Γιατί ο θηλασμός προστατεύει την καρδιά των παιδιών – Τι έδειξε νέα μελέτη

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ο μακροχρόνιος θηλασμός φαίνεται να γεμίζει το έντερο του μωρού με ποικίλα βακτήρια που θα μπορούσαν να βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Τα παιδιά που θήλαζαν για τουλάχιστον έξι μήνες είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση στην ηλικία των 6 ετών, αναφέρουν οι ερευνητές στο Journal of the American Heart Association.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν μια πιθανή σημασία του εντερικού μικροβιώματος στην καρδιαγγειακή υγεία σε πρώιμη παιδική ηλικία», κατέληξε η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον ερευνητή Noel Mueller, αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Anschutz Medical Campus του Κολοράντο.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για 526 παιδιά που συμμετείχαν σε μια δανέζικη μελέτη για το παιδικό άσθμα.
Στο πλαίσιο της μελέτης, συλλέχθηκαν δείγματα κοπράνων από κάθε παιδί σε ηλικία 1 εβδομάδας, 1 μήνα και 1 έτους. Τα δείγματα αυτά αναλύθηκαν για να προσδιοριστεί η περιεκτικότητα σε βακτήρια του εντέρου τους.
Στη μελέτη ελέγχθηκε επίσης η αρτηριακή πίεση των παιδιών σε ηλικία 3 και 6 ετών.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που είχαν μεγαλύτερη ποικιλομορφία βακτηρίων στο έντερό τους στον 1 μήνα ζωής είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση στην ηλικία των 6 ετών.
Η επίδραση της μείωσης της αρτηριακής πίεσης από τα ποικίλα βακτήρια του εντέρου ήταν ακόμη μεγαλύτερη στα παιδιά που είχαν θηλάσει τουλάχιστον έξι μήνες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.
Τα παιδιά με πολύ διαφορετικά βακτήρια του εντέρου είχαν συστολική αρτηριακή πίεση περίπου δύο μονάδες χαμηλότερη από τον μέσο όρο στην ηλικία των 6 ετών, εάν είχαν θηλάσει τουλάχιστον έξι μήνες, σε σύγκριση με εκείνα που δεν είχαν θηλάσει, ανέφεραν οι ερευνητές. (Η συστολική μετρά την πίεση μέσα στα αιμοφόρα αγγεία κατά τη διάρκεια ενός καρδιακού παλμού- είναι ο επάνω αριθμός (η «μεγάλη» πίεση) σε μια μέτρηση της αρτηριακής πίεσης).
Οι ερευνητές επεσήμαναν διάφορους πιθανούς λόγους για τους οποίους τα βακτήρια του εντέρου θα μπορούσαν να βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση, ιδίως μεταξύ των παιδιών που έχουν θηλάσει.
Ορισμένα βακτήρια του εντέρου έχουν εξελιχθεί ώστε να βοηθούν τα μωρά να χωνεύουν ευκολότερα το μητρικό γάλα, σημείωσαν οι ερευνητές.
Αλλά αν αυτά τα βακτήρια δεν έχουν μητρικό γάλα για να διασπάσουν, μπορεί αντ’ αυτού να τρέφονται από την επένδυση του εντέρου του μωρού, σημείωσαν οι ερευνητές. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε «διαρρέον έντερο», μια κατάσταση κατά την οποία βακτήρια και λίπος εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος.
Το διαρρέον έντερο έχει συνδεθεί με αυξημένη αρτηριακή πίεση και φλεγμονή στους ενήλικες, σημείωσαν οι ερευνητές.
«Το εύρημα αυτό έχει σημασία για τη δημόσια υγεία, δεδομένου του καθιερωμένου προτύπου παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή και των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην υγεία», κατέληξαν οι ερευνητές.
«Η μελέτη μας ενισχύει επίσης τη σημασία της προώθησης του μητρικού θηλασμού κατά τη βρεφική ηλικία, όχι μόνο για τη βέλτιστη ανάπτυξη του εντερικού μικροβιόκοσμου, αλλά και για την καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία σε όλη τη διάρκεια της ζωής», πρόσθεσαν.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Γρίπη των πτηνών: Επιβεβαιώθηκε κρούσμα σε αργυροπελεκάνο στη λίμνη Κερκίνη
Συμπτώματα εγκυμοσύνης: Ποια είναι τα πρώτα σημάδια και πότε ξεκινούν
Ναύπακτος: 42χρονος πήγε για εξετάσεις κι άφησε την τελευταία του πνοή στον αξονικό τομογράφο