Της μόδας το αντηλιακό πούδρα στο μακιγιάζ: Τι προειδοποιούν όμως οι δερματολόγοι

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αντηλιακό σε πούδρα
Οι περισσότεροι γνωρίζουν τα αντηλιακά σε μορφή γαλακτώματος ή λαδιού, με τρόπο έγχυσης με σπρέι ή όχι. Σίγουρα πάντως σε υγρή μορφή. Αλλά τώρα τελευταία στο TikTok έχει κερδίσει μεγάλη δημοφιλία το πόσο εύκολο είναι να στρώσεις μια αντηλιακό στρώση με αντηλιακή πούδρα σε σκόνη πάνω από το μακιγιάζ.

Διάφοροι δερματολόγοι στο TikTok επισημαίνουν ότι το αντηλιακό σε πούδρα μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση του ελαίου και του ιδρώτα, ενώ προστατεύει το δέρμα από τις βλάβες από τον ήλιο. Κάποιοι το έχουν διαφημίσει ως μια γρήγορη και εύκολη εναλλακτική του κλασικού υγρού αντηλιακού.

Ωστόσο, άλλοι TikTokers λένε ότι απαιτείται μια ασυνήθιστη μεγάλη ποσότητα πούδρας με αντηλιακό, για να επιτύχετε το επίπεδο προστασίας (παρόμοιο δείκτη SPF με το υγρό αντηλιακό) που διαφημίζεται στην ετικέτα του προϊόντος.

@labmuffinbeautyscience Please stop relying on powder sunscreen 🙅🏻‍♀️ #sunscreenpowder #learnontiktok #powdersunscreen #spfpowder #sunscreen #skincarescience ♬ original sound – Lab Muffin Beauty Science

Αξίζει τελικά το αντηλιακό σε πούδρα, ή είναι καλύτερο να ακολουθήσετε πιο παραδοσιακές φόρμουλες; Μερικοί δερματολόγοι εξηγούν:

Τα βασικά για το αντηλιακό σε πούδρα

Το αντηλιακό σε πούδρα είναι μια βολική εναλλακτική στην κανονική πούδρα που “σετάρει” στο τέλος το μακιγιάζ (κατά βάσην στο πρόσωπο). Συνήθως συνοδεύεται από ένα ειδικό μαξιλαράκι/σφουγγαράκι, που σας επιτρέπει να το απλώσετε στο πρόσωπο και στο στήθος.

Ο δρ. Gary Goldenberg, δερματολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη και ιδρυτής της Goldenberg Dermatology, είπε ότι το αντηλιακό σε πούδρα δεν είναι καινούργιο, υπάρχει εδώ και χρόνια στη βιομηχανία καλλυντικών.

Αυτός ο τύπος αντηλιακού χρησιμοποιεί συχνά “φυσικούς αποκλειστές”, όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου, είπε ο δρ. Goldenberg, το οποίο μπορεί να σχηματίσει ένα φράγμα ενάντια στις επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου.

Αν και τα αντηλιακά σε πούδρα έχουν λάβει μικτές κριτικές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι γιατροί είναι γενικά υπέρ τους, με την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιούνται σωστά.

“Τα αντηλιακά σε σκόνη είναι υπέροχα, κυρίως επειδή είναι ένας εύκολος τρόπος για να εφαρμόσετε ξανά το αντηλιακό χωρίς να καταστρέψετε το μακιγιάζ σας”, δήλωσε ο δρ. Ife J. Rodney, ιδρυτικός διευθυντής της Eternal Dermatology + Aesthetics. “Αν έχετε ένα αντηλιακό σε μορφή υγρής κρέμας, δεν μπορείτε να την εφαρμόσετε πάνω από το foundation του μακιγιάζ χωρίς να το επηρεάσετε, και αυτό περιορίζει ορισμένους ανθρώπους από το να ξαναβάλουν αντηλιακό”.

Πώς να χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά το αντηλιακό σε πούδρα

@denverskindoc Reply to @tuxtothenux #LearnOnTikTok #spfeveryday #powderedsunscreen #skintips #beautytips #makeuphacks ♬ The Big Day – Alex Arias & Alexander Julius Wright

Το αντηλιακό σε πούδρα χρησιμοποιείται καλύτερα ως επανεφαρμογή, αφότου πρώτα έχετε ήδη εφαρμόσει μια καλή στρώση αντηλιακής λοσιόν ή κρέμας στο πρόσωπό σας, είπε ο δρ. Rodney.

“Δεν πρέπει να είναι το κύριο ή το βασικό σας αντηλιακό στρώμα”, είπε. «Είναι συμπληρωματικό και δεν πρέπει να αντικαταστήσει τη χρήση ενός αντηλιακού με βάση την κρέμα ως βασική στρώση σας στο πρόσωπο”.

Το πόσο συχνά πρέπει να εφαρμόζετε ξανά το αντηλιακό σε πούδρα εξαρτάται από τις δραστηριότητές σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. “Αν είστε στον ήλιο, θα πρέπει να εφαρμόζετε ξανά κάθε δύο ώρες”, είπε ο δρ. Rodney. “Εάν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο, μπορείτε να το κάνετε πάλι πιο αραιά, ή όποτε κάνετε διάλειμμα”.

Ο δρ. Rodney συνιστά να αναζητήσετε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος που έχει δείκτη προστασίας SPF 30 ή μεγαλύτερο. Εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα, δοκιμάστε μια φόρμουλα, η οποία να περιέχει οξείδιο ψευδαργύρου, ή διοξείδιο του τιτανίου.

Πηγή: https://www.verywellhealth.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μακιγιάζ με αντηλιακή προστασία SPF: Τι επισημαίνουν οι δερματολόγοι και πρέπει να ξέρετε

Ηλιοθεραπεία: Τι σας κάνουν οι ακτίνες UVA και UVB – Τι ισχύει με τον δείκτη SPF στα αντηλιακά

Τι κοιτάμε σε ένα αντηλιακό: Τα 4 βασικά στοιχεία για γαλάκτωμα και λάδι

“Μύθος” το αδιάβροχο αντηλιακό: 7 πράγματα που πρέπει να ξέρετε όταν αγοράζετε αντηλιακό