Σακχαρώδης διαβήτης: Σωτήρια η προστασία του δέρματος από την ξηροδερμία

  • Ρούλα Τσουλέα
ξηροδερμία
Πώς πρέπει να φροντίζουν σωστά το δέρμα τους οι ασθενείς με διαβήτη. Τι συνιστούν οι δερματολόγοι.

Όταν κάποιος πάσχει από διαβήτη, το να βρίσκει χρόνο για να περιποιείται καθημερινά το δέρμα του μπορεί να μοιάζει πολυτέλεια διότι έχει άλλες προτεραιότητες, όπως τη μέτρηση της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα του ή τον σχεδιασμό των γευμάτων του. Η αντίληψη αυτή, όμως, είναι εντελώς λανθασμένη. Η σωστή περιποίηση της επιδερμίδας έχει ζωτική σημασία για την προστασία από την ξηροδερμία, η οποία θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο σε πληγές που δύσκολα επουλώνονται και σοβαρές λοιμώξεις.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι πάρα πολύ συχνός. Το Διεθνές Ίδρυμα Διαβήτη (IDF) αναφέρει ότι 537 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας 20-79 ετών σε όλο τον κόσμο ζουν με τη νόσο. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο ένα δέκατο του πληθυσμού της γης στις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες!

Στην Ευρώπη, ο αριθμός των πασχόντων υπολογίζεται σε 61 εκατομμύρια. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες και γυναίκες στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της ΗΔΙΚΑ, το πλήθος των μοναδικών πασχόντων που έχουν ενταχθεί σε τουλάχιστον ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο για τον σακχαρώδη διαβήτη στην Ελλάδα ανερχόταν το 2022 σε 1,13 εκατομμύρια άτομα όλων των ηλικιών.

Άγγιζε, δηλαδή, το 11% του πληθυσμού της χώρας, βάσει της απογραφής του 2021 της ΕΛΣΤΑΤ. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο αριθμό των ασθενών του 2020! Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών (πάνω από 1 εκατομμύριο) είχαν διαβήτη τύπου 2.

Οι επιπτώσεις στο δέρμα

Δυστυχώς, τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα όλου του σώματος. Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανό του και πολλές φορές εκδηλώνει συμπτώματα λόγω του διαβήτη πριν καν αυτός διαγνωστεί.

Τα δερματικά προβλήματα που προκαλεί ο διαβήτης είναι πάρα πολύ συχνά. Υπολογίζεται ότι τα εκδηλώνει έως και το 80% των πασχόντων από τη νόσο, με την ξηροδερμία να είναι με διαφορά η συχνότερη.

Η ξηροδερμία μπορεί να είναι συνέπεια της κακής κυκλοφορίας του αίματος, η οποία είναι πιο πιθανή στους ασθενείς με διαβήτη. Σχετίζεται επίσης με το αυξημένο σάκχαρο καθαυτό, το οποίο προκαλεί πολυουρία – δηλαδή αυξημένη αποβολή ούρων (επομένως νερού) από το σώμα.

Παρότι ακούγεται ως κάτι απλό, η ξηροδερμία του διαβήτη μόνο απλή δεν είναι. Όπως αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD), συχνά είναι σοβαρή και προκαλεί κνησμό. Δίχως άμεση και σωστή αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει σε σχισμές στο δέρμα, που σταδιακά βαθαίνουν και μπορεί να αιμορραγήσουν. Επιπλέον, επουλώνονται δύσκολα και το δέρμα αναπτύσσει εύκολα ερεθισμούς και μολύνσεις.

Τι να κάνετε

Για να αποφευχθούν όλ’ αυτά αλλά και για να αντιμετωπιστούν, η AAD συνιστά καθημερινή ενυδάτωση με κρέμα ή αλοιφή, χωρίς αρώματα που να περιέχει κεραμίδια (ceramides). Η κρέμα πρέπει να εφαρμόζεται μετά το ντους, την κολύμβηση και οποτεδήποτε αισθάνεστε το δέρμα σας ξερό ή κνησμώδες (με φαγούρα).

Να έχετε επίσης την κρέμα πάντοτε μαζί σας, για να την εφαρμόζετε στα χέρια σας μετά από κάθε πλύσιμο.

Πολύ σημαντικό είναι ακόμα να πλένετε το δέρμα σας με ήπιο καθαριστικό ή με καθαριστικό ειδικά σχεδιασμένο για τους ασθενείς με διαβήτη. Αυτού του είδους τα προϊόντα καταπραΰνουν το δέρμα και συμβάλλουν στην προστασία από τις επιπλοκές.

Να μην χρησιμοποιείτε ποτέ καυτό νερό όταν πλένεστε. Το καυτό νερό μειώνει ακόμα περισσότερο την υγρασία από την επιδερμίδα σας και εντείνει την ξηροδερμία.

Μετά το μπάνιο να στεγνώνετε απαλά το δέρμα σας. Να στεγνώνετε επίσης σχολαστικά τους άκρους πόδες σας και κάθε πτυχή στο δέρμα σας. Εάν έχετε κάλους, συμβουλευθείτε τον δερματολόγο ιατρό για το πώς μπορούν να αφαιρεθούν με ασφάλεια.

Εάν έχετε ξηρές, σκασμένες πτέρνες, περιποιηθείτε τες με  κρέμα που θα περιέχει ουρία σε ποσοστό 10-25%, συνιστά η AAD. Να την εφαρμόζετε κάθε βράδυ πριν μπείτε για ύπνο, έως ότου διορθωθεί το πρόβλημα.

Εάν παρουσιάσετε οποιοδήποτε πρόβλημα στα νύχια σας ή πληγή στο δέρμα σας, συμβουλευθείτε τον δερματολόγο σας. Απαιτείται άμεση και σωστή αντιμετώπιση. Τέλος, να κόβετε ίσια τα νύχια σας και όχι πολύ βαθιά.

ξηροδερμία

Νέα ενημερωτική εκστρατεία

Η σημασία της σωστής φροντίδας του δέρματος από τους ασθενείς με διαβήτη, ώστε να αποφεύγεται και να αντιμετωπίζεται η ξηροδερμία, βρίσκεται στο επίκεντρο νέας ενημερωτικής εκστρατείας που πραγματοποιεί η εταιρεία CeraVe.

Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ). Τιτλοφορείται «Φροντίζοντας το δέρμα των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη» και διεξάγεται για πρώτη φορά στην χώρα μας.

Η CeraVe έχει δημιουργήσει προϊόντα με ceramides τα οποία είναι κατάλληλα για ασθενείς με διαβήτη. Τα προϊόντα αυτά είναι το καθαριστικό CeraVe Hydrating Cleanser και η κρέμα CeraVe Moisturising Cream.

Δοκιμάστηκαν σε κλινική μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 528 ασθενείς με διαβήτη από 19 χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Οι ασθενείς είχαν ηλικία 18-75 ετών. Η πλειονότητα εξ αυτών (το 82,6%) έπασχαν από διαβήτη τύπου 2.

Οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούσαν δύο φορές την ημέρα, επί τέσσερις εβδομάδες, τα δύο προϊόντα. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Drugs in Dermatology.

Όπως έγραψαν οι ερευνητές, το 98% των συμμετεχόντων είδαν στο τέλος των 4 εβδομάδων αισθητή βελτίωση στην ξηροδερμία τους. Ανέφεραν επίσης πως είχαν σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους.

Φωτογραφία: iStock