Εγκυμοσύνη: Οι κίνδυνοι που κρύβει το νερό με φθόριο για το μωρό

  • Ρούλα Τσουλέα
φθόριο
Πώς συνδέεται με τη συμπεριφορά των παιδιών η κατανάλωση φθοριούχου νερού από τις μητέρες.

Η έκθεση των εμβρύων στο φθόριο που συχνά περιέχει το πόσιμο νερό, μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως προβλημάτων συμπεριφοράς στα 3 τους χρόνια, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε νέα μελέτη ανακάλυψαν πως τα μικρά παιδιά των γυναικών, οι οποίες κατανάλωναν νερό αυξημένα επίπεδα φθορίου στην εγκυμοσύνη, είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με ορισμένα νευροσυμπεριφορικά προβλήματα στην προσχολική ηλικία.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, πραγματοποίησαν τη μελέτη τους σε 229 γυναίκες οι οποίες ήσαν έγκυοι το 2015. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 29 έτη. Όλες βρίσκονταν πριν την 30η εβδομάδα της κυήσεως όταν εντάχθηκαν στη μελέτη.

Οι 116 από αυτές απέκτησαν κοριτσάκια και οι 113 αγοράκια. Στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης είχαν δώσει δείγματα ούρων στους ερευνητές, για να μετρήσουν τα επίπεδα του βιοδείκτη MUFSG. Η ουσία αυτή υποδηλώνει την έκθεση ενός ανθρώπου στο φθόριο.

Όταν τα παιδιά έγιναν 3 ετών, οι ερευνητές αξιολόγησαν την κοινωνική και συναισθηματική λειτουργικότητά τους με ειδικό ερωτηματολόγιο.

Τα ευρήματα

Όπως έδειξαν οι αναλύσεις, τα μέσα επίπεδα του MUFSG στα ούρα των εγκύων ήταν 0,76 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο (mg/l). Τα 32 (ποσοστό 14%) από τα παιδιά είχαν νευροσυμπεριφορικά προβλήματα στο οριακά κλινικό ή στο κλινικό εύρος.

Τα παιδιά που είχαν εκτεθεί ως έμβρυα σε επιπλέον 0,68 mg φθορίου ανά λίτρο, είχαν 83% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν οριακά ή κλινικά νευροσυμπεριφορικά προβλήματα, όπως:

  • Συναισθηματικές διαταραχές
  • Ψυχοσωματικά ενοχλήματα (λ.χ. πονοκέφαλο, πόνο στην κοιλιά)
  • Έντονο άγχος
  • Συμπτώματα που σχετίζονται με τον αυτισμό

Αντιθέτως, το φθόριο των εγκύων δεν φάνηκε να συσχετίζεται με συμπεριφορές όπως:

  • Η επιθετικότητα
  • Η διάσπαση της προσοχής

«Δεν υπάρχουν γνωστά οφέλη στα έμβρυα από το φθόριο στην εγκυμοσύνη», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Ashley Malin, επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. «Τουναντίον, αρκετές μελέτες που διεξήχθησαν στη Βόρειο Αμερική υποδηλώνουν ότι μπορεί να συνιστά αρκετά σημαντικό κίνδυνο για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλό τους».

Όπως εξήγησε, τα νέα ευρήματα είναι σημαντικά διότι οι συμμετέχουσες είχαν εκτεθεί σε αρκετά χαμηλά επίπεδα φθορίου και παρ’ όλα αυτά ήταν εμφανείς οι συσχετίσεις με τη συμπεριφορά των παιδιών τους.

Φωτογραφία: iStock