Ηπατίτιδα: Ακόμα 34 κρούσματα στη Βρετανία σε πέντε ημέρες. Ξεπέρασαν τα 200 σε όλο τον κόσμο

  • Ρούλα Τσουλέα
ηπατίτιδα
Τα νέα βρετανικά κρούσματα επιβεβαιώθηκαν μεταξύ 25 και 29 Απριλίου 2022. Η συντριπτική πλειονότητα αφορούν παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών. Υπό διερεύνηση βρίσκονται και άλλα.

Τριάντα τέσσερα ακόμα παιδιά στη Βρετανία εκδήλωσαν από τις αρχές της εβδομάδας τη μυστηριώδη οξεία ηπατίτιδα, που εξακολουθεί να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Όλα αφορούν παιδιά ηλικίας 10 ετών και κάτω.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη Γηραιά Αλβιώνα ανέρχεται σε 145, ανακοίνωσε η αρμόδια υγειονομική Αρχή της χώρας.

Έως και τις 27 Απριλίου 2022, εξ άλλου, είχαν καταγραφεί ακόμα 55 πιθανά και επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 12 άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC). Είχαν επίσης αναφερθεί:

  • 12 κρούσματα στις ΗΠΑ
  • 12 κρούσματα στο Ισραήλ
  • 1 κρούσμα στην Ιαπωνία

Επομένως, η οξεία ηπατίτιδα έχει ανιχνευθεί συνολικώς σε τουλάχιστον 225 παιδιά, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία.

Όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ασφαλείας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), από τα 145 κρούσματα της Βρετανίας:

  • Τα 108 έχουν αναφερθεί στην Αγγλία
  • Τα 17 στη Σκωτία
  • Τα 11 στην Ουαλία
  • Τα εννέα στη Βόρειο Ιρλανδία

Μεταμοσχεύσεις και απώλειες

Από τα παιδιά που νόσησαν στη Βρετανία, τα 10 εκδήλωσαν οξεία ηπατική ανεπάρκεια και χρειάσθηκαν μεταμόσχευση ήπατος. Παγκοσμίως, ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων υπολογίζεται ότι έχει ανέλθει σε τουλάχιστον 18.

Δυστυχώς, ένα παιδάκι επιβεβαιωμένα έχασε τη ζωή του από την ηπατίτιδα. Στις ΗΠΑ βρίσκεται υπό διερεύνηση δεύτερος ύποπτος θάνατος.

Η αιτία που οδηγεί στην μυστηριώδη αυτή ηπατίτιδα εξακολουθεί να προβληματίζει τους ειδικούς. Κανένα κρούσμα έως στιγμής δεν έχει βρεθεί θετικό σε κάποιον από τους ιούς που φυσιολογικά προκαλούν ηπατίτιδα. Τα έως τώρα ευρήματα δείχνουν ως πιθανότερο υπαίτιο κάποιον αδενοϊό, αλλά ερευνώνται και άλλοι ιοί.

Πως εκδηλώνεται

Σύμφωνα με την UKHSA, τα περισσότερα κρούσματα αφορούν παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών. Ωστόσο «μικρός αριθμός» φορά παιδιά ηλικίας 10-16 ετών.

Τα προσβεβλημένα παιδιά εκδηλώνουν αρχικώς συμπτώματα γαστρεντερίτιδας (ναυτία και διάρροια). Τα συμπτώματα αυτά ακολουθεί ο ίκτερος, δηλαδή κιτρίνισμα στο δέρμα και στο λευκό των ματιών.

Η Υπηρεσία αναφέρει ότι οι αδενοϊοί τυπικά δεν προκαλούν τέτοιου είδους συμπτώματα. Γι’ αυτό εξετάζει το ενδεχόμενο να εμπλέκονται και άλλοι ιοί. Εκτιμά, ωστόσο, ότι οι περιορισμοί στις μετακινήσεις που επέφερε η πανδημία είχαν ως συνέπεια αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού των μικρών παιδιών. Έτσι απέμειναν ευάλωτα σε ιούς που φυσιολογικά θα τους προκαλούσαν ένα απλό κρυολόγημα (ίωση).