Δύο μύθοι και μία αλήθεια για την επίμονη πιτυρίδα

  • Iatropedia newsroom
πιτυρίδα
Οι λευκές νιφάδες και η φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής είναι το “σήμα κατατεθέν” της πιτυρίδας.

Η πιτυρίδα είναι μια χρόνια δερματική πάθηση που προκαλείται από τον μύκητα Malassezia και επηρεάζει περίπου το 50% των ανθρώπων.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πιτυρίδας είναι ένας “μπελάς” γα εκατομμύρια ανθρώπους με πολλά προϊόντα και γιατροσόφια να υπόσχονται την επιτυχή της απομάκρυνση.

Ο δρ Ilyse Lefkowicz, δερματολόγος της γνωστής εταιρείας Head & Shoulders κάνει τις ακόλουθες διευκρινίσεις σχετικά με τρεις πιθανές “παρανοήσεις” για την πιτυρίδα:

ΜΥΘΟΣ: Προκαλείται από την κακή υγιεινή

Η πιτυρίδα μπορεί να εκδηλωθεί ακόμη και στο πιο καθαρό τριχωτό της κεφαλής, αφού βασικός υπαίτιος είναι ο μύκητας Malassezia που ζει ούτως ή άλλως στο δέρμα του κεφαλιού σε όλους τους ενήλικους, αλλά μόνο στους μισούς προκαλεί ερεθισμό. Οι ειδικοί δεν ξέρουν γιατί συμβαίνει αυτό.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Δεν υπάρχει θεραπεία

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ζείτε με τις ενοχλητικές νιφάδες. Τα σαμπουάν κατά της πιτυρίδας που περιέχουν ψευδάργυρο, επιβραδύνουν προσωρινά την παραγωγή των δερματικών κυττάρων, τα οποία, σε κάποιον με πιτυρίδα αποβάλλονται σε πολύ μεγαλύτερο ρυθμό από το κανονικό.

ΜΥΘΟΣ: Χειροτερεύει το χειμώνα

Ο μύκητας Malassezia “ευδοκιμεί” σε ζεστό, υγρό περιβάλλον, με αποτέλεσμα ο ερεθισμός όντως να κορυφωθεί κατά τους θερμότερους μήνες, ή μετά από μια έντονη προπόνηση/άσκηση. Αν ιδρώνετε, κάντε αμέσως ένα ντους και λούζετε τα μαλλιά σας τουλάχιστον κάθε τρεις ημέρες για να απομακρύνετε τα νεκρά δερματικά κύτταρα και να μειώσετε την υπερβολική λιπαρότητα.

Πηγή: http://news.health.com