Κορωνοϊός: Ποια συμπτώματα είναι ύποπτα για σοβαρή νόσο στα παιδιά

  • Iatropedia newsroom
κορωνοϊός
Νέα ευρήματα από σχεδόν 300 παιδιά, μέσης ηλικίας 10 ετών. Ποια συμπτώματα ήταν πιθανότερο να παρατηρηθούν σε όσα χρειάσθηκαν τελικά νοσηλεία στην εντατική. Ο ρόλος του πυρετού και της δύσπνοιας.

Τα συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, τα οποία μπορεί να αποτελούν προάγγελο της βαρύτητάς της στα παιδιά, αναγνώρισαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Όπως διαπίστωσαν, τα παιδιά που εκδηλώνουν αναπνευστικά συμπτώματα είναι εκείνα που συνήθως εκδηλώνουν πιο σοβαρή νόσο.

«Στις αρχές της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, νομίζαμε ότι είναι απίθανο να νοσήσουν σοβαρά εξαιτίας του τα παιδιά», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Danielle M. Fernandes, παθολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων Montefiore, στην πόλη της Νέας Υόρκης. «Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι, όπως οι ενήλικες, έτσι και τα παιδιά που νοσούν από τον ιό μπορούν να εκδηλώσουν ευρύ φάσμα συμπτωμάτων. Τα συμπτώματά αυτά κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Και δυστυχώς κάποια παιδιά τελικά καταλήγουν».

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 281 παιδιά που νοσηλεύθηκαν εξαιτίας της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Τα μισά είχαν εκδηλώσει κυρίως αναπνευστικά συμπτώματα, όπως:

  • Βήχα
  • Συριγμό
  • Πονόλαιμο
  • Δυσκολία στην αναπνοή

Από τα υπόλοιπα, άλλα είχαν πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο και άλλα πλήθος ετερόκλητων συμπτωμάτων, όπως πυρετό και γαστρεντερικές εκδηλώσεις. Συνολικώς 114 χρειάσθηκαν νοσηλεία στην εντατική, ενώ 7 έχασαν τελικά τη ζωή τους.

Ποια κινδυνεύουν

Τα παιδιά στα οποία ο κορωνοϊός είχε προκαλέσει πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο είχαν περισσότερες πιθανότητες να χρειασθούν νοσηλεία στην εντατική. Ωστόσο μόνο όσα από αυτά είχαν αναπνευστικά συμπτώματα κατέληξαν τελικά από τη νόσο Covid-19.

Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ακόμα ότι:

  • Τα παχύσαρκα παιδιά ήταν πιθανότερο να παρουσιάσουν σοβαρά αναπνευστικά συμπτώματα και να χρειασθούν εντατική. Το ίδιο ίσχυε για όσα είχαν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα
  • Ένα στα πέντε παιδιά με σοβαρά αναπνευστικά συμπτώματα χρειάσθηκαν διασωλήνωση και μηχανική υποστήριξη της αναπνοής
  • Τα παιδιά με χαμηλά λευκά αιμοσφαίρια ήταν πιθανότερο να εκδηλώσουν σοβαρό πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο. Το ίδιο ίσχυε και για εκείνα με υψηλά επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (συμβολίζεται CRP και είναι δείκτης φλεγμονής).

«Ελπίζουμε ότι τα ευρήματά μας θα βοηθήσουν τους παιδίατρους σε όλο τον κόσμο να εντοπίζουν τους ανηλίκους που χρειάζονται επιθετικότερη αντιμετώπιση, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος σοβαρής μορφής της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός», τόνισε η Dr Fernandes.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Pediatrics.