Οι γιαγιάδες…παχαίνουν τα εγγόνια τους

  • Iatropedia
Μην παρασυρθείτε από τον τίτλο και πιστέψετε ότι αυτό γίνεται επειδή οι γιαγιάδες κακομαθαίνουν τα εγγόνια τους, δεν τους χαλάνε χατήρι, τα ταΐζουν σοκολάτες και γλυκίσματα, και σε κάθε απαίτηση κάνουν πίσω. Όχι οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα γονίδιο που περνάει από τη γιαγιά στο μωρό και το οποίο αυξάνει μέχρι και 155 γραμμάρια το βάρος του νεογέννητου παιδιού.

Βρετανοί ερευνητές λοιπόν από το “university college” του Λονδίνου, ανακάλυψαν ότι υπάρχει ένα γονίδιο που περνάει από τη μητέρα που «φρενάρει» την ανάπτυξη του εμβρύου και άρα μειώνει το βάρος κατά τη γέννησή του. Όμως μια παραλλαγή του γονιδίου αυτού, που προέρχεται από τη γιαγιά, έχει το αντίθετο αποτέλεσμα στο μωρό.

Η μελέτη του γονιδίου PHLDA2, έγινε σε περίπου 9.500 δείγματα DNA που ελήφθησαν από τις μητέρες και τα μωρά τους. Η παραλλαγή RS1 του συγκεκριμένου γονιδίου φαίνεται πως αλλάζει τελείως τον τρόπο ενεργοποίησης του γονιδίου και τελικά προκαλεί αύξηση του βάρους του μωρού. Κατά μέσο όρο το βάρος του παιδιού αυξάνει κατά 93 γραμμάρια, όταν υπάρχει η εν λόγω γονιδιακή παραλλαγή, ενώ αν μάλιστα αυτή υπήρχε και στη γιαγιά, από όπου «πέρασε» μετά στην μητέρα, τότε το νεογέννητο μωρό θα ζυγίζει κατά μέσο όρο 155 γραμμάρια παραπάνω.

Η παραλλαγή RS1 εντοπίστηκε περίπου στο 13% των δειγμάτων DNA, ενώ η πολύ πιο κοινή παραλλαγή RS2 -που αναστέλλει την ανάπτυξη και μειώνει το βάρος του μωρού- υπάρχει στο 87%. Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, την ιατρό Γκούντρουν Μουρ, πρόκειται για μια συνηθισμένη γενετική παραλλαγή που υπάρχει μόνο στους ανθρώπους και όχι σε άλλα ζώα. Πιθανότατα έχει προκύψει εξελικτικά, ώστε να δημιουργεί μικρότερου μεγέθους μωρά προκειμένου έτσι να βελτιώνει την πιθανότητα επιβίωσης της μητέρας κατά τη γέννα.

Το γονίδιο PHLDA2 είναι ασυνήθιστο, επειδή είναι ενεργό μόνο το αντίγραφο που κληρονομείται από τη μητέρα στο παιδί, ενώ το αντίστοιχο αντίγραφο του πατέρα είναι ανενεργό. Αυτή η απενεργοποίηση του σχετικού πατρικού γονιδίου προκύπτει από μετέπειτα επιγενετικές μοριακές διαδικασίες στο DNA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το θαύμα της ζωής: εικόνες που δεν έχετε ξαναδεί σε ένα βίντεο από έναν έλληνα επιστήμονα

παιδιά με διαταραχή ελλειματικής προσοχής εξαιτίας των κινητών τηλεφώνων;

πως θα καταλάβετε ότι το μωρό σας είναι αλλεργικό στο γάλα

μάθετε από νωρίς τα μωρά σας να τρώνε στερεές και όχι αλεσμένες τροφές

οι πονοκλέφαλοι των μαμάδων ευθύνοναι για τους κολικούς των νεογέννητων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν