Εσείς γνωρίζετε τι είναι ο ιός HPV; Ένας στους τέσσερις γονείς στην Ευρώπη όχι

  • Ρούλα Τσουλέα
HPV
Ανησυχητικά ευρήματα από μεγάλη έρευνα σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες. Πολλοί γονείς γνωρίζουν τον ιό, αλλά όχι για ποιους καρκίνους ενοχοποιείται. Άλλοι, δεν γνωρίζουν τίποτα γι' αυτόν. Ακόμα περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει τρόπος να προστατεύσουν τα παιδιά τους από αυτόν.

Σημαντικό έλλειμμα ενημέρωσης για τους κινδύνους που απειλούν τη ζωή των παιδιών τους έχουν πολλοί γονείς στην Ευρώπη. Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει πως περισσότεροι από ένας στους τέσσερις δεν γνωρίζουν τι είναι ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

Η πανευρωπαϊκή αυτή άγνοια αναδεικνύεται μολονότι έχουν παρέλθει 15 χρόνια από τότε που άρχισε ο εμβολισμός των κοριτσιών εναντίον του για να προστατευθούν από τον καρκίνο. Αναδεικνύεται επίσης σε μία εποχή που ολοένα περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, αρχίζουν να εμβολιάζουν και αγόρια για τον ίδιο λόγο.

Διαβάστε ακόμα: Στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση το εμβόλιο HPV για τα αγόρια

Η νέα έρευνα πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 7.000 γονείς από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες. Όλοι τους είχαν παιδιά ηλικίας κάτω των 21 ετών.

Το 22% των ερωτηθέντων παραδέχθηκαν ότι δεν γνωρίζουν τι είναι ο HPV και το 5% δεν απάντησαν λόγω αβεβαιότητας. Ωστόσο από το 73% που είπαν ότι γνωρίζουν τι είναι ο επικίνδυνος ιός, μόλις το 55% δήλωσαν σίγουροι πως έχουν επαρκείς γνώσεις.

Οι όποιες γνώσεις για τον HPV, όμως, δεν συνεπάγονται ότι γνωρίζουν και τους τρόπους πρόληψης. Αυτό τουλάχιστον συνάγεται από το γεγονός ότι μόνο το 58% είπαν πως εξ όσων γνωρίζουν υπάρχουν εμβόλια εναντίον του καρκίνου.

Ακόμα λιγότεροι (το 38%) είπαν πως υπάρχουν εμβόλια που προλαμβάνουν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ωστόσο αυτή είναι η κύρια μορφή καρκίνου για την οποία εμβολιάζονται τα κορίτσια κατά του HPV!

Για τους υπόλοιπους καρκίνους που προκαλεί ο ιός και προλαμβάνονται με τα ίδια εμβόλια, η ενημέρωση είναι ακόμα ελλιπέστερη. Μόλις το 4% των γονέων, λ.χ., γνωρίζουν ότι υπάρχουν εμβόλια που προστατεύουν από τον καρκίνο του πρωκτού και μόλις 10% για τον καρκίνο του κόλπου.

Ποιους καρκίνους προκαλεί ο HPV

Με τον όρο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) περιγράφεται ομάδα περισσότερων από 200 ιών. Οι 14 από αυτούς προκαλούν καρκίνο, με τους δύο (τον HPV16 και HPV18) να ενοχοποιούνται για τα περισσότερα κρούσματα.

Οι ιοί αυτοί μεταδίδονται με το σεξ. Στην πραγματικότητα, σχεδόν όλοι οι σεξουαλικώς ενεργοί άνθρωποι μολύνονται με κάποιον από τους ιούς μέσα σε λίγα χρόνια από την έναρξη των ερωτικών τους επαφών. Περίπου οι μισές από αυτές τις λοιμώξεις είναι με υψηλού κινδύνου ιό HPV.

Τα ογκογόνα στελέχη του ιού ενοχοποιούνται μεταξύ άλλων για:

  • Πρακτικά όλα τα κρούσματα καρκίνου τραχήλου της μήτρας
  • Το σχεδόν 70% των κρουσμάτων καρκίνου του στόματος και του φάρυγγα (καρκίνοι κεφαλής & τραχήλου)
  • Πάνω από το 90% των καρκίνων του πρωκτού
  • Το 75% των περιστατικών καρκίνου του κόλπου
  • Το 60% των καρκίνων του πέους
  • Το 70% των κρουσμάτων καρκίνου του αιδοίου

Συνολικά, οι υψηλού κινδύνου ιοί HPV προκαλούν σε ετήσια βάση 690.000 κρούσματα καρκίνου σε όλο τον κόσμο. Τα 100.000 από αυτά τα κρούσματα καταγράφονται στην Ευρώπη.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τo 70-90% εξ αυτών θα μπορούσαν να αποφευχθούν με τον πλήρη εμβολιασμό αγοριών και κοριτσιών εναντίον του HPV.

Ο ρόλος της πανδημίας

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 28 Μαρτίου και 7 Απριλίου 2022. Οι γονείς που συμμετείχαν προέρχονταν από Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σουηδία και Σλοβενία.

Οι ερευνητές δεν ρώτησαν τους γονείς μόνο για τα εμβόλια κατά του HPV, αλλά γενικότερα για τις αντιλήψεις τους για τα εμβόλια. Οι σχεδόν 6.500 από τους γονείς είπαν πως γενικώς τα θεωρούν σημαντικά για τα παιδιά τους. Και αυτό διότι συμβάλλουν στην πρόληψη ή/και την αποτροπή εξάπλωσης ορισμένων ασθενειών.

Αντιθέτως, σχεδόν 600 είπαν πως δεν τα θεωρούν σημαντικά. Οι μισοί από αυτούς τους γονείς είπαν πως κύρια αιτία για την αρνητική στάση τους είναι οι ανησυχίες τους για την ασφάλεια των εμβολίων.

Το 61% των γονέων είπαν ακόμα ότι έχει αυξηθεί η ενημέρωσή τους για τα εμβόλια μετά την πανδημία. Ωστόσο το 49% είπαν ότι έχουν δεχθεί πάρα πολλή πληροφόρηση. Επιπλέον, το 43% δήλωσαν πως έχουν κουραστεί από τον καταιγισμό των πληροφοριών που λαμβάνουν.

Οι ηλικιακά νεότεροι γονείς (κάτω των 29 ετών) είχαν περισσότερες πιθανότητες να αισθάνονται ότι δέχθηκαν υπερπληροφόρηση για τα εμβόλια του κορωνοϊού.

Σε κάθε περίπτωση, μετά απ’ όσα συνέβησαν κατά την πανδημία, το 68% των γονέων είπαν ότι πλέον είναι πιθανότερο να κάνουν στα παιδιά τους όλα τα εμβόλια που χρειάζονται σε κάθε ηλικία. Στους απαραίτητους εμβολιασμούς για αγόρια και κορίτσια συμπεριλαμβάνονται και εκείνοι για τον HPV.

Τέλος, το 65% των γονέων δήλωσαν πως είναι πιθανότερο να ρωτήσουν οι ίδιοι τον παιδίατρο για τα εμβόλια του παιδιού τους.

Η έρευνα διεξήχθη από την εταιρεία ερευνών Ipsos για λογαριασμό της MSD, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κατά του Καρκίνου (25-31 Μαΐου 2022).

Φωτογραφία: iStock