Στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση το εμβόλιο HPV για τα αγόρια

  • Ρούλα Τσουλέα
εμβόλιο HPV
Το εμβόλιο θα αποζημιώνεται πλήρως και για τα αγόρια. Στο αναθεωρημένο Εθνικό Πρόγραμμα Παιδιών & Εφήβων συνιστάται ο εμβολιασμός έναντι του HPV σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 9–18 ετών.

Στις χώρες που αποζημιώνουν τον εμβολιασμό των αγοριών εναντίον του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) ανήκει πλέον η Ελλάδα, καθώς ενέταξε στο Εθνικό Πρόγραμμα Παιδιών & Εφήβων το εμβόλιο HPV και για τα αγόρια.

Το ανανεωμένο Πρόγραμμα αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας στις 23 Μαρτίου. Πλέον, ο εμβολιασμός έναντι του HPV ενδείκνυται σε αγόρια και κορίτσια, ηλικίας 9–18 ετών, συμπεριλαμβανομένων των ομάδων υψηλού κινδύνου.

Η συνταγογράφηση του προτεινόμενου 9δύναμου εμβολίου κατά του HPV είναι πλέον εφικτή μέσω ΗΔΙΚΑ. Το εμβόλιο θα αποζημιώνεται πλήρως.

Ο ιός HPV έχει πολλά στελέχη. Ορισμένα από αυτά ευθύνονται για το 5% όλων των καρκίνων παγκοσμίως. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι καρκίνοι:

  • Του τραχήλου της μήτρας
  • Του κόλπου και αιδοίου
  • Της κεφαλής & τραχήλου
  • Του πέους
  • Του πρωκτού

Το εμβόλιο HPV περιέχει στελέχη που προκαλούν την πλειονότητα αυτών των καρκίνων. Άλλα στελέχη του ιού HPV προκαλούν γεννητικά κονδυλώματα.

Προστασία από τον καρκίνο

Πρόσφατη μελέτη στην Αγγλία έδειξε ότι ο εμβολιασμός έναντι του ιού HPV μεταξύ 2006-2019 μείωσε κατά 87% τα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στα εμβολιασμένα κορίτσια 12-13 ετών.

«Ως εκ τούτου, η επέκταση του εμβολιασμού στα αγόρια διασφαλίζει τη μελλοντική υγεία αγοριών και κοριτσιών παρέχοντας τους ίσο δικαίωμα πρόσβασης», επισημαίνει η παρασκευάστρια εταιρεία του εμβολίου MSD σε ανακοίνωσή της. «Αυξάνοντας τα ποσοστά εμβολιασμού και στα δύο φύλα μπορεί να επιτευχθεί σημαντική μείωση των HPV-σχετιζόμενων νόσων  και καρκίνων στη χώρα μας».

Η Ελλάδα ανήκει πλέον στις 28 χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που αποζημιώνουν το εμβόλιο HPV για τα αγόρια. Η ένταξη των αγοριών στις συστάσεις εμβολιασμού έναντι του HPV είναι εναρμονισμένη με τις διεθνείς στρατηγικές του ΠΟΥ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιδιώκουν εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και των HPV σχετιζόμενων καρκίνων μέσα από συγκεκριμένους στόχους τα προσεχή έτη.

Φωτογραφία: iStock