Κατ’ οίκον νοσηλεία για παιδιά που νοσούν σοβαρά στην Θεσσαλονίκη

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η πραγματική αξία της «Παιδιατρικής Κατ΄Οίκον Νοσηλείας» και φροντίδας σε κάθε παιδί με πρόβλημα υγείας έχει λάβει υπόσταση στην Θεσσαλονίκη με την βοήθεια της Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Είναι ένα φιλί ζωής για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, που περνάνε ένα πραγματικό Γολγοθά. Δίπλα τους και το Χαμόγελο του Παιδιού.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε κοινή εκδήλωση από τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού», το Αριστοτέλειο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τη Γ΄ Παιδιατρική Κλινική του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, με σκοπό την παρουσίαση του Προγράμματος «Παιδιατρική Κατ΄Οίκον Νοσηλεία», την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017 στην Κεντρική Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος κα Σοφία Τουντούρη. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, των Εισαγγελικών και Δικαστικών Αρχών, αλλά και εκπρόσωποι των παιδιατρικών κλινικών της Θεσσαλονίκης.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, Πρύτανης ΑΠΘ, ο οποίος τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και ευχαρίστησε τους εθελοντές, το ιατρικό προσωπικό, τους διασώστες και όλους τους ανθρώπους που συμβάλλουν στην υλοποίηση της δράσης «Παιδιατρική Κατ’ Οίκον Νοσηλεία» και προσφέρουν καθημερινά τις υπηρεσίες τους στα παιδιά που το έχουν ανάγκη, ενώ η αναπληρώτρια πρύτανη κυρία Παρασκευή Αργυροπούλου-Πατάκα, καθηγήτρια στο Τμήμα Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ αναφέρθηκε στην «καλή συγκυρία» που θα ενώσει τους ανθρώπους, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια καλύτερη κοινωνία. Ο κος Λάμπρος Τσόγκας, Προϊστάμενος Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ευχαρίστησε και συνεχάρη τον πρόεδρο του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κύριο Κώστα Γιαννόπουλο για την σημαντική μέχρι τώρα συνεργασία του οργανισμού με τις εισαγγελικές αρχές, ενώ αναφέρθηκε και στις καθημερινές προσπάθειες που καταβάλλονται από τους εισαγγελείς που στελεχώνουν τα γραφεία ανηλίκων.

Ο διευθυντής της Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Ιωάννης Τσανάκας αναφέρθηκε στις παθήσεις που προκαλούν τη μακροχρόνια νοσηλεία των παιδιών, εξήγησε ποιες είναι οι ανάγκες, οι οποίες οδήγησαν στη δημιουργία του προγράμματος «Παιδιατρική Κατ’ Οίκον Νοσηλεία» και πως η συγκεκριμένη δράση μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των ίδιων αλλά και των παιδιών τους, μειώνοντας το κόστος νοσηλείας και ελαττώνοντας τις εισαγωγές τους στο νοσοκομείο. Επίσης αναφέρθηκε στην αναβάθμιση του προγράμματος και των παροχών του μετά την σύναψη της συνεργασίας με τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και του ιδρύματος ¨Καίτη Παπαποστόλου¨.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κύριος Κώστας Γιαννόπουλος, πραγματοποίησε σύντομη περιγραφή του Οργανισμού και των δράσεων που έχουν ως στόχο την στήριξη παιδιών που έχουν ανάγκη πανελλαδικά. Αυτό πραγματοποιείται όχι μόνο μέσω της καθημερινής προσπάθειας του επιστημονικού προσωπικού του Οργανισμού, των υποστηρικτών και των εθελοντών του αλλά και μέσω της σύμπραξης και της συνεργασίας με φορείς, θεσμικούς και μη, με τους οποίους «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει συνάψει μνημόνια συνεργασίας. Τόνισε πως «Το Χαμόγελο του Παιδιού» επιδιώκει να στηρίζει και να υπηρετεί με σεβασμό τους θεσμούς και τις υπηρεσίες στις καθημερινές μάχες και τις προσπάθειες που καταβάλλουν. Χρησιμοποιώντας παραδείγματα και βιώματα των γιατρών που έρχονται καθημερινά σε επαφή με τα παιδιά που νοσηλεύονται εξήγησε με ποιο τρόπο η «Παιδιατρική Κατ΄Οίκον Νοσηλεία» προσφέρει σε αυτά τα παιδιά τη δυνατότητα να βιώσουν τις καθημερινές, αλλά δεδομένες για άλλα παιδιά, χαρές.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή κατά την οποία γονείς παιδιών, πασχόντων από χρόνιες ασθένειες, οι οποίοι έχουν στηριχθεί από το πρόγραμμα της «Παιδιατρικής Κατ’ Οίκον Νοσηλείας» και από τους ανθρώπους που στελεχώνουν τη δράση μοιράστηκαν με τους παρευρισκόμενους τις προσωπικές τους εμπειρίες και αναφέρθηκαν στη στήριξη που δέχονται και πως αυτό βοηθάει στον καθημερινό τους αγώνα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν οι βραβεύσεις όλων όσων συνέβαλλαν στην υλοποίηση του Προγράμματος «Παιδιατρική Κατ΄Οίκον Νοσηλεία».

Συγκεκριμένα βραβεύτηκαν:

● Ο Πρύτανης ΑΠΘ, καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας για την πολύτιμη συνεργασία του, την υποστήριξη και την ενίσχυση της δράσης «Παιδιατρική Κατ΄Οίκον Νοσηλεία»

● Ο κ. Γεώργιος Γεωργακόπουλος, επίτροπος στον τομέα της Υγείας στις Βρυξέλλες, ο οποίος έχει βοηθήσει ουσιαστικά στην έναρξη και υλοποίηση της δράσης «Παιδιατρική Κατ΄Οίκον Νοσηλεία», στηρίζοντας το Πρόγραμμα από τα πρώτα του βήματα το 2011.

● Ο κ. Νίκος Παπαποστόλου, ο οποίος σε προσωπικό και σε επιχειρηματικό επίπεδο μέσω της εταιρείας του στηρίζει με μεγάλη ευαισθησία «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από το 2005, με ιδιαίτερη έμφαση στις υπηρεσίες στον τομέα της Υγείας. Χάρη και στη δική του συμβολή ο Οργανισμός παρέχει εξαιρετικές υπηρεσίες σε κάθε παιδί με πρόβλημα Υγείας. Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτά που καθιστούν τόσο ξεχωριστό τον κ. Παπαποστόλου: στη μνήμη της συζύγου του Καίτης Παπαποστόλου, προχώρησε στην ουσιαστική κάλυψη των αναγκών για την έναρξη της δράσης «Παιδιατρική Κατ΄Οίκον Νοσηλεία».

● Η κα Αθηνά Παρακευοπούλου, η οποία προχώρησε σε δωρεά οικήματος στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού», εις μνήμην των δύο παιδιών της, που έφυγαν από τη ζωή. Το διαμέρισμα αξιοποιείται για την φιλοξενία οικογενειών που ζουν εκτός Θεσσαλονίκης και τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

● Η κα Φωτεινή Ψαρρά, η οποία στη μνήμη των παιδιών της, που έφυγαν από τη ζωή, προχώρησε σε οικονομική δωρεά για την αγορά μίας εξειδικευμένης Ιατρικής Μονάδας για την δράση της «Παιδιατρικής Κατ΄Οίκον Νοσηλείας».

● Ο κ. Ken Jebsen, δημοσιογράφος στην Γερμανία ο οποίος μέσω του ρ/δ σταθμού του KEN FM υλοποιεί δράσεις για την ενίσχυση κοινωνικών σκοπών. Στο πλαίσιο αυτό γνώρισε τον κ. Αθανάσιο Γιάννη, ενημερώθηκε για τον Οργανισμό μας και αποφάσισε να κινητοποιήσει τους ακροατές του να συμμετέχουν σε εκστρατεία για την οικονομική ενίσχυση της δράσης «Παιδιατρική Κατ΄ Οίκον Νοσηλεία».

● Ο κ. Αθανάσιος Γιάννης, ομογενής της Γερμανίας, γιατρός ερευνητής και επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών και από το 2002 τακτικός Καθηγητής στο Ινστιτούτο Οργανικής Χημείας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων της Λειψίας. Από το 2015 γνωρίζοντας «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αποφάσισε να στηρίξει το έργο του Οργανισμού, κινητοποιώντας τις επαφές του και σε στενή συνεργασία με τον κ. Ken Jebsen.

● H κα Τσιτσιούλη Μαρία και η ομάδα των Νοσηλευτριών της Γ’ Παιδιατρικής κλινικής του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης που με αυταπάρνηση βρίσκονται καθημερινά δίπλα σε κάθε παιδί, προσφέροντας απλόχερα την φροντίδα τους.

● Η κα Σδούγκα Μαρία και η ομάδα των ιατρών της Εντατικής Μονάδας Παίδων του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης που καθημερινά δίνουν μάχες για τον κάθε μικρό ασθενή τους.

● Ο κ. Δημήτρης Κολιούσκας, Διευθυντής του Παιδοογκολογικού Τμήματος του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης που βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

● Η κα Τζώνου Ρούλα, Πρόεδρος του Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση Βορείου Ελλάδος. Μέσα από την προσωπική της εμπειρία, η κα Τζώνου ηγείται μία σημαντικής προσπάθειας για τα παιδιά της Βορείου Ελλάδας που πάσχουν από Κυστική ίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν