Κορωνοϊός: Για πόσες ημέρες είναι πλέον μεταδοτικά τα παιδιά – Νέα ευρήματα

  • Ρούλα Τσουλέα
COVID
Τι έδειξε νέα μελέτη σε παιδιά και εφήβους που νόσησαν το 2022, από ιούς που κυκλοφορούν έως σήμερα.

Τα παιδιά που διαγιγνώσκονται με COVID-19 είναι μεταδοτικά για τρεις ημέρες κατά μέσον όρο, επομένως είναι υπεραρκετές οι πέντε ημέρες απομόνωσής τους, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Η σχετική μελέτη αφορά παιδιά που νόσησαν με κορωνοϊό το 2022, όταν πια είχε επικρατήσει η παραλλαγή Όμικρον, διάφορα στελέχη της οποίας κυριαρχούν έως σήμερα.

Επιπλέον, τα νέα ευρήματα ίσχυαν ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής κατάστασης των παιδιών, διευκρινίζουν οι ερευνητές.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια (USC) και από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Τα ευρήματά της δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Pediatrics.

Στη μελέτη συμμετείχαν 76 παιδιά και έφηβοι, ηλικίας 7-18 ετών. Όλοι τους νόσησαν από COVID μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου 2022. Οι ερευνητές έλαβαν πέντε φορές, σε διάστημα 10 ημερών, επιχρίσματα από τον λαιμό τους για να τα καλλιεργήσουν στο εργαστήριο.

Από τα 76 παιδιά, τα 52 (ποσοστό 68,4%) ήταν εμβολιασμένα εναντίον της COVID-19. Λίγο περισσότερα από τα μισά (το 55,4%) είχαν ηλικία 7-12 ετών, ενώ τα μισά ήταν αγόρια.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα 14 από τα παιδιά (ποσοστό 18,4%) ήταν ακόμα μεταδοτικά την 5η ημέρα από τη νόσηση. Τα 3 (ποσοστό 3,9%) ήταν μεταδοτικά έως την 10η ημέρα. Τα υπόλοιπα, όμως, δεν είχαν πια ίχνη του ιού στα επιχρίσματά τους μετά την 3η ημέρα. Μάλιστα αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από το αν τα παιδιά ήταν εμβολιασμένα ή όχι.

«Αρκεί η απομόνωση για πέντε ημέρες»

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι, υπό το φως αυτών των ευρημάτων, αρκεί η απομόνωση των παιδιών για πέντε ημέρες. Ύστερα μπορούν να επιστρέφουν στο σχολείο, ανεξάρτητα από το αν είναι εμβολιασμένα για την COVID ή όχι, λένε.

«Ασφαλώς προέχει η προστασία και των άλλων παιδιών στο σχολείο. Ταυτοχρόνως, όμως, δεν πρέπει να διαταράσσεται η εκπαιδευτική διαδικασία σε ένα άρρωστο παιδί. Πόσο μάλλον που τα παιδιά έχουν ήδη περάσει πολλά με την πανδημία», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Neeraj Sood, καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Πολιτικής του USC.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι πέντε ημέρες παραμονής στο σπίτι είναι υπεραρκετές. Καλό είναι να μειωθούν όπου ισχύουν περισσότερες», πρόσθεσε.

Ωστόσο επισήμανε πως τα νέα ευρήματα ισχύουν τώρα. «Ο κορωνοϊός εξακολουθεί να μεταλλάσσεται. Επομένως δεν γνωρίζουμε εάν η επόμενη παραλλαγή που θα επικρατήσει και θα προκαλεί την COVID θα προκαλεί μεγαλύτερη ή μικρότερη μεταδοτικότητα», εξήγησε.

Φωτογραφία: iStock