Αυτά είναι “τα πιο σπάνια τρίδυμα” στην ιστορία της Ιατρικής – Δείτε γιατί!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
τρίδυμα
Η Amy και ο Mike Howard ήξεραν ότι περίμεναν τρίδυμα. Αυτό που δεν περίμεναν με τίποτα είναι ότι τα μωρά τους θα έμπαιναν στα βιβλία της ιατρικής ιστορίας για πάντα.

Ο Hunter, ο Jackson και ο Kaden είναι τα πρώτα τρίδυμα στην ιστορία, που γεννήθηκαν με κρανιοσυνοστέωση (craniosynostosis), ένα σπάνιο γενετικό ελάττωμα στο οποίο τα κόκαλα στο κρανίο ενός νεογέννητου συγχωνεύονται πολύ νωρίς. Δεν είχαν κλείσει καν τους 3 μήνες ζωής, όταν και τα τρία μωρά υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για να διορθωθεί το πρόβλημά τους.

Η Amy ανακάλυψε ότι κυοφορούσε τρίδυμα την άνοιξη του 2016 κατά τη διάρκεια μιας απλής εξέτασης στην γυναικολόγο. Το υπερηχογράφημα έδειξε όχι ένα, ούτε δύο, αλλά τρία έμβρυα!

Τα τρίδυμα συνελήφθησαν φυσιολογικά, χωρίς θεραπεία γονιμότητας και ήρθαν στην ζωή τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Ο Hunter και ο Jackson είναι ομοζυγωτικά δίδυμα, ενώ ο Kaden είναι απλά ο τρίτος αδελφός της… ομάδας. Μέσα σε λίγες μέρες, οι γιατροί παρατήρησαν ότι κάτι πήγαινε στραβά με τα κρανία τους. Το κεφάλι του Kaden είχε τριγωνικό σχήμα με ένα μυτερό μέτωπο, ενώ ο Jackson και ο Hunter είχαν κρανία που προεξήχαν στην πίσω πλευρά.

Και τα τρία αγόρια διαγνώστηκαν με κρανιοσυνοστέωση, που μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Επηρεάζει περίπου ένα στα 2.500 νεογέννητα.

Ο δρ David Chesler, παιδιατρικός νευροχειρουργός στο Νοσοκομείο Παιδιών Stony Brook, που πραγματοποίησε την επέμβαση στα τρίδυμα, δήλωσε ότι ο ίδιος και η ομάδα του δεν μπορούσαν να βρουν άλλες αναφορές στην ιστορία της ιατρικής για τρίδυμα που γεννήθηκαν όλα με κρανιοσυνοστέωση. Η επέμβαση ήταν απαραίτητη και στα τρία μωρά, για να διορθωθεί το πρόβλημα.

τρίδυμα

“Το κρανίο αποτελείται από πλάκες, δεν είναι ένα ενιαίο οστό”, δήλωσε ο δρ Chesler και συνέχισε: “Εάν οι ραφές μεταξύ των πλακών αυτών συνδεθούν πολύ νωρίς, ο εγκέφαλος θα τεθεί υπό πίεση, επειδή θα αυξάνεται σε όγκο, χωρίς να υπάρχει ο απαραίτητος χώρος. Αυτό μπορεί να είναι επιζήμιο για τον εγκέφαλο, την όραση και, γενικότερα, τη ζωή του παιδιού. Δεν είναι κάτι άμεσα απειλητικό για τη ζωή του, αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες αργότερα”.

Οι τρεις χωριστές χειρουργικές επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν μέσα σε δύο ημέρες τον Ιανουάριο. Ο δρ Chesler έκανε μικρές τομές στο κάθε κεφάλι των αγοριών και, χρησιμοποιώντας ένα ενδοσκόπιο και ένα αρμονικό νυστέρι (harmonic scalpel), έκοψε μια λωρίδα οστού για να αφαιρέσει τη συγκολλημένη ραφή. Και οι τρεις επεμβάσεις ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία και τα μωρά επέστρεψαν στο σπίτι τους μόλις δύο ημέρες αργότερα.

τρίδυμα

Για τους επόμενους 6-9 μήνες τα τρίδυμα φορούσαν ειδικά προσαρμοσμένα κράνη (σ.σ. που βλέπετε και στην κεντρική φωτογραφία) για 23 ώρες την ημέρα, προκειμένου να διαμορφωθούν σωστά τα κρανία τους.

http://www.today.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν