Σπυράκια από την χρήση μάσκας για τον κορονοϊό: Συμβαίνει σε πολλούς – Τι μπορείτε να κάνετε

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
σπυράκια
Η νέα κανονικότητα απαιτεί από εμάς να φοράμε μάσκες τακτικά και για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε ορισμένες περιπτώσεις. Ενώ καλύπτουμε το στόμα και την μύτη μας για να σταματήσουμε την εξάπλωση της νόσου COVID-19, μερικοί από εμάς ανακαλύπτουμε ένα νέο πρόβλημα: σπυράκια ακμής από την χρήση της μάσκας.

Τα σπυράκια από την χρήση μάσκας για τον κορονοϊό έχει πάρει πρόχειρα μια ιδιαίτερη ονομασία: “μασκμή”! Από τις λέξεις μάσκα και ακμή! Και είναι ένα σαφώς υπαρκτό πρόβλημα.

“Η μασκμή ήταν πάντα ένα ζήτημα για τους επαγγελματίες όπου πρέπει να φορούν μάσκα τακτικά. Αλλά τώρα που το ευρύ κοινό πρέπει να φορά μάσκες, η συχνότητα εμφάνισης τέτοιας ακμής έχει αυξηθεί”, λέει η δερματολόγος, Amy Kassouf.

Η δρ. Kassouf εξηγεί ότι το άγχος από την πανδημία, καθώς και ο τοπικός ερεθισμός από την μάσκα σας, μπορούν να κάνουν τα σπυράκια ακμής πιο πιθανό να εκδηλωθούν.

Πώς η μάσκα για τον κορονοϊό προκαλεί σπυράκια ακμής

Όταν αναπνέετε ή μιλάτε, η μάσκα τείνει να παγιδεύει ζεστό αέρα από την εκπνοή σας. Εκτός από το ότι είναι ενοχλητικό, αυτός ο αέρας δημιουργεί ένα ζεστό, υγρό περιβάλλον, ιδανικό για την ανάπτυξη ζύμης, βακτηρίων και ακάρεων του δέρματος που ζουν φυσικά στο δέρμα μας.

Η δρ. Kassouf λέει ότι αυτές οι βακτηριακές ανισορροπίες και η τριβή από την μάσκα μπορούν να ευνοήσουν την έξαρση της ακμής και της ροδόχρου ακμής, καθώς και κάτι που ονομάζεται περιφερική δερματίτιδα. Αυτό συμβαίνει όταν εμφανίζονται λεπτά σπυράκια και φλύκταινες γύρω από την μύτη και το στόμα.

Μπορεί το μακιγιάζ, οι λοσιόν ή τα αντηλιακά να κάνουν την “μασκμή” χειρότερη;

Μπορείτε να νομίζετε, ότι η χρήση αυτών των προϊόντων κάτω από την μάσκα μπορεί να σας σώσει από τα σπυράκια ακμής. Αυτό όμως δεν συμβαίνει πάντα. Οι λοσιόν, οι τοπικές θεραπείες και το αντηλιακό μπορούν να βοηθήσουν στην ηρεμία και την εξισορρόπηση της φυσιολογικής δερματικής χλωρίδας.

“Ένα στρώμα ενυδατικής κρέμας, ή ακόμη και ένα αντιηλιακό που περιέχει ψευδάργυρο ή τιτάνιο μπορεί να βοηθήσει το δέρμα σας, χρησιμεύοντας ως φράγμα έναντι της τριβής και του ερεθισμού που αναπτύσσεται από την χρήση μάσκας”, λέει η δρ. Kassouf.

Αλλά πρέπει να έχετε κατά νου ότι αν βάλετε πολύ υλικό λοσιόν ή αντηλιακού στο πρόσωπο μπορεί να επιδεινώσετε εξάρσεις ακμής με ή χωρίς μάσκα. Απλά, είναι ακόμα πιο πιθανό όταν φοράτε μάσκα.

Τι γίνεται με το μακιγιάζ;

Το μακιγιάζ δεν προκαλεί ιδιαίτερο πρόβλημα, αρκεί να μην βάζετε πάρα πολύ στο πρόσωπό σας.

“Κάτω από την μάσκα, είναι αποδεκτό να φοράτε ένα ελαφρύ στρώμα μακιγιάζ. Εάν φοράτε μάσκα N-95 που θα ανακυκλωθεί, οι λεκέδες μακιγιάζ ενδέχεται να περιορίσουν την ικανότητα να την επαναχρησιμοποιήσετε ή να την καθαρίσετε πλήρως. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να αποφύγετε να φοράτε μακιγιάζ”, λέει η δρ. Kassouf.

Μπορεί τα γένια να προκαλέσουν προβλήματα;

Οι τρίχες του προσώπου μπορεί να παρουσιάσουν πρόβλημα δεδομένης της εφαρμογής της μάσκας, του ζεστού αέρα που παγιδεύεται κάτω από αυτήν και της υγρασίας από τον ιδρώτα.

Εάν πρέπει να φοράτε μάσκα για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν σας είναι εύκολο να πλένετε το πρόσωπό σας, η δρ. Kassouf προτείνει τη χρήση ενός απλού toner με άλφα υδροξύ οξύ για να φρεσκάρετε το δέρμα σας και να αποτρέψετε προβλήματα. Απλώς βεβαιωθείτε ότι αφήνετε το δέρμα και τα γένια σας να στεγνώσουν πλήρως προτού βάλετε την μάσκα.

Μπορούν ορισμένα υφάσματα μάσκας να προκαλέσουν σπυράκια ακμής;

Αν και τα ελαφριά υφάσματα μπορεί να είναι καλύτερα για το δέρμα σας, δεν προσφέρουν αρκετά υψηλό επίπεδο προστασίας, που απαιτείται για την προστασία από τη νόσο COVID-19. Η δρ. Kassouf εξηγεί σχετικά:

“Τα ελαφρύτερα υφάσματα που είναι πιο δροσερά και συνήθως πιο εύκολα στην αναπνοή είναι συχνά αυτά που δεν κάνουν καλή δουλειά να φιλτράρουν τον κορονοϊό, τόσο κατά την εισπνοή, όσο και την εκπνοή. Τα υφάσματα και οι μάσκες με πολλά στρώματα παρέχουν καλύτερη προστασία. Μερικά υφάσματα είναι πιο μαλακά και πιο εύκαμπτα, ώστε να είναι πιο άνετα. Το πλύσιμο του υφάσματος ή της μάσκας πρώτα για να αφαιρέσετε τυχόν σκουπίδια στο ύφασμα μπορεί επίσης να μειώσει την πιθανότητα ερεθισμού».

Γιατί πρέπει να διατηρείτε την μάσκα σας καθαρή

Η τακτική αλλαγή της μάσκας μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του ερεθισμού, ειδικά μετά την εφίδρωση ή την άσκηση. Μετά από κάθε χρήση, καλό είναι να πλένετε τις μάσκες σας με απορρυπαντικό χωρίς άρωμα, να τις ξεπλύνετε δύο φορές και να τις βάλετε στο στεγνωτήριο. Αυτή η διαδικασία είναι πολύ σημαντική για τον έλεγχο των λοιμώξεων.

Τι μπορείτε να κάνετε για τα σπυράκια ακμής από την χρήση μάσκας

Ένα καλό προϊόν καθαριστικού αφρού θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το δέρμα σας καθαρό και ήρεμο. Εάν το δέρμα σας είναι πιο επιρρεπές στην ακμή, τότε αναζητήστε κάποιο προϊόν που να περιέχει σαλικυλικό οξύ.

Επίσης, το περιστασιακό πλύσιμο του προσώπου με ένα σαμπουάν πιτυρίδας που περιέχει κετοκοναζόλη, ή θειούχο σελήνιο μπορεί επίσης να ηρεμήσει το δέρμα και να βοηθήσει στην απομάκρυνση της υπερβολικής συσσώρευσης ζύμης, ειδικά γύρω από την μύτη και το στόμα.

Μια ακόμα λύση είναι τα προϊόντα που περιέχουν υπεροξείδιο του βενζολίου. Απλώς να γνωρίζετε ότι το υπεροξείδιο του βενζολίου μπορεί να λεκιάσει το ύφασμα της μάσκας.

Εάν είστε επιρρεπείς σε έρπη στα χείλια, η δρ. Kassouf λέει: “Το άγχος της πανδημίας καθώς και ο τοπικός ερεθισμός από την μάσκα μπορεί να κάνουν πιο πιθανό τον έρπη στα χείλη. Εάν συμβεί αυτό, υπάρχουν κάποιες στοματικές και τοπικές θεραπείες με ή χωρίς ιατρική συνταγή, που μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια ή ακόμη και να αποτρέψουν τον έρπητα».

Πηγή: https://health.clevelandclinic.org