Ρινοπλαστική σε 15′ λεπτά χωρίς χειρουργείο – Κι όμως γίνεται!

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πίσω από οποιαδήποτε επέμβαση στο ανθρώπινο πρόσωπο, πρέπει να κρύβεται μια φιλοσοφία της τεχνικής που θα ακολουθηθεί και μια προσεκτική μελέτη των ιδιαιτεροτήτων κάθε προσώπου. Η φιλοσοφία της ρινοπλαστικής χωρίς χειρουργείο στηρίζεται στο ότι αναγνωρίζουμε τα σημεία εκείνα του σκελετού της μύτης τα οποία παρουσιάζουν ελλείμματα ιστού ή “βαθουλώματα” με αποτέλεσμα η μύτη να δείχνει δύσμορφη. Αυτά τα βαθουλώματα μπορούμε να τα γεμίσουμε με ένα ενέσιμο εμφύτευμα που ονομάζεται υαλουρονικό οξύ. Με τον τρόπο αυτό βελτιώνεται ή τελειοποιείται το σχήμα της μύτης.

γράφει ο δρ Μιχάλης Κουτσούρης, πλαστικός χειρουργός*

Η ρινοπλαστική χωρίς χειρουργείο είναι γεγονός. Οι καλύτεροι υποψήφιοι είναι ασθενείς που έχουν καλή αναπνευστική λειτουργία και μέτριου βαθμού δυσμορφίες του σκελετού της ρινός. Συγκεκριμένα, ενδείκνυται για άτομα με μικρό ή μέτριο ήβο (καμπούρα), μέτριες ή και πιο σοβαρές δυσμορφίες στην άκρη ή την βάση της μύτης.

Επίσης, αποτελεί εξαιρετικά ασφαλή λύση αποκατάστασης σε περιπτώσεις που η μύτη παρουσιάζει παραμόρφωση μετά  από αποτυχημένη επέμβαση χειρουργικής ρινοπλαστικής. Σε γενικές γραμμές, ρινοπλαστική με χρήση υαλουρονικού οξέως μπορεί να εφαρμοστεί σε άτομα με δυσμορφία ρινός ηλικίας μεγαλύτερης των 17 ετών, όταν δηλαδή έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του ρινικού σκελετού.

Αντίθετα, η ρινοπλαστική χωρίς χειρουργείο δεν μπορεί να βοηθήσει ασθενείς που έχουν προβλήματα με την αναπνοή τους, όπως όταν υπάρχει σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, υπερτροφικές ρινικές κόγχες, ή λοιπά ανατομικά προβλήματα. Αυτές οι περιπτώσεις δυσμορφίας του ρινικού σκελετού προτείνουμε να αντιμετωπίζονται με την κλασική μέθοδο ρινοπλαστικής.

Πως γίνεται

Η ρινοπλαστική χωρίς χειρουργείο είναι μια επέμβαση απλή η οποία γίνεται κατά κύριο λόγο στο ιατρείο. Χρησιμοποιούμε ένα ενέσιμο εμφύτευμα το οποίο ονομάζεται υαλουρονικό οξύ και το οποίο εγχύουμε σε συγκεκριμένες θέσεις του ρινικού σκελετού ούτως ώστε να διορθώσουμε τις ατέλειες της μύτης.

Πάντοτε προηγείται η χρήση αναισθητικής κρέμας για 10’ με 15’ λεπτά σε συνδυασμό με τοπική αναισθησία στα σημεία εφαρμογής.

Αφού πρώτα μελετήσουμε τα σημεία που πρέπει να διορθώσουμε για να αποκαταστήσουμε τη δυσμορφία, στη συνέχεια κάνουμε τοπική αναισθησία, και με τη βοήθεια μιας πολύ λεπτής βελόνης (ΝΟ PAIN ΝEEDLE) κάνουμε εντελώς ανώδυνα την εμφύτευση του υαλουρονικού οξέως.

Το υλικό

«Υαλουρονικό οξύ» είναι η επιστημονική ονομασία του εμφυτεύματος που χρησιμοποιούμε. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για «οξύ» και ως εκ τούτου δεν «καίει» τους ιστούς, όπως εσφαλμένα μπορεί να νομίσει κάποιος. Απλά είναι ένα υλικό με το οποίο γεμίζουμε σημεία ατροφίας.

Το υαλουρονικο οξύ δεν είναι μόνιμο υλικό αλλά απορροφάται βαθμιαία από τους ιστούς. Συγκεκριμένα, στην περιοχή της μύτης απορροφάται σε ποσοστό από 5% μέχρι 15% τον πρώτο χρόνο. Αυτό με πολύ απλά λόγια σημαίνει ότι μετά από έναν χρόνο δεν εξαφανίζεται το υαλουρονικό οξύ που έχουμε βάλει στην περιοχή της μύτης αλλά παραμένει στη θέση του ποσοστό ίσο με 85% έως 90%. Αυτό που πρέπει να κάνουμε τότε, είναι να συμπληρώσουμε το υλικό που έχει απορροφηθεί, αν θέλουμε να συντηρήσουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

Ασφάλεια

Το υαλουρονικό οξύ είναι το μόνο υλικό στην Πλαστική Χειρουργική που έχει αντίδοτο. Δεδομένου ότι υπάρχει αντίδοτο (υαλουρονιδάση) μπορώ οποιαδήποτε στιγμή να αφαιρέσω όση ποσότητα υαλουρονικού θέλω, από οποιοδήποτε σημείο εφαρμογής του. Κι άρα μπορώ να επαναφέρω αν το επιθυμώ, 100% την αρχική εικόνα. Το γεγονός αυτό κάνει το υαλουρονικό οξύ ένα εξαιρετικά ασφαλές και πλήρως προβλέψιμο υλικό για την τελική εικόνα της περιοχής που το εφαρμόζουμε.

Σε γενικές γραμμές πάντως ο βαθμός της απορρόφησης του υαλουρονικού οξέως και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως:

-η ηλικία,
-ο τύπος του δέρματος,
-η μυϊκή δραστηριότητα
-οι υποκείμενοι μύες
-το βάθος και η θέση έγχυσης
-η πυκνότητα του υλικού που χρησιμοποιούμε.

Μετά την θεραπεία

Μετά την έγχυση του υαλουρονικού οξέως στην περιοχή της μύτης γίνεται εφαρμογή πάγου τοπικά  για περίπου 30΄ με 1 ώρα. Το αποτέλεσμα φαίνεται αμέσως χωρίς να υπάρχουν συνήθως εμφανή σημάδια οπότε μπορεί κανείς να επιστρέψει άμεσα στη δουλειά του.

Τυχόν οιδήματα ή εκχυμώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιο να συμβούν μετά την εφαρμογή του υαλουρονικού οξέως. Αν εμφανιστεί μικρός ερεθισμός στην περιοχή έγχυσης λόγω των ενέσεων, υποχωρεί σε 24-48 ώρες το πολύ και μπορεί να καλυφθεί εύκολα με make-up.

Άμεσο αποτέλεσμα με μακρά διάρκεια

Με τη ρινοπλαστική με Υαλουρονικό οξύ μπορούμε να έχουμε ορατό αποτέλεσμα αμέσως μετά την εφαρμογή. Κάνοντας συντήρηση περιοδικά το αποτέλεσμα  έχει πολύ μεγάλη διάρκεια.

Η προσωπική μου θέση είναι ότι έχοντας ρεαλιστικές προσδοκίες και ανάλογα πάντοτε  με το βαθμό του προβλήματος, η τεχνική της ρινοπλαστικής με Υαλουρονικό οξύ στα χέρια έμπειρου Πλαστικού Χειρουργού μπορεί να προσφέρει εξαιρετικά και πολύ ασφαλή αποτελέσματα.

Δείτε παρακάτω αληθινά περιστατικά πριν και μετά:

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν