Κορωνοϊός: Πόσο μειώνουν τα εμβόλια τον κίνδυνο νοσηλείας στους εφήβους

  • Ρούλα Τσουλέα
εμβόλιο HPV
Τι δείχνουν δύο νέες μελέτες στις ΗΠΑ, που συμπεριλαμβάνουν τους μήνες επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός. Πόσο προστατεύει τους ανηλίκους ο εμβολιασμός των ιδίων των εφήβων, αλλά και ο εμβολιασμός των ενηλίκων.

Τα εμβόλια για τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο νοσηλείας στους εφήβους, αλλά και στα παιδιά, αναφέρουν επιστήμονες από τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από τη χώρα τους σε δύο ξεχωριστές μελέτες. Η πρώτη διεξήχθη σε 14 αμερικανικές πολιτείες. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούν το χρονικό διάστημα μεταξύ 1 Μαρτίου 2021 και 14 Αυγούστου 2021. Σ’ αυτό συμπεριλαμβάνονται οι καλοκαιρινοί μήνες, κατά τους οποίους κυριάρχησε το στέλεχος Δέλτα που δημιούργησε ο κορωνοϊός.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι νοσηλείες παιδιών και εφήβων τον Αύγουστο ήταν σχεδόν πενταπλάσιες απ’ όσες στα τέλη Ιουνίου. Ειδικά στις ηλικίες 0-4 ετών, οι νοσηλείες ήταν σχεδόν 10 φορές περισσότερες τον Αύγουστο!

Ωστόσο, οι νοσηλείες ανάμεσα στους εφήβους ηλικίας 12-17 ετών ήταν 10,1 φορές περισσότερες στους ανεμβολίαστους απ’ όσες στους εμβολιασμένους.

Συνολικά, μεταξύ Μαρτίου και Αυγούστου καταγράφονταν 49,7 νοσηλείες λόγω της COVID ανά 100.000 παιδιά και εφήβους. Ανεξαρτήτως εμβολιασμού ή μη, οι νοσηλείες ήταν περισσότερες:

  • Μεταξύ των παιδιών ηλικίας 0-4 ετών (69,2 ανά 100.000 παιδιά)
  • Μεταξύ των εφήβων ηλικίας 12-67 ετών (63,7 ανά 100.000 εφήβους

Αντιθέτως, ήταν χαμηλότερες στα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών (24 ανά 100.000 παιδιά).

Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Morbidity and Mortality Weekly Report, την οποία εκδίδουν τα CDC.

Ο ρόλος του γενικού εμβολιασμού

Στη δεύτερη μελέτη, οι ερευνητές  ανέλυσαν στοιχεία από τα νέα κρούσματα, τις διακομιδές στα νοσοκομεία και τις εισαγωγές στις ηλικίες 0-17 ετών, από την 1 Αυγούστου 2020 έως και τις 27 Αυγούστου 2021.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως μετά την επικράτηση του στελέχους Δέλτα που δημιούργησε ο κορωνοϊός, αυξήθηκαν οι νοσηλείες παιδιών με COVID. Αυξήθηκαν επίσης οι διακομιδές παιδιών στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων.

Ωστόσο, στις αμερικανικές πολιτείες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού:

  • Οι διακομιδές παιδιών και εφήβων στα νοσοκομεία ήταν 3,4 φορές περισσότερες
  • Οι νοσηλείες παιδιών και εφήβων στα νοσοκομεία ήταν 3,7 φορές περισσότερες

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ο εμβολιασμός στην κοινότητα έχει ζωτική σημασία για να προστατευτούν οι ανήλικοι από την σοβαρή COVID. «Η σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός μπορεί να αναπτυχθεί στα παιδιά και τους εφήβους. Δυστυχώς αυτό το βλέπουμε να συμβαίνει ολοένα συχνότερα τον τελευταίο καιρό», υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τα CDC, το στέλεχος Δέλτα που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός έχει αυξήσει σημαντικά τις τελευταίες 7 εβδομάδες τα σοβαρά περιστατικά στους ανηλίκους. Ειδικά στις ηλικίες έως και 4 ετών έχει παρατηρηθεί δεκαπλασιασμός στις νοσηλείες.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να έχουν παίξει ρόλο στην αύξηση των σοβαρών περιστατικών είναι:

  • Οι τοπικές διαφορές στην τήρηση των άλλων προστατευτικών μέτρων (μάσκες, αποστάσεις, υγιεινή)
  • Το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δεν γίνεται ταυτοχρόνως σε όλες τις αμερικανικές πολιτείες)

Η δεύτερη μελέτη επίσης δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Morbidity and Mortality Weekly Report.

Φωτογραφία: iStock