Ξηρό δέρμα: Το μεγάλο λάθος που κάνετε στο ντους κάθε χειμώνα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ξηρό δέρμα
Καθώς πέφτει η θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα και παίρνουν μπροστά οι μέθοδοι θέρμανσης σε σπίτι, αυτοκίνητο και χώρο εργασίας, ξεκινάει και η πολύμηνη “μάχη” του δέρματος με την ξηρασία που δημιουργούν αυτές οι συνθήκες.

Ο ξηρός αέρας απομακρύνει την λεπτή στρώση φυσικών ελαίων στην επιδερμίδα, η οποία “εγκλωβίζει” την υγρασία, με αποτέλεσμα να έχετε ξηρό δέρμα, φαγούρα και επώδυνες καταστάσεις, όπως το έκζεμα και η ψωρίαση σε ορισμένες περιπτώσεις.

“Αν σταματήσει το σώμα να παράγει υγρασία, ή εάν η θέρμανση την απορροφήσει από το δέρμα και δεν αντικατασταθεί, τότε θα αρχίσουν να δημιουργούνται μικροσκοπικές ρωγμές στην επιδερμίδα που επηρεάζουν το φυσικό φράγμα του δέρματος (…) Κάθε τέτοιο τραύμα στο δέρμα προκαλεί μια φλεγμονώδη αντίδραση, η οποία μπορεί να κάνει το δέρμα πιο επιρρεπές σε εξάρσεις ψωρίασης και εκζέματος”, λέει ο δρ Alan Menter, επικεφαλής του τμήματος έρευνας για την ψωρίαση και καθηγητής δερματολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου Baylor στο Ντάλας των ΗΠΑ.

Το μεγάλο λάθος που κάνετε κάθε χειμώνα και επιδεινώνετε το πρόβλημα

Όταν κάνει κρύο έξω, οι περισσότεροι άνθρωποι παρατείνουν το ζεστό ντους και το μπάνιο γενικότερα, γεγονός που αποτελεί εγγυημένη “συνταγή” για πιο ξηρό δέρμα, που αναπτύσσει ερεθισμούς. Ο δρ Menter συνιστάει να κάνετε τα ακόλουθα, κατά τους χειμερινούς μήνες:

  • Μειώστε τη χρονική διάρκεια του ντους όσο το δυνατό περισσότερο και χρησιμοποιήσετε απλά χλιαρό, αλλά όχι καυτό, νερό.
  • Επιλέξτε σαπούνια δέρματος που είναι λιγότερο “επιθετικά”, πιο πλούσια σε ενυδατικά συστατικά, με ένδειξη για “ευαίσθητο δέρμα”.
  • Όταν σκουπίζεστε μετά το ντους, να ακουμπάτε απαλά την πετσέτα επάνω σας επανειλημμένα και να μην την τρίβετε επάνω στο σώμα σας με δύναμη.
  • Να βάζετε πάντα ενυδατική κρέμα στο σώμα σας, ενώ το δέρμα σας είναι ακόμα ελαφρώς υγρό μετά το ντους.

http://www.health.com