Η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη δεν σχετίζεται με κίνδυνο ΔΕΠΥ ή αυτισμού [νέα μελέτη]

  • Iatropedia newsroom
παρακεταμόλη (ακεταμινοφαίνη) χάπια
Νέα μελέτη δείχνει ότι δεν είναι η παρακεταμόλη (ακεταμινοφαίνη) που συνδέεται με νευροαναπτυξιακές διαταραχές, αλλά πιθανώς άλλα ζητήματα, όπως γονίδια

Η παρακεταμόλη (ακεταμινοφαίνη) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχε συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο αυτισμού και ΔΕΠΥ στα παιδιά από ορισμένες έρευνες. Νέα μελέτη δείχνει, όμως, ότι δεν είναι η παρακεταμόλη που συνδέεται με νευροαναπτυξιακές διαταραχές, αλλά πιθανώς άλλα ζητήματα, π.χ. γονιδιακά.

Η νέα έκθεση, που δημοσιεύθηκε στο JAMA, επικεντρώθηκε σε δεδομένα από περισσότερα από 2 εκατομμύρια παιδιά στη Σουηδία που παρακολουθήθηκαν για έως και 26 χρόνια. Μετά από μια αρχική ανάλυση που αποκάλυψε έναν πολύ μικρό αυξημένο κίνδυνο νευροαναπτυξιακών διαταραχών σε παιδιά των οποίων οι μητέρες πήραν παρακεταμόλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ερευνητές επέστρεψαν στην ίδια βάση δεδομένων και έκαναν μια δεύτερη μελέτη, εξετάζοντας ζεύγη αδερφών οι μητέρες των οποίων είχαν πάρει παρακεταμόλη κατά τη διάρκεια της μίας εγκυμοσύνης, αλλά όχι στην άλλη.

Αυτή τη φορά διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε αυξημένος κίνδυνος νευροαναπτυξιακών προβλημάτων που να συνδέεται με την παρακεταμόλη, γεγονός που υποδηλώνει ότι κάτι άλλο αυξάνει τον κίνδυνο αυτών των διαταραχών.

Τόσο η αρχική όσο και η μελέτη στα αδέλφια δημοσιεύτηκαν στην ίδια έκθεση.

Σε αυτήν τη μελέτη, καθώς και σε προηγούμενες, οι ερευνητές είχαν ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με το εάν οι ίδιοι οι γονείς είχαν αυτισμό, ΔΕΠΥ ή διανοητική αναπηρία. Όταν οι γονείς των παιδιών στη μελέτη ήταν μικροί, οι διαγνώσεις νευροαναπτυξιακών διαταραχών δεν ήταν τόσο συχνές.

«Το συμπέρασμα από αυτή τη μελέτη είναι ότι οι έγκυες δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τον κίνδυνο αυτισμού εάν παίρνουν παρακεταμόλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους», δήλωσε από τους επικεφαλής της μελέτης ο Brian Lee, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Dornsife του Πανεπιστημίου Drexel και συνεργάτης στο Ινστιτούτο Αυτισμού A.J. Drexel.

Ωστόσο, όπως ανέφερε, «οι γυναίκες πρέπει πάντα να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν πάρουν οποιοδήποτε φάρμακο».

Από τα 185.909 παιδιά οι μητέρες των οποίων πήραν παρακεταμόλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, περίπου το 9% διαγνώστηκε με αυτισμό, ΔΕΠΥ ή διανοητική αναπηρία. Μεταξύ των 2,3 εκατομμυρίων παιδιών, όπως υπολογίζεται, οι μητέρες των οποίων δεν πήραν παρακεταμόλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, περίπου το 7,5% διαγνώστηκε με μία από τις παθήσεις.

Αφού λήφθηκαν υπόψη και παράγοντες όπως η ηλικία της μητέρας, το κάπνισμα και τυχόν διάγνωση αυτισμού, ΔΕΠΥ και νοητικής αναπηρίας στη μητέρα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ των παιδιών των οποίων οι μητέρες είχαν πάρει παρακεταμόλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υπήρχε 5% αυξημένος κίνδυνος αυτισμού, 7% αυξημένος κίνδυνος για ΔΕΠΥ και 5% αυξημένος κίνδυνος για διανοητική αναπηρία.

Υπολογίζεται ότι ένα 2,8% των παιδιών θα διαγνωστεί με αυτισμό μέχρι την ηλικία των 8 ετών, σύμφωνα με στοιχεία του 2023 από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Ένα 11,3% των παιδιών και των εφήβων θα διαγνωστεί με ΔΕΠΥ και ένα 2,35% των παιδιών ηλικίας 3 έως 17 ετών θα διαγνωστεί με διανοητική αναπηρία.

Η παρακεταμόλη είναι από τις ελάχιστες επιλογές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γυναίκες για τον πόνο και τον πυρετό στην εγκυμοσύνη.

Η μη αντιμετώπιση του πυρετού στις μητέρες θα μπορούσε επίσης να είναι πρόβλημα, ανέφερε ο J. Blake Turner, επίκουρος καθηγητής Κοινωνικών Επιστημών στην Ψυχιατρική στο Πανεπιστήμιο Columbia. Ο Turner επεσήμανε μελέτες που έχουν συνδέσει τους πυρετούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με αυξημένο κίνδυνο αυτισμού. «Ο κίνδυνος μπορεί να είναι πολύ πιο μεγάλος, εάν δεν αντιμετωπιστεί», είπε.

Η ανάλυση που έγινε στα αδέλφια στο πλαίσιο της νέας μελέτης υπογραμμίζει τη σημασία των γονιδίων, ανέφερε ο Manish Arora, καθηγητής Περιβαλλοντικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Icahn at Mount Sinai. Η ανάλυση των αδελφών παρέχει μια προσαρμογή που «λείπει από πολλές μελέτες», είπε. «Το εκτίμησα πραγματικά».

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μηλόξιδο: Ισχύουν όσα λέγονται για τα οφέλη του και πόσο ασφαλές είναι;

Πώς επηρεάζει η ζωντανή μουσική την ευζωία ηλικιωμένων με άνοια

Σκλήρυνση κατά πλάκας: «Με σόκαρε ο τρόπος που μου το ανακοίνωσαν στο νοσοκομείο», εξομολογείται η Αμάντα Μανωλάκου