Θέλετε λαμπερό και υγιές δέρμα; Περιορίστε αυτά τα 5 τρόφιμα

  • Ρούλα Τσουλέα
δέρμα
Η κακή διατροφή έχει ολέθριες συνέπειες στην εμφάνιση του δέρματος. Ευνοεί από ακμή μέχρι ρυτίδες.

Εάν θέλετε να διατηρήσετε υγιές και λαμπερό το δέρμα σας καθώς μεγαλώνετε, προσέξτε τη διατροφή σας. Υπάρχουν άφθονες τροφές πλούσιες σε συστατικά που του κάνουν καλό κι άλλες τόσες που το επιβαρύνουν.

Στις ωφέλιμες τροφές συμπεριλαμβάνονται όσες περιέχουν βιταμίνες A, C και D, καθώς και ψευδάργυρο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Οι τροφές αυτές μπορούν να το προστατεύσουν από τη φλεγμονή, να μειώσουν τις εξάρσεις της ακμής και να το κάνουν να φαίνεται φρέσκο και νεανικό, λένε ειδικοί από το Κέντρο Λειτουργικής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο.

Δυστυχώς, υπάρχουν άλλες τόσες που ασκούν την ακριβώς αντίθετη δράση. Ορισμένες ευνοούν, λ.χ., την ακμή επειδή εντείνουν την λιπαρότητα στο δέρμα. Άλλες επηρεάζουν την σύνθεση του κολλαγόνου, το οποίο είναι απαραίτητο για σφριγηλή και ελαστική επιδερμίδα.

Εάν το δέρμα σας ταλαιπωρείται από ερεθισμούς, σπυράκια, ξηρότητα και άλλα ενοχλητικά προβλήματα, ίσως ευθύνεται η διατροφή σας. Οι ειδικοί συνιστούν να περιορίσετε στο ελάχιστα τα εξής:

Ζάχαρη

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι πρωτεΐνες του σώματος αλληλεπιδρούν με τη γλυκόζη (ζάχαρη). Η αλληλεπίδραση αυτή παίζει σημαντικό ρόλο στη γήρανση και τις νόσους του συνδετικού ιστού.

Το κολλαγόνο είναι πρωτεΐνη και αλληλεπιδρά σημαντικά με τη ζάχαρη. Υφίσταται αλλοιώσεις οι οποίες έχουν συνέπεια να χάνει το δέρμα την ελαστικότητά του, να γίνεται άκαμπτο και τελικά να αναπτύσσει ρυτίδες.

Μειώστε τη ζάχαρη που καταναλώνετε διαβάζοντας τις ετικέτες των τροφίμων και των ροφημάτων. Πρέπει να αποφεύγετε οτιδήποτε περιέχει πρόσθετα σάκχαρα.

Τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη

Τα τρόφιμα αυτά είναι επεξεργασμένα, περιέχουν πολλούς απλούς υδατάνθρακες και αυξάνουν απότομα το σάκχαρο στο αίμα σας. Ενδεικτικά στην κατηγορία αυτήν ανήκουν:

  • Λευκό ψωμί και λευκά ζυμαρικά
  • Πατάτες
  • Φρουτοποτά και νέκταρ με ζάχαρη, αναψυκτικά με ζάχαρη
  • Επεξεργασμένα σνακ με ζάχαρη και γλυκά

Έχει βρεθεί ότι τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη προκαλούν εξάρσεις της ακμής σε πολλούς ανθρώπους. Σημειώστε, δε, ότι ακμή δεν παθαίνουν μόνο οι έφηβοι. Υπολογίζεται ότι περισσότερο από το 9% των κρουσμάτων εκδηλώνεται σε ενήλικες άνω των 25 ετών, ιδίως γυναίκες.

Όταν η διατροφή περιέχει πολλά τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, ο οργανισμός παράγει περισσότερη ινσουλίνη για να ρυθμίζει το σάκχαρο. Οι απότομες αυξήσεις της ινσουλίνης, όμως, ενεργοποιούν αλληλουχία χημικών αντιδράσεων που σχετίζονται με την ανάπτυξη ακμής. Επιπλέον, όσο απότομα αυξάνεται η ινσουλίνη, τόσο απότομα μειώνεται. Η απότομη διακύμανσή της κάνει το δέρμα να δείχνει κουρασμένο και μουντό.

Αλάτι

Το αλάτι προσδίδει νοστιμιά στο φαγητό, αλλά η υπερκατανάλωσή του έχει επιπτώσεις (και) στο δέρμα. Κατ’ αρχάς, το αφυδατώνει διότι απορροφά υγρά. Επιπλέον, προκαλεί κατακράτηση υγρών, η οποία ευνοεί τις «σακούλες» κάτω από τα μάτια.

Απλά γαλακτοκομικά

Η τυπική, δυτικού τύπου διατροφή περιέχει πολλά γαλακτοκομικά από ζώα στα οποία έχουν χορηγηθεί ορμόνες (π.χ. στεροειδή ή αυξητικές ορμόνες). Οι ορμόνες αυτές όμως ευνοούν την ακμή. Αν λοιπόν αντιμετωπίζεται πρόβλημα με τα σπυράκια σας, δοκιμάστε να τρώτε βιολογικά γαλακτοκομικά.

Κορεσμένα λιπαρά

Κόκκινο κρέας, τυρί, βούτυρο και υδρογονωμένα έλαια δεν είναι φίλοι του δέρματός σας. Περιέχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά, τα οποία έχουν συσχετισθεί με ανάπτυξη ή επιδείνωση της ακμής. Αντιθέτως, τα ωφέλιμα λιπαρά που περιέχουν τα ψάρια (ω-3 λιπαρά οξέα) σχετίζονται με λιγότερο σοβαρή ακμή.

Φωτογραφία: iStock