Αμβλώσεις: Τι σημαίνει πρακτικά για την υγεία των γυναικών η απόφαση του Αν. Δικαστηρίου των ΗΠΑ

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αμβλώσεις
Πέρα από τις πολιτικές και νομικές επιπτώσεις της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ανατρέψει την ετυμηγορία στην διάσημη υπόθεση Roe κατά Wade (τερματίζοντας το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση) υπάρχουν και οι πραγματικές επιπτώσεις που θα έχει η απόφαση. Εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ θα επηρεαστούν από αυτήν.

Έρευνα του Ινστιτούτου Guttmacher, ενός ερευνητικού οργανισμού αφιερωμένου στην προώθηση των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων, έχει δείξει ότι περίπου 1 στις 4 Αμερικανίδες κάνουν έκτρωση μέχρι την ηλικία των 45 ετών, με όσες αναζητούν τη διαδικασία να είναι πιο πιθανό να προέρχονται από οικογένειες χαμηλού εισοδήματος. Πολλές από αυτές τις φτωχότερες γυναίκες θα επηρεαστούν αρνητικά από τα πρόσθετα ταξίδια και το κόστος που είναι πλέον πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν, όταν αναζητήσουν άμβλωση.

Αλλά η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ θα αγγίξει τις ζωές των γυναικών γενικώς στις ΗΠΑ, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση. Ακολουθούν μερικά άρθρα που δημοσίευσε το The Conversation σχετικά με τον αντίκτυπο της τελευταίας εξέλιξης στο θέμα των αμβλώσεων ως προς την υγεία και την ευημερία των γυναικών στις ΗΠΑ.

Ο κίνδυνος για τη ζωή της γυναίκας από το να παραμείνει έγκυος

Η έρευνα είναι ξεκάθαρη: Η πρόσβαση σε ασφαλή, νόμιμη άμβλωση σώζει ζωές. Η Amanda Jean Stevenson, επίκουρη καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο, σημειώνει ότι οι γυναίκες που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς αμβλώσεις υφίστανται μια σειρά από αρνητικές συνέπειες για την υγεία και την ευημερία τους.

Η έρευνα της Stevenson εξέτασε το τι θα συνέβαινε εάν οι ΗΠΑ τερματίσουν όλες τις αμβλώσεις σε εθνικό επίπεδο. Για να είμαστε σαφείς, αυτό δεν θα συμβεί τώρα που το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση στην υπόθεση Roe κατά Wade. Αντίθετα, η απόφαση για την απαγόρευση της άμβλωσης θα αφεθεί στις Πολιτείες: περίπου οι μισές αναμένεται να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν σοβαρά τις αμβλώσεις. Ωστόσο, τα δεδομένα της έρευνας της Stevenson υπογραμμίζουν ένα σημαντικό σημείο: η εγκυμοσύνη ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για τις γυναίκες από την έκτρωση.

“Η άμβλωση είναι απίστευτα ασφαλής για τις εγκύους στις ΗΠΑ, με μόλις 0,44 θανάτους ανά 100.000 αμβλώσεις από το 2013 έως το 2017. Αντίθετα 20,1 θάνατοι ανά 100.000 γεννήσεις σημειώθηκαν μόνο το 2019”, γράφει.

Η Stevenson εκτιμά ότι «ο ετήσιος αριθμός θανάτων που σχετίζονται με εγκυμοσύνη θα αυξηθεί κατά 21% συνολικά, δηλαδή περίπου 140 επιπλέον θάνατοι, μέχρι το δεύτερο έτος μετά την απαγόρευση”. Το άλμα στους θανάτους αναμένεται να είναι ακόμη υψηλότερο μεταξύ των μη Ισπανόφωνων μαύρων γυναικών.

Καθυστερήσεις και τερματισμοί κύησης στο τρίτο τρίμηνο

Οι γυναίκες που ζουν σε πολιτείες, οι οποίες ήδη περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό την πρόσβαση στις αμβλώσεις, αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις όταν πρόκειται να κάνουν επέμβαση για τον τερματισμό της εγκυμοσύνης τους. Και αυτό ωθεί ορισμένες έγκυες γυναίκες να αναζητήσουν τερματισμό κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης.

Οι αμβλώσεις μετά την 21η εβδομάδα της εγκυμοσύνης παραμένουν εξαιρετικά σπάνιες. Όταν συμβαίνουν, τείνουν να είναι το αποτέλεσμα ενός εκ δύο πραγμάτων, σύμφωνα με την Katrina Kimport από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια:

  1. Το πρώτο είναι νέες πληροφορίες σχετικά με μια εγκυμοσύνη, όπως προβλήματα με την ανάπτυξη του εμβρύου
  2. Ο άλλος λόγος είναι τα υπάρχοντα εμπόδια στην πρόσβαση στις αμβλώσεις

Οι κρατικές πολιτικές, όπως η απαγόρευση της δημόσιας ασφαλιστικής κάλυψης των αμβλώσεων, σημαίνουν ότι οι οικονομικά μειονεκτούσες γυναίκες μπορεί να μην είναι σε θέση να αντέξουν οικονομικά μια άμβλωση, όταν θέλουν για πρώτη φορά. Τέτοιες καθυστερήσεις μπορεί να αναγκάσουν τις γυναίκες να αναζητήσουν τη διαδικασία αργότερα στην εγκυμοσύνη.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ θα επιδεινώσει αναπόφευκτα το πρόβλημα για τις γυναίκες, που ζουν σε πολιτείες όπου θα απαγορεύονται οι αμβλώσεις.

Η Kimport εξηγεί: “Για τις γυναίκες σε Πολιτείες όπου απαγορεύεται η άμβλωση, η ανάγκη να ταξιδέψουν πέρα ​​από την Πολιτεία τους είναι πιθανό να τις καθυστερήσει από το να λάβουν φροντίδα για την άμβλωση, ενδεχομένως στο τρίτο τρίμηνο κύησης. Αλλά και οι γυναίκες σε πολιτείες, όπου η άμβλωση είναι ακόμα νόμιμη, μπορεί επίσης να ωθηθούν προς το τρίτο τρίμηνο κύησης, καθώς η εισροή ασθενών από άλλες Πολιτείες θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις και για τις γυναίκες εντός της Πολιτείας”.

Χάπια αποβολής: Μια ασφαλής εναλλακτική και ο ρόλος της πανδημίας στην συνταγογράφηση

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ επιτρέπει στις επιμέρους Πολιτείες να θεσπίσουν τους δικούς τους νόμους που θα διέπουν τις αμβλώσεις. Αλλά όσον αφορά την φαρμακευτική άμβλωση (χάπια άμβλωσης) το θέμα είναι πιο περίπλοκο.

Τα χάπια για την άμβλωση, που εισήχθησαν στις ΗΠΑ το 2000, έχουν διευρύνει τις διαθέσιμες επιλογές για τις γυναίκες που επιδιώκουν να τερματίσουν μια εγκυμοσύνη. Αλλά μέχρι την πανδημία, ήταν αυστηρά ρυθμισμένες. Για παράδειγμα, η φαρμακευτική αγωγή έπρεπε να παρέχεται αυτοπροσώπως και σε κλινικές αμβλώσεων. Η πανδημία τα άλλαξε όλα αυτά. Οι γυναίκες θα μπορούσαν να παραλάβουν ταχυδρομικά το φάρμακο μετά από μια τηλε-υγειονομική διαβούλευση με έναν κλινικό γιατρό. Έληξε, επίσης, η απαίτηση να υποβληθεί η έγκυος γυναίκα σε υπερηχογράφημα πριν της συνταγογραφηθούν τα χάπια άμβλωσης.

Ορισμένες συντηρητικές Πολιτείες εξετάζουν ήδη νόμους για την καταστολή των χαπιών για την άμβλωση. Αλλά αυτό μπορεί να τις φέρει σε αντίθεση με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), που επιτρέπει σε φαρμακεία με e-shop υπηρεσίες να αποστέλλουν τα φάρμακα. Την ίδια στιγμή, ορισμένες μη-συντηρητικές Πολιτείες αναμένεται να θεσπίσουν νόμους που θα προστατεύουν τους γιατρούς, οι οποίοι συνταγογραφούν χάπια για τις αμβλώσεις, σε γυναίκες που ζουν σε Πολιτείες με απαγόρευση στις αμβλώσεις.

Με τα χάπια να γίνονται νέο πεδίο μάχης στη συζήτηση για τις αμβλώσεις, το The Conversation κάλεσε τρεις ειδικούς (την Claire Brindis και τον Daniel Grossman από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, μαζί με τη Lauren Owens από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν) να συνεισφέρουν σε μια συζήτηση με θέμα φαρμακευτική άμβλωση. Τα βασικά συμπεράσματα από αυτή τη συζήτηση:

Τα χάπια για την άμβλωση είναι αποτελεσματικά και πολύ ασφαλή.

Επιπλέον, όπως διαπίστωσε ο Ushma Upadhyay από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, η συνταγογράφηση χαπιών για την άμβλωση μέσω τηλε-διαβουλεύσεων υγείας δεν ενέχει πρόσθετους κινδύνους. Ο Upadhyay σημειώνει ότι “ο έλεγχος για την καταλληλότητα ενός ασθενούς με βάση το ιατρικό του ιστορικό αντί για φυσική εξέταση, ή υπερηχογράφημα, ήταν εξίσου ασφαλής και αποτελεσματικός με τις δια ζώσης εξετάσεις”.

Πηγή: https://theconversation.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εγκυμοσύνη: Κίνδυνος σοβαρού προβλήματος για το νεογέννητο αν η μητέρα κάνει αυτό στο α’ τρίμηνο\

Πώς είναι μια εγκυμοσύνη: 9 μήνες σε 4 λεπτά… [vid]

Πιο πιθανή η εγκυμοσύνη εφόσον κάνετε αυτά: Συμβουλές για άντρες και γυναίκες

Εγκυμοσύνη: Γιατί είναι απαραίτητες οι εξετάσεις για τον θυρεοειδή. Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν