Ρυτίδες: Τι να προσέχετε όταν χρησιμοποιείτε καλλυντικά

 • Ρούλα Τσουλέα
ρυτίδες καλλυντικά
Τα καλλυντικά για τις ρυτίδες μπορούν να καθυστερήσουν τα σημάδια του γήρατος, αρκεί να τα επιλέγουμε και να τα χρησιμοποιούμε σωστά, προσέχοντας ταυτοχρόνως και τον τρόπο ζωής μας.

Καθημερινή μάχη με τις ρυτίδες δίνουν πολλές γυναίκες αλλά και άνδρες, που προσπαθούν να διατηρήσουν όσο το δυνατόν πιο νεανικό το δέρμα τους. Σύμμαχός τους σε αυτή την προσπάθεια είναι τα καλλυντικά για τις ρυτίδες, τα οποία μπορεί να καθυστερήσουν τα σημάδια του γήρατος – αρκεί να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

Όπως εξηγεί ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Μάρκος Μιχελάκης, ειδικός στην Αισθητική Δερματολογία και τη Δερματοχειρουργική, η ρυτίδωση του δέρματος προκαλείται από πλήθος βιοχημικών διεργασιών που καθορίζονται από τα γονίδιά μας και κάνουν το σώμα να φθίνει με το πέρασμα του χρόνου.

Καθοριστικός είναι επίσης ο ρόλος ορισμένων παραγόντων του τρόπου ζωής, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται:

 • Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV), τόσο από τον ήλιο όσο και από το σολάριουμ
 • Το κάπνισμα
 • Η συστηματική κατανάλωση ζάχαρης και γενικώς η ανθυγιεινή διατροφή
 • Ο ελλιπής ύπνος
 • Το ανεξέλεγκτο στρες

Ο Δρ. Μιχελάκης και η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) έχουν μερικές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν να αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη από τα καλλυντικά.

Αρχίστε με το αντηλιακό και την ενυδατική κρέμα

Είναι δύο από τα ισχυρότερα καλλυντικά προϊόντα προστασίας από τις ρυτίδες.  Χρησιμοποιώντας τα καθημερινά, θα δείτε μεγάλη διαφορά σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Φροντίστε να διαλέξετε αντηλιακό ευρέος φάσματος (να προφυλάσσει από την UVA και την UVB), με δείκτη αντηλιακής προστασίας SPF 30 ή υψηλότερο, το οποίο θα είναι ανθεκτικό στο νερό (water resistant).

Η υδατική κρέμα είναι απαραίτητη γιατί περιορίζει τις λεπτές γραμμές. Είναι τόσο αποτελεσματική, ώστε αποτελεί το «μυστικό» συστατικό πολλών αντιγηραντικών προϊόντων. Αν θέλετε να αγοράστε ενυδατική κρέμα με «ενσωματωμένο» αντηλιακό, βεβαιωθείτε ότι τα αντηλιακά συστατικά της έχουν SPF 30 ή υψηλότερο.

Μην ξεχνάτε να επαναλαμβάνετε την επάλειψη κάθε 2 ώρες, όταν βρίσκεστε σε υπαίθριους χώρους.

Αντιμετωπίστε κάθε πρόβλημα με τη σειρά

Δώστε περιθώριο δύο-τριών εβδομάδων στο αντηλιακό και την ενυδατική σας να δράσουν. Αν μετά, εξακολουθούν να υπάρχουν σημάδια γήρανσης που σας ενοχλούν (π.χ. ρυτίδες, κηλίδες), αντιμετωπίστε το καθένα ξεχωριστά.

Να θυμάστε ότι δεν υπάρχει προϊόν που να αντιμετωπίζει όλα τα σημάδια της γήρανσης μαζί. Αν, εξ άλλου, χρησιμοποιήσετε πολλά αντιγηραντικά προϊόντα ταυτοχρόνως, υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσετε ερεθισμό στο δέρμα σας.

Να επιλέγετε καλλυντικά για τον δικό σας τύπο δέρματος

Το αντηλιακό, η ενυδατική και τα άλλα προϊόντα για τις ρυτίδες αποδίδουν καλύτερα όταν ταιριάζουν στον τύπο του δέρματός σας.

Να διαβάζετε τις ετικέτες

Στις ετικέτες μπορείτε να βρείτε πολύτιμες ενδείξεις για την ποιότητα των προϊόντων. Να προτιμάτε τα καλλυντικά για τις ρυτίδες που αναγράφουν πως είναι:

 • Υποαλλεργικά (σημαίνει μειωμένος κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης)
 • Μη-φαγεσωρογόνα και μη ακμογόνα (δηλαδή δεν προκαλούν απόφραξη των πόρων και ακμή)

Επιπροσθέτως να προτιμάτε όσα αναγράφουν έναν τηλεφωνικό αριθμό (Γραμμή Καταναλωτή), στον οποίο μπορείτε να καλέσετε για οποιαδήποτε απορία, συνιστά η AAD.

Να ξέρετε επίσης πως η ένδειξη «κλινικά αποδεδειγμένο» σε πολλά καλλυντικά σημαίνει μόνο ότι έχουν δοθεί σε καταναλωτές για να τα δοκιμάσουν. Δεν σημαίνει πως έχουν έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές, όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ή ο αμερικανικός (FDA).

Να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες

Ισχυρισμοί όπως «διώξτε 10 χρόνια από πάνω σας» ή «εξαφανίζει όλα τα σημάδια του γήρατος» είναι πολύ καλοί για να είναι αληθινοί.

Να θυμάστε ότι τα αντιγηραντικά προϊόντα για τις ρυτίδες δεν είναι πανάκεια και δεν μπορούν, λ.χ., να φθάσουν την αποτελεσματικότητα ενός λίφτινγκ.

Να τα χρησιμοποιείτε σωστά

Για να αποκομίσετε τα μέγιστα δυνατά οφέλη από τα καλλυντικά για τις ρυτίδες, πρέπει:

 • Να χρησιμοποιείτε ένα κάθε φορά. Οι συνδυασμοί μπορεί να προκαλέσου ερεθισμό στο δέρμα και το ερεθισμένο δέρμα μοιάζει γερασμένο
 • Να δοκιμάσετε πρώτα το προϊόν. Να βάζετε μικρή ποσότητα στο εσωτερικό του πήχη σας, δύο φορές την ημέρα, για 4-5 μέρες.
 • Να ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσης. Μερικά καλλυντικά για τις ρυτίδες αναγράφουν οδηγίες για τη συχνότητα και την ποσότητα χρήσης.
 • Να διακόψτε την χρήση του καλλυντικού αν σας προκαλέσει αντίδραση (π.χ. ερεθισμό ή έγκαυμα ή τσούξιμο κ.λπ.).
 • Να δίνετε χρόνο στο προϊόν για να δράσει. Η ενυδατική μπορεί να λειάνει τις λεπτές γραμμές σε λίγες μέρες. Τα περισσότερα καλλυντικά για τις ρυτίδες, όμως, θέλουν 6 εβδομάδες για να φανούν τα αποτελέσματά τους. Και μερικά χρειάζονται έως 3 μήνες.
 • Να μην διακόπτετε τη χρήση του προϊόντος μόλις δείτε αποτέλεσμα.
 • Να μην κάνετε ηλιοθεραπεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν