Κορωνοϊός: Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα στην εγκυμοσύνη

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Τα συμπτώματα που προκαλεί ο κορωνοϊός στις εγκύους δεν υποχωρούν εύκολα, ούτε εμφανίζονται με τη σειρά που έχουμε συνηθίσει από το γενικό πληθυσμό. Ποια είναι τα συχνότερα και πόσο μπορεί να διαρκέσουν.

Η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19 στις εγκύους είναι συνήθως ήπια αλλά προκαλεί ασυνήθιστα παρατεταμένα συμπτώματα, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη που έχει διεξαχθεί έως σήμερα για το θέμα.

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ μελέτησαν σχεδόν 600 εγκύους, διαπιστώνοντας πως μόλις το 5% χρειάσθηκαν εισαγωγή στο νοσοκομείο και το 2% στην εντατική.  Ωστόσο σε μία στις τέσσερις περιπτώσεις τα συμπτώματα της λοίμωξης που προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός διήρκησαν 8 εβδομάδες ή περισσότερο.

Τα συνηθέστερα πρώιμα συμπτώματα που παρουσίασαν οι έγκυοι ήταν:

  • Βήχας (20% των περιπτώσεων)
  • Πονόλαιμος (16%)
  • Πόνοι στο σώμα (12%)
  • Πυρετός (12%)

Για λιγοστές εγκύους (το 6% του συνόλου) το πρώτο σύμπτωμα ήταν η απώλεια της όσφρησης (ανοσμία) ή της γεύσης. Άλλα συμπτώματα που αναφέρθηκαν ήταν δύσπνοια, συνάχι, φτάρνισμα, ναυτία, έμετος, διάρροια και ίλιγγος.

Σημαντικές διαφορές από τον γενικό πληθυσμό

Τα συμπτώματα αυτά διαφέρουν σημαντικά από εκείνα στον γενικό πληθυσμό, όπου συχνότερα είναι η ανοσμία και ο πυρετός.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Obstetrics & Gynecology. Όπως γράφουν οι ερευνητές, συμπεριέλαβαν στη μελέτη τους 594 εγκύους, μέσης ηλικίας 31 ετών. Το 95% από αυτές εκδήλωσαν ήπια μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός και δεν χρειάσθηκαν νοσηλεία.

Κατά μέσον όρο, οι έγκυοι διήνυαν την 24η εβδομάδα της κυήσεως όταν παρουσίασαν τη λοίμωξη Covid-19. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ο μέσος χρόνος που χρειάσθηκαν τα συμπτώματά τους για να υποχωρήσουν ήταν 37 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι στις μισές περιπτώσεις χρειάσθηκε περισσότερος καιρός και στις υπόλοιπες λιγότερος.

Η διάρκεια των συμπτωμάτων προκάλεσε έκπληξη στους ερευνητές. «Γνωρίζουμε από μελέτες στον γενικό πληθυσμό πως όταν κάποιος έχει ήπια λοίμωξη Covid-19 τα συμπτώματά του υποχωρούν σε 1-2 εβδομάδες», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Vanessa Jacoby, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF). «Αυτό όμως δεν φαίνεται να ισχύει για τις εγκύους».

Πόσο διήρκησαν τα συμπτώματα

Στην πραγματικότητα, στις περισσότερες περιπτώσεις οι έγκυοι υπέφεραν επί τουλάχιστον 3 εβδομάδες πριν υποχωρήσουν τα συμπτώματά τους. Ειδικότερα:

  • Το 52% των εγκύων έπαψαν να έχουν συμπτώματα μετά από 3 εβδομάδες
  • Το 60% των εγκύων έγιναν ασυμπτωματικές μετά από 4 εβδομάδες
  • Το 75% των εγκύων δεν είχαν συμπτώματα μετά από 8 εβδομάδες

Σαν να μην έφτανε αυτό, τα σχετιζόμενα με τον κορωνοϊό συμπτώματα συχνά αλληλοεπικαλύπτονταν με τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Έτσι, συμπτώματα όπως η ναυτία ή η κόπωση ήταν ιδιαιτέρως έντονα.

«Τα συμπτώματα που προκαλεί ο κορωνοϊός στην εγκυμοσύνη μπορεί να είναι παρατεταμένα και με σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία και ευεξία των εγκύων», τόνισε η  Dr. Jacoby. «Παρά τους δυνητικούς κινδύνους που κρύβει ο νέος κορωνοϊός για τις εγκύους και ίσως για τα νεογέννητα μωρά, έχουμε ακόμα πολλά κενά στις γνώσεις μας. Τα ευρήματά μας μπορεί να προετοιμάσουν τις εγκύους και τους γιατρούς τους ώστε να ξέρουν τι να περιμένουν σε περίπτωση νόσησης».

Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν επίσης ότι μία έγκυος δεν πρέπει να περιμένει να ανεβάσει πυρετό πριν συμβουλευθεί τον γιατρό της για το νέο κορωνοϊό. Μπορεί κάλλιστα να χρειαστεί τεστ αν έχει μόνο πονόλαιμο και βήχα, λένε οι ειδικοί.