Εγκυμοσύνη: Απλές συμβουλές για να αποφύγετε τις διατροφικές «παγίδες» στις γιορτές

  • Ρούλα Τσουλέα
εγκυμοσύνη
Ποια τρόφιμα μπορεί να είναι επικίνδυνα στην εγκυμοσύνη και ποια μπορούν να καταναλώνονται με ασφάλεια. Τι πρέπει να προσέχουν οι έγκυοι στη διάρκεια των γιορτών.

Τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή με ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση για τις εγκύους, οι οποίες καλούνται να διαχειριστούν την λαχτάρα της προσμονής και τις ανησυχίες τους για την υγεία του μωρού τους, εν μέσω της ατμόσφαιρας και των πειρασμών που συνοδεύουν τις γιορτές.

Απολαύστε την εμπειρία, ξεκουραστείτε και δώστε προσοχή στις οδηγίες του γυναικολόγου σας ειδικά σε ό,τι αφορά τη διατροφή, συνιστά ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του  Institute of Life στο ΙΑΣΩ.

«Κανείς δεν πρόκειται να σας απαγορεύσει αυτή την περίοδο μικρές διατροφικές παρασπονδίες», τονίζει. «Ωστόσο, απέναντι σε κάποιες λιχουδιές θα πρέπει να παραμερίσετε την όποια παρόρμηση έχετε και να φερθείτε συνετά».

Όπως εξηγεί, υπάρχουν μερικά εδέσματα τα οποία πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Άλλα, όμως, πρέπει αποφεύγονται εντελώς, διότι μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο το μωρό και την δική σας υγεία. Ο δρ Βασιλόπουλος εξηγεί ποια είναι τα τρόφιμα και τα ροφήματα που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή τώρα στις γιορτές.

Αλκοόλ

Στην εγκυμοσύνη το καλύτερο είναι να αποφεύγεται εντελώς η κατανάλωση αλκοόλ. Προτιμήστε ένα ανθρακούχο νερό ή ένα εποχιακό μοκτέιλ (π.χ. ζεστός χυμός μήλου).

Τυριά

Οι μέλλουσες μητέρες πρέπει να αποφεύγουν ορισμένα τυριά, διότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος λιστερίωσης. Η λιστερίωση είναι μία λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο λιστέρια. Μπορεί να προκαλέσει αποβολή ή επιπλοκές κατά τον τοκετό.

Στην εγκυμοσύνη αυξάνεται ο κίνδυνος νόσησης, επειδή οι ορμονικές μεταβολές επηρεάζουν και το ανοσοποιητικό σύστημα, λέει ο δρ Βασιλόπουλος, ο οποίος έχει εξειδίκευση στην Γυναικολογική Ενδοκρινολογία.

Στην εγκυμοσύνη πρέπει να αποφεύγονται τα τυριά ωρίμανσης όπως:

  • Το μπρι
  • Το καμεμπέρ
  • Το μπλε τυρί Δανίας
  • Η γκοργκοντζόλα
  • Το ροκφόρ
  • Το κατσικίσιο τυρί που έχει ωριμάσει με μούχλα (Chevre)

Μπορούν να καταναλώνονται ημίσκληρα τυριά όπως:

  • Το Cheddar
  • Το Edam
  • Το Emmental
  • Το Gouda
  • Το τυρί τύπου cottage
  • Η μοτσαρέλα
  • Η φέτα
  • Το χαλούμι

Ψάρια και θαλασσινά

Το ψάρι είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων. Συνιστάται η κατανάλωσή του μία ή δύο φορές την εβδομάδα κατά την εγκυμοσύνη, αλλά όχι περισσότερο. Τα μαγειρεμένα οστρακοειδή και τα θαλασσινά επίσης είναι ασφαλή για κατανάλωση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Υπάρχουν όμως ορισμένα ψάρια που χαρακτηρίζονται από υψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου, όπως ο ξιφίας και το κοκκινόψαρο. Αυτά τα ψάρια περιέχουν περισσότερο υδράργυρο από άλλα, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει το μωρό σας.

Αυγά και κοτόπουλο

Όλοι και πολύ περισσότερο οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη πρέπει να τρώνε κοτόπουλο και αυγά, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα έχουν μαγειρευτεί πολύ καλά. Μόνο έτσι απομακρύνεται ο κίνδυνος σαλμονέλας. Ωμά αυγά στην εγκυμοσύνη, δεν επιτρέπονται.

Αλλαντικά

Τα προσυσκευασμένα μαγειρεμένα κρέατα όπως το ζαμπόν είναι ασφαλή για κατανάλωση στην εγκυμοσύνη.

Τα άψητα αλλαντικά, όπως το σαλάμι, το προσούτο, το chorizo ​​και το pepperoni, δεν είναι ασφαλή. Μπορεί να περιέχουν παράσιτα που προκαλούν τοξοπλάσμωση, η οποία μπορεί να είναι επιβλαβής για το μωρό.

Μπορείτε, όμως, να μειώσετε τον κίνδυνο αν τα καταψύξετε για τέσσερις ημέρες. Αυτό σκοτώνει τα περισσότερα παράσιτα και καθιστά τα αλλαντικά πιο ασφαλή για κατανάλωση, υποστηρίζει ο δρ Βασιλόπουλος.

Πατέ

Τα πατέ -οποιαδήποτε ακόμη και τα φυτικά- είναι στην απαγορευμένη λίστα γιατί μπορεί να περιέχουν λιστέρια. Επιπλέον, το συκώτι που αποτελεί συστατικό σε πολλά πατέ πρέπει να αποφεύγεται στην εγκυμοσύνη λόγω υψηλών επιπέδων βιταμίνης Α, η οποία με τη σειρά της μπορεί να βλάψει το μωρό σας.

Σοκολάτα

Δεν απαγορεύεται να φάτε μία σοκολάτα, αλλά προσέξτε την περιεκτικότητά της σε καφεΐνη. Στην εγκυμοσύνη επιτρέπεται η κατανάλωση έως 200 mg καφεΐνης την ημέρα από όλες τις πιθανές πηγές της.

Η σοκολάτα γάλακτος συνήθως περιέχει λιγότερα από 10mg καφεΐνης ανά 50g. Η  μαύρη σοκολάτα συνήθως περιέχει λιγότερη από 25mg ανά 50g. Αυτές οι ποσότητες όμως αθροίζονται σε εκείνες που θα πάρετε λ.χ. από τον καφέ ή το τσάι σας.

Αν πάντως υπερβείτε για μία φορά το όριο των 200 mg, δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε, καθώς οι κίνδυνοι για το μωρό σας είναι μικροί.

«Τα Χριστούγεννα είναι μία φορά το χρόνο και αν ξεφύγετε λιγάκι – ή και πολύ – εκείνη την ημέρα, σίγουρα δεν πρόκειται να βλάψετε το μωρό ή την υγεία σας. Αρκεί να αποφύγετε τις απαγορευμένες τροφές που εγκυμονούν κινδύνους λοιμώξεων. Απολαύστε λοιπόν τις γιορτές και μην ξεχνάτε ότι φέτος είναι τα δικά σας Χριστούγεννα», καταλήγει ο κ. Βασιλόπουλος.

Φωτογραφία: iStock