Κορωνοϊός: Από ποια σοβαρή ασθένεια γλίτωσε τα παιδιά η πανδημία

  • Iatropedia newsroom
κορωνοϊός
Πως μειώθηκε κατακόρυφα το 2020 η κυκλοφορία ενός εντεροϊού που συσχετίζεται με μια σοβαρή νόσο που μοιάζει με την πολιομυελίτιδα. Πόσα ήταν τα κρούσματα της σοβαρής νόσου που καταγράφηκαν, πόσα αναμένονταν.

Όλο και κάτι καλό προκύπτει τελικά από την πανδημία που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός και τα μέτρα για την αναχαίτισή της. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι εκτός από τον μηδενισμό των κρουσμάτων της γρίπης που παρατηρείται εφέτος, μειώθηκαν κατακόρυφα και τα κρούσματα μιας νόσου που προκαλεί παράλυση στα παιδιά.

Η νόσος αυτή λέγεται οξεία χαλαρή μυελίτιδα και είναι μία σπάνια νόσος που μοιάζει με την πολιομυελίτιδα. Είναι μία πάθηση της σπονδυλικής στήλης που προκαλεί αδυναμία στα άκρα και εμποδίζει την κίνηση. Η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες αναπηρίες.

Η οξεία χαλαρή μυελίτιδα (acute flaccid myelitis, AFM) πρωτοπαρατηρήθηκε στις ΗΠΑ το 2012. Έκτοτε προκαλούσε ενδημικές εξάρσεις κάθε δύο χρόνια. Το 2020 ήταν η χρονιά που αναμενόταν να προκαλέσει και πάλι τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Ωστόσο τα περιστατικά που καταγράφηκαν ήταν μόλις το ένα πέμπτο απ’ ό,τι το 2018. Ειδικότερα:

  • Το 2016 είχαν καταγραφεί 153 περιστατικά οξείας χαλαρής μυελίτιδας στις ΗΠΑ
  • Το 2018 ανήλθαν σε 238 περιστατικά
  • Το 2020 ήταν μόλις 31

Η νόσος, βέβαια, δεν περιορίζεται στις ΗΠΑ. Το 2014, λ.χ., καταγράφηκαν 343 κρούσματα σε παιδιά στην Ευρώπη, ενώ ανάλογα περιστατικά παρατηρήθηκαν και σε επόμενες χρονιές.

Ο εντεροϊός EV-D68

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η παρατηρούμενη μείωση το 2020 οφείλεται στα μέτρα περιορισμού της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Μάλιστα ξεχωρίζουν ως μέτρο προστασίας την κοινωνική αποστασιοποίηση. Η απομάκρυνση των μικρών παιδιών από τους φίλους και τους συμμαθητές τους είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί η διασπορά της λοίμωξης από εντεροϊό D68 (EV-D68). Η λοίμωξη αυτή συσχετίζεται ισχυρά με την οξεία χαλαρή μυελίτιδα.

Ο ιός EV-D68 ανευρίσκεται κυρίως στα νήπια και στα μικρά παιδιά. Παρά την ονομασία του, τυπικά προκαλεί αναπνευστικά συμπτώματα, όπως συνάχι, βήχα ή συριγμό.

Η οξεία χαλαρή μυελίτιδα είθισται να εκδηλώνεται μετά από κάποια ιογενή λοίμωξη. Ουδείς γνωρίζει γιατί συσχετίζεται ειδικά με τον εντεροϊό EV-D68, λένε οι ερευνητές. Ωστόσο οι ενδημικές εξάρσεις του κάθε δύο χρόνια, συμπίπτουν χρονικά με τις εξάρσεις της μυελίτιδας.

Οι ερευνητές λένε πως είναι πολύ σημαντική η παρατήρηση ότι υπάρχει τρόπος να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της νόσου. Και αυτό διότι τα κρούσματά της αυξάνονταν σταθερά κάθε διετία μετά το 2014.

«Ήταν μεγάλο ευτύχημα που περιορίστηκε δραστικά η κυκλοφορία του ιού EV-D68 το 2020 και υπήρξαν λίγα περιστατικά με οξεία χαλαρή μυελίτιδα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Sang Woo Park, από το Τμήμα Οικολογίας & Εξελικτικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον.

«Ωστόσο αυτή η μείωση καθιστά ακόμα μεγαλύτερη την ανάγκη να είμαστε έτοιμοι για τα χειρότερα, μετά το τέλος της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός», πρόσθεσε.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Science Translational Medicine.