Επικίνδυνα στην εγκυμοσύνη ορισμένα φάρμακα για ημικρανία, επιληψία, λέει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

  • Ρούλα Τσουλέα
φάρμακα
Οι γυναίκες που παίρνουν αυτά τα φάρμακα πρέπει να λαμβάνουν ορισμένα μέτρα, αναφέρει ο ΕΜΑ.

Προειδοποίηση προς τις γυναίκες να αποφεύγουν κατά την εγκυμοσύνη ορισμένα φάρμακα που χορηγούνται για την πρόληψη της ημικρανίας ή και τον έλεγχο του σωματικού βάρους, απηύθυνε σήμερα η επιτροπή ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του ΕΜΑ, η προειδοποίηση αφορά τα σκευάσματα που περιέχουν την ουσία τοπιραμάτη (topiramate). Η ουσία αυτή είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρές γενετικές ανωμαλίες όταν λαμβάνεται κατά την εγκυμοσύνη. Ωστόσο η PRAC λέει πως μπορεί να προκαλέσει και νευροαναπτυξιακά προβλήματα στα έμβρυα.

Όπως εξηγεί, στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα φάρμακα που την περιέχουν χρησιμοποιούνται κυρίως για:

  • Την θεραπεία της επιληψίας
  • Την πρόληψη της ημικρανίας

Σε μερικές χώρες, όμως, η τοπιραμάτη χορηγείται σε συνδυασμό με την φαιντερμίνη (phentermine) και για την απώλεια βάρους.

Η PRAC επισημαίνει πως όσες γυναίκες ήδη λαμβάνουν τέτοιου είδους φάρμακα για την ημικρανία ή το αδυνάτισμα, πρέπει να αποφεύγουν να μείνουν έγκυοι. Επομένως, πρέπει να εφαρμόζουν αποτελεσματικά μέτρα αντισύλληψης.

Εκείνες που λαμβάνουν τα φάρμακα για την επιληψία, πρέπει να διακόψουν τη λήψη τους κατά την εγκυμοσύνη, εκτός και αν δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Η PRAC επισημαίνει ακόμα πως οι γιατροί πρέπει να ενημερώνουν τις γυναίκες για τους κινδύνους από αυτά τα φάρμακα στην εγκυμοσύνη. Συνιστά επίσης να επαναξιολογούν τουλάχιστον 1 φορά τον χρόνο την θεραπεία με την τοπιραμάτη.

Ανασκόπηση πρόσφατων μελετών

Οι συστάσεις της PRAC βασίζονται στην ανασκόπηση τριών πρόσφατων μελετών παρατήρησης. Οι δύο από αυτές έδειξαν ότι τα παιδιά των γυναικών που έπαιρναν φάρμακα με τοπιραμάτη στην εγκυμοσύνη είχαν έως και τριπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν νευροαναπτυξιακές διαταραχές, όπως:

  • Διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού
  • Νοητική υστέρηση
  • Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)

Φωτογραφία: iStock