Γιαγιάδες και παππούδες «κακομαθαίνουν» τα εγγόνια τους

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Οι υποχωρητικοί παππούδες και γιαγιάδες πιθανόν να επηρεάζουν αρνητικά την υγεία των εγγονιών τους, υποστηρίζουν ερευνητές, σύμφωνα με το BBC.

Η έρευνα του πανεπιστημίου της Γλασκώβης, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS One, υποστηρίζει ότι οι γιαγιάδες και οι παππούδες έχουν συχνά την τάση να ταϊζουν υπερβολικά τα εγγόνια τους.

Η έρευνα διαπίστωσε ακόμη ότι ορισμένοι καπνίζουν μπροστά στα εγγόνια τους και δεν τα προτρέπουν σε σωματική άσκηση.

Η Λούσι Πικ της φιλανθρωπικής οργάνωσης Grandparents Plus υποστηρίζει ότι οι παππούδες θα πρέπει να «έχουν μεγαλύτερη υποστήριξη και αναγνώριση του ρόλου τους».

«Οι παππούδες θέλουν το καλύτερο για τα εγγόνια τους και όσο περισσότερο ενήμεροι είναι και έχουν τη δυνατότητα να διαδραματίσουν έναν θετικό ρόλο στις ζωές των εγγονιών τους, τόσο το καλύτερο θα είναι», λέει η Πικ.

Διατροφή

Αναφορικά τόσο με την διατροφή όσο και με το σωματικό βάρος, η έκθεση επισημαίνει ότι η συμπεριφορά τους έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

«Υποχωρητικούς» και «πλημμελώς ενημερωμένους» χαρακτήρισαν τους παππούδες οι γονείς που συμμετείχαν στην έρευνα, κατηγορώντας τους ότι χρησιμοποιούν το φαγητό ως «συναισθηματικό εργαλείο».

Πολλές έρευνες έχουν διαπιστώσει την τάση τους να ταϊζουν τα εγγόνια τους με τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και λιπαρά, συχνά με την μορφή ανταμοιβής.

Οι γονείς δήλωσαν ανίκανοι να παρέμβουν καθώς βασίζονταν στους παππούδες για βοήθεια.

Η ίδια έρευνα άλλωστε διαπίστωσε ότι τα εγγόνια ασκούνταν ελάχιστα τις ώρες που βρίσκονταν υπό την επίβλεψη των παππούδων.

Τα επίπεδα της σωματικής δραστηριότητας φάνηκε να σχετίζονται με το αν οι ίδιοι οι παππούδες ασκούνταν σωματικά και αν υπήρχε ο κατάλληλος χώρος ώστε τα παιδιά να έχουν σωματική δραστηριότητα.

Σωματική άσκηση

Κάποιοι παππούδες προωθούσαν την σωματική άσκηση πηγαίνοντας τα εγγόνια τους σε αθλητικές διοργανώσεις ή στο πάρκο.

Στις περιπτώσεις όπου οι παππούδες έκαναν καθιστική ζωή, τα εγγόνια ήταν πιθανό να κάνουν το ίδιο.

Το κάπνισμα μπροστά στα παιδιά, ακόμη και όταν τους είχε ζητηθεί να το αποφεύγουν, εμφανίστηκε ότι ήταν σημείο τριβής μεταξύ παππούδων και γονέων.

Αντίθετα, σε κάποιες περιπτώσεις, η γέννηση ενός εγγονιού λειτούργησε ως καταλύτης για την διακοπή του καπνίσματος ή την αλλαγή καθημερινών συνηθειών του παππού ή της γιαγιάς.

H επικεφαλής των ερευνητών δρ Στέφανι Τσέιμπερς δήλωσε:

«Ενώ τα συμπεράσματα της έρευνας καθιστούν σαφές ότι συμπεριφορές όπως η έκθεση των παιδιών στο παθητικό κάπνισμα και η συχνή προσφορά λιχουδιών αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στην ενήλικη ζωή, είναι επίσης σαφές ότι αυτό γίνεται ακούσια.

Σύμφωνα με την Grandparents Plus, οι παππούδες είναι «ο μεγαλύτερος ανεπίσημος πάροχος παιδικής φροντίδας» στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η καθηγήτρια Λίντα Μπολντ του βρετανικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο, που συγχρηματοδότησε την έρευνα, δήλωσε: «Με το κάπνισμα και την παχυσαρκία να είναι οι δύο μεγαλύτερες αποτρέψιμες αιτίες πρόκλησης καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι σημαντικό να συνεργάζονται τα μέλη της οικογένειας».