Ίδρυμα Ωνάση και Παίδων Αγία Σοφία: Δωρεάν εκπαιδευτικοί οδηγοί για τους νέους γονείς

  • Ρούλα Τσουλέα
παρουσίαση
Η παρουσίαση των οδηγών θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023 το μεσημέρι, με ελεύθερη συμμετοχή για το κοινό

Την παρουσίαση δύο περιεκτικών, εκπαιδευτικών οδηγών για την ανάπτυξη του παιδιού και τη σχέση του με τους γονείς του διοργανώνει το Ίδρυμα Ωνάση σε συνεργασία με την Α’ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Δεδομένου ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι εκπαιδευμένος για τον σημαντικότερο ρόλο της ζωής του, οι οδηγοί απαντούν σε βασικά ερωτήματα των γονέων. Το παιδί μου έχει αργήσει να μιλήσει; Πότε πρέπει να περπατήσει; Γιατί δεν με ακούει; Πρέπει να το τιμωρήσω ή όχι; Είμαι κακός γονέας; Τα πολλά μπράβο κάνουν τα παιδιά κακομαθημένα; Πείτε μου τι να κάνω για να μεγαλώσω σωστά το παιδί μου.

Οι οδηγοί δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας και διατίθενται δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή. Στόχος τους είναι να στηρίξουν τους γονείς στα πρώτα βήματα της κοινής πορείας με τα παιδιά τους.

Η παρουσίαση θα γίνει το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023, 12:00-14:00. Χώρος διεξαγωγής είναι το Χωρέμειο Αμφιθέατρο της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία». Ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την παρακολουθήσουν και διαδικτυακά. Όποιον τρόπο κι αν επιλέξουν, όμως, πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης.

Η παρουσίαση απευθύνεται σε γονείς, γιατρούς, ειδικευόμενους γιατρούς, νοσηλευτές, εκπαιδευτικούς και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο. Στη διάρκειά της ειδικοί επιστήμονες θα μιλήσουν:

  • Για τα αναμενόμενα «επιτεύγματα» των παιδιών (ή αλλιώς τα ορόσημα της ανάπτυξης)
  • Τους τρόπους ενίσχυσης των δεξιοτήτων των παιδιών
  • Έναν εναλλακτικό τρόπο γονεϊκότητας (good enough parenting), απαλλαγμένο από το βάρος του «τέλειου», του «λάθους» και της τιμωρίας

Βασική ομιλήτρια θα είναι η κυρία Νένη Περβανίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναπτυξιακής & Συμπεριφορικής Παιδιατρικής στο ΕΚΠΑ. Η παρουσίαση θα κλείσει με ερωτήσεις και συζήτηση του κοινού με την κα Περβανίδου.

Το πρόγραμμα αναλυτικά

12:00-12:10 | Καλωσόρισμα

Χριστίνα Κανακά-Gantenbein, καθηγήτρια, διευθύντρια της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»

Έφη Τσιότσιου, εκτελεστική διευθύντρια και διευθύντρια Παιδείας Ιδρύματος Ωνάση

12:10-12:40 | Βασικές αρχές της ανάπτυξης του παιδιού

Νένη Περβανίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναπτυξιακής & Συμπεριφορικής Παιδιατρικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, υπεύθυνη Μονάδας Αναπτυξιακής & Συμπεριφορικής Παιδιατρικής, A’ Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»

12:40-13:30 | Ενισχύοντας τη σχέση μεταξύ γονέα και παιδιού

Καλλιόπη Τριανταφύλλου, διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Manchester, επιστημονική συνεργάτις Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ψυχολόγος Ιατροπαιδαγωγικής Υπηρεσίας Πειραιά Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε

13:30-14:00 | Ερωτήσεις – Συζήτηση με το κοινό

Συντονισμός: Χριστίνα Παναγιωτάκου, υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Ιδρύματος Ωνάση

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.