότερα, τα παιδιά ηλικίας 6 έως 15 ετών τυπικά έβγαιναν θετικά στις εξετάσεις για το κορωνοϊό επί 32 ημέρες από την πρώτη διάγνωση. Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα για τις ηλικίες 16-22 ετών ήταν 18 ημέρες.

Η νέα μελέτη δεν εξέτασε εάν η συνύπαρξη του κορωνοϊού με τα αντισώματα επέτρεπε τη μετάδοσή του σε άλλα άτομα. Ούτε είναι γνωστό αν ο κορωνοϊός μπορεί να συνυπάρχει με τα αντισώματα και στους ενήλικες.

Η Dr. Bahar είπε ότι το θέμα της μετάδοσης από τα παιδιά σε άλλα άτομα αποτελεί το επόμενο στάδιο της έρευνάς της. Τόνισε ακόμα ότι το νέο εύρημα πρέπει να επιβεβαιωθεί από μεγαλύτερες μελέτες για να θεωρηθεί οριστικό. Έως ότου όμως ξεκαθαριστεί το θέμα, συνιστά στους γονείς και σε όσους έρχονται σε επαφή με τα παιδιά με κορωνοϊό, να τηρούν τα μέτρα προστασίας. «Μην αφήνετε τις προφυλάξεις απλώς και μόνο επειδή το παιδί έχει πια αντισώματα και δεν έχει συμπτώματα», συνέστησε.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Pediatrics.