Η υπέρταση μπορεί να προκαλέσει πρώιμη καρδιακή βλάβη στους εφήβους: Ανησυχητικά συμπεράσματα νέας έρευνας

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
υπέρταση
Η υπέρταση στην εφηβεία οδηγεί σε πρώιμη καρδιακή βλάβη που επιδεινώνεται από τη νεαρή ενήλικη ζωή.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή και ως υπέρταση, είναι μια κοινή αλλά “σιωπηλή” κατάσταση υγείας, που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους, συχνά χωρίς καν εμφανή συμπτώματα.

Η υπέρταση αυξάνει τη δύναμη (πίεση) του αίματος στα τοιχώματα των αρτηριών, οδηγώντας ενδεχομένως σε σοβαρές επιπλοκές με την πάροδο του χρόνου, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και νεφρική ανεπάρκεια.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Pediatrics υπογραμμίζει τις επιβλαβείς της υπέρτασης κατά την εφηβεία, η οποία οδηγεί σε πρώιμη καρδιακή βλάβη που επιδεινώνεται από τη νεαρή ενήλικη ζωή.

Αυτή η συλλογική ερευνητική προσπάθεια μεταξύ του πανεπιστημίου του Μπρίστολ (Αγγλία) και του πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας τονίζει τη σημασία της αντιμετώπισης τυχόν προβλημάτων με την αρτηριακή πίεση νωρίς στη ζωή με στόχο την πρόληψη πιθανών μακροπρόθεσμων επιπλοκών στην υγεία.

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση και η υπέρταση, που συχνά αναφέρονται ως “ασθένειες σιωπηλοί δολοφόνοι” στους ενήλικες, είναι διαβόητες για την πρόκληση βλάβης σε νεφρούς, καρδιά, αιμοφόρα αγγεία και εγκέφαλο, που τελικά οδηγούν σε θάνατο.

Η European Society of Cardiology/European Society of Hypertension αναφέρει ως φυσιολογική την αρτηριακή πίεση επιπέδου 130/85 mmHg (σ.σ. αυτό που λέμε στην καθομιλουμένη λέμε “13 η μεγάλη, 8 η μικρή”) ως υψηλή φυσιολογική και ως υπέρταση την πίεση επιπέδου 140/90 mmHg και πάνω. Το American College of Cardiology/American Heart Association κατατάσσει ακόμα και την τιμή 130/80 mmHg ως υπέρταση.

 

υπέρταση

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση και η υπέρταση μπορεί να προκαλέσουν πρόωρη καρδιακή βλάβη σε νέους ανθρώπους. Ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και η πρόληψη κρίνονται ως απαραίτητα από τους ερευνητές από παιδική κιόλας ηλικία.

 

Πώς έγινε η έρευνα

Η τρέχουσα μελέτη διεξήχθη σε 1.856 εφήβους, εκ των οποίων οι 1.011 ήταν γυναίκες. Τα παιδιά ήταν 17 ετών κατά την έναρξη και παρακολουθήθηκαν για 7 χρόνια. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση και η υπέρταση και οι ενδείξεις καρδιακής βλάβης αξιολογήθηκαν κατά την έναρξη και καθ’ όλη την παρακολούθηση.

  • Σημάδια βλάβης της δομής της καρδιάς είναι η υπερτροφία της αριστερής κοιλίας και το υψηλό σχετικό πάχος τοιχώματος.
  • Σημάδια βλάβης της καρδιακής λειτουργίας είναι η διαστολική δυσλειτουργία της αριστερής κοιλίας και η αυξημένη πίεση πλήρωσης (σ.σ. πίεση καθώς γεμίζει με αίμα) της αριστερής κοιλίας της καρδιάς.

Κατά τη διάρκεια της επταετούς περιόδου παρακολούθησης, ο επιπολασμός της αυξημένης αρτηριακής πίεσης και της υπέρτασης και της καρδιακής βλάβης στους συμμετέχοντες διπλασιάστηκε. Αφότου ελήφθησαν υπόψη σημαντικοί παράγοντες όπως:

  • λιπώδης μάζα σώματος
  • μυϊκή μάζα σώματος
  • επίπεδα γλυκόζης αίματος
  • χοληστερόλη
  • κάπνισμα ή όχι
  • καθιστική ζωή
  • επίπεδο σωματικής δραστηριότητας
  • οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων

παρατηρήθηκε ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υπέρταση προκάλεσε πρόωρη καρδιακή βλάβη τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.

Μάλιστα παρατηρήθηκαν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αυξημένης αρτηριακής πίεσης και καρδιακής βλάβης που σχετίζονται με την υπέρταση σε κάθε φύλο. Για παράδειγμα:

  • Μεταξύ των ανδρών, η υψηλή συστολική αρτηριακή πίεση και η υπέρταση συσχετίστηκαν με περίπου 10-30% αυξημένο κίνδυνο βλάβης της καρδιακής λειτουργίας, αλλά δεν υπήρχε κίνδυνος βλάβης της δομής της καρδιάς.
  • Ωστόσο, μεταξύ των γυναικών η υψηλή συστολική αρτηριακή πίεση και η υπέρταση συσχετίστηκαν με περίπου 60-217% αυξημένο κίνδυνο βλάβης της καρδιακής δομής και 35-65% αυξημένο κίνδυνο βλάβης της καρδιακής λειτουργίας.

Τι είπαν οι ερευνητές

“Αυτά τα νέα στοιχεία σχετικά με τη βλαβερή επίδραση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της πρωτοπαθούς υπέρτασης από εφηβική ηλικία είναι ανησυχητικά. Η καθυστέρηση στην έναρξη του προσυμπτωματικού ελέγχου της αρτηριακής πίεσης στην εφηβεία είναι αδικαιολόγητη λαμβάνοντας υπόψη το πόσο θα μπορούσαν να προληφθούν σοβαρές καρδιακές βλάβες και πρόωροι θάνατοι. Ως εκ τούτου, όλοι όσοι εργάζονται στον ευρύτερο τομέα της δημόσιας υγείας οφείλουν να αυξήσουν σημαντικά την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον κρίσιμο κίνδυνο που ενέχει η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υπέρταση στους νέους ανθρώπους. Θα πρέπει να θεσπιστούν νομοθετικές αλλαγές που καθιστούν υποχρεωτικό τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης στους εφήβους, διότι αυτό μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επείγοντα περιστατικά που σχετίζονται με την υπέρταση στην ενήλικη ζωή”, είπε ο δρ. Andrew Agbaje, γιατρός και κλινικός επιδημιολόγος στο πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας.

Πηγή: https://scitechdaily.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπέρταση: Μια νέα πολλά υποσχόμενη συσκευή υπερήχων θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα

Πίεση αίματος: Οι 8 καλύτερες τροφές για την υπέρταση

Είστε σίγουροι ότι η κόπωση που νιώθετε οφείλεται σε αυξημένη πίεση αίματος; Τι άλλο μπορεί να φταίει

5 ενδείξεις ότι καρδιά, ή νεφροί έχουν πρόβλημα: Κοινός παρονομαστής η πίεση αίματος

φωτό: iStock