Από πείνα, δίψα και παιδικές ασθένειες κινδυνεύουν τα παιδιά στη Λιβύη

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Περί τα 500.000 παιδιά στη Λιβύη αντιμετωπίζουν «άμεσο κίνδυνο» καθώς οι συγκρούσεις που σημειώνονται τις τελευταίες εβδομάδες βάζουν σε κίνδυνο την ζωή τους. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (Unicef).

Από τις 27 Αυγούστου, οι συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων πολιτοφυλακών έχουν προκαλέσει τουλάχιστον 115 νεκρούς και σχεδόν 400 τραυματίες, και οι συγκρούσεις εντάθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών στο νότιο τμήμα της Τρίπολης. Το αποτέλεσμα είναι «περισσότερα από μισό εκατομμύριο παιδιά να αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο» στην πρωτεύουσα, εκτιμά τη Unicef, σύμφωνα με την οποία «2,6 εκατομμύρια χρειάζονται βοήθεια σε όλη τη χώρα».

Οι πρόσφατες αυτές μάχες ανάγκασαν 1.200 οικογένειες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εκτοπισμένων σε περισσότερους από 25.000, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ. Περίπου οι μισοί από αυτούς είναι παιδιά, εκτιμά η Unicef, που ανησυχεί για «πολλές σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων του παιδιού» στην Τρίπολη.

Ελλείψεις

Ελλείψεις νερού, τροφίμων και ηλεκτρισμού, ταλαιπωρούν τα παιδιά της περιοχής αλλά ιδιαίτερα επικίνδυνη θεωρείται και η αναζωπύρωση της ιλαράς, με τουλάχιστον 500 κρούσματα να έχουν γίνει γνωστά, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο περιφερειακός διευθυντής της Unicef για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Γκέερτ Καπελέρε.

Για τα παιδιά οι γονείς των οποίων ήρθαν στη Λιβύη με την ελπίδα να φθάσουν στην Ευρώπη δια θαλάσσης, «η βία αυτή επιβαρύνει τον ήδη βαθύ πόνο τους», σύμφωνα με τη Unicef. Ορισμένα κρατούνται σε «κέντρα υπό πολύ δύσκολες συνθήκες (διαβίωσης)», προσθέτει.

Στις συγκρούσεις αντιπαρατίθενται πολιτοφυλακές προερχόμενες κυρίως από τις πόλεις Ταρχούνα και Μισράτα (δυτικά) με ένοπλες ομάδες της Τρίπολης, στο πλαίσιο μιας σφοδρής μάχης επιρροής για την κυριαρχία στην πρωτεύουσα και τον έλεγχο των θεσμών και των πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας που έχει βυθιστεί στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.