Πρόσωπο: Τι να προσέχετε όταν διαλέγετε ενυδατική κρέμα

 • Ρούλα Τσουλέα
ενυδάτωση
Οι γυναίκες πρέπει να διαλέγουν ενυδατική κρέμα για το πρόσωπο με βάση ορισμένα κριτήρια, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η εποχή του χρόνου και τυχόν δερματικά προβλήματα.

Πριν σπεύσετε να αγοράσετε την επόμενη ενυδατική κρέμα για το πρόσωπό σας, βεβαιωθείτε ότι είναι η κατάλληλη για τον τύπο του δέρματός σας, τα τυχόν δερματικά προβλήματα, τις συνήθειες αλλά και την εποχή του χρόνου.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες παίζουν ρόλο στις ανάγκες του σε ενυδάτωση. Επομένως οι γυναίκες πρέπει να τους λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν, λέει ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Μάρκος Μιχελάκης.

Είναι το δέρμα στο πρόσωπο λιπαρό, ξηρό, μικτό, ευαίσθητο ή συνδυασμός αυτών; Είναι ανοικτόχρωμο και καίγεται εύκολα στον ήλιο; Μήπως είναι μέτριο, σκουραίνει όταν εκτίθεται στον ήλιο, αλλά μπορεί να πάθει και ηλιακό έγκαυμα; «Οι πληροφορίες αυτές είναι πολύ σημαντικές, διότι η επιλογή πρέπει να βασίζετε κατ’ αρχάς στο δέρμα της γυναίκας», εξηγεί.

Εξίσου σημαντικό είναι να λαμβάνει η γυναίκα υπόψη την κατάσταση του δέρματος αλλά και τις προσωπικές συνήθειές της. Αν, λ.χ., έχει ακμή, πρέπει να προτιμά καλλυντικά προϊόντα που αναγράφουν ότι δεν την επιδεινώνουν. Αν έχει πρόωρες ρυτίδες, αποχρωματισμούς, μεγάλους πόρους ή σημάδια φωτογήρανσης (π.χ. κηλίδες – πανάδες), πρέπει να αναζητήσει ειδικά προϊόντα. Αν καπνίζει, είναι πολλές ώρες σε υπαίθριους χώρους ή/και δεν τρώει αρκετά υγιεινά, το δέρμα της χρειάζεται φροντίδα με περισσότερα αντιοξειδωτικά.

Καλοκαίρι και χειμώνας

Επιπλέον, οι ανάγκες του δέρματος σε ενυδάτωση είναι εντελώς διαφορετικές το καλοκαίρι απ’ ό,τι τον χειμώνα. Έτσι, από την άνοιξη κιόλας οι γυναίκες πρέπει να αρχίζουν να αλλάζουν τις βαριές, λιπαρές κρέμες του χειμώνα με πιο ελαφριές ενυδατικές που αφήνουν το δέρμα να «αναπνέει».

«Το δέρμα είναι ένα πολύπλοκο όργανο, που αλλάζει αναλόγως με την εποχή του χρόνου», τονίζει ο κ. Μιχελάκης. «Η κύρια διαφορά είναι ότι το καλοκαίρι διεγείρεται η παραγωγή λίπους (σμήγμα) στο δέρμα. Αυτό γίνεται αφενός για να αυξηθεί η ενυδάτωση του δέρματος, αφετέρου να ρυθμιστεί αποτελεσματικότερα η εσωτερική θερμοκρασία του σώματος. Το σμήγμα συμμετέχει στη θερμορύθμιση, γαλακτοματοποιώντας τον ιδρώτα. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται πάνω στο δέρμα ένα στρώμα ιδρώτα, το οποίο εξατμίζεται με αργό ρυθμό, δροσίζοντας καλύτερα το δέρμα και κατ’ επέκταση όλο τον οργανισμό. Έτσι ρυθμίζεται η παραγωγή του ιδρώτα και η σωματική θερμοκρασία, ενώ ελέγχεται και αποφεύγεται η αφυδάτωση του».

Τί σχέση έχει αυτό με την ενυδατική κρέμα της γυναίκας; «Οι πλούσιες, λιπαρές κρέμες για το πρόσωπο είναι κατάλληλες για τις ξηρές συνθήκες του χειμώνα. Το καλοκαίρι όμως μπορεί να αποφράξουν τους πόρους και να προκαλέσουν έξαρση της ακμής, διότι το δέρμα είναι ήδη πιο λιπαρό», απαντά ο ειδικός.

Η κρέμα ημέρας

Χειμώνας ή καλοκαίρι, όμως, η ενυδατική κρέμα πρωί και βράδυ είναι απαραίτητη. Αυτό ισχύει κυρίως μετά την ηλικία των 25-30 ετών, όταν αρχίζει να φθίνει η παραγωγή πολλών φυσικών συστατικών του δέρματος. Άλλη ενυδατική κρέμα, όμως, χρειάζεται το δέρμα το πρωί και άλλη το βράδυ.

Η ενυδατική κρέμα ημέρας πρέπει να είναι πιο ελαφριά και να προστατεύει το δέρμα από τα στοιχεία του περιβάλλοντος, όπως η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) του ηλίου.

Για να επιτευχθεί αυτό, η κρέμα ημέρας πρέπει να περιέχει αντηλιακά φίλτρα. Επομένως, πρέπει να αναγράφει πως έχει δείκτη προστασίας SPF 15 ή υψηλότερο.

Θα μπορούσε επίσης να περιέχει κατάλληλη ποσότητα βιταμίνης C η οποία:

 • Δίνει φωτεινότητα στο δέρμα
 • Ομαλοποιεί το χρώμα του
 • Διεγείρει την παραγωγή μελανίνης από τα δερματικά κύτταρα, αυξάνοντας την φυσική προστασία του δέρματος από τον ήλιο.

«Να χρησιμοποιείτε όλο τον χρόνο κρέμα ημέρας με αντηλιακό, διότι το δέρμα του προσώπου σας εκτίθεται στην UV ακόμα και τον χειμώνα μέσα από τα τζάμια, καθώς περπατάτε στο δρόμο, όταν οδηγείτε κ.λπ.», συνιστά ο κ. Μιχελάκης.

Η κρέμα νυκτός

Η κρέμα νυκτός πρέπει να είναι πιο βαριά, για να παρέχει πιο βαθιά ανανέωση της επιδερμίδας. Αναζητήστε λοιπόν συστατικά όπως ρετινόλη, άλφα-υδροξυοξέα, υαλουρονικό οξύ, βιταμίνη Ε, ρεσβερατρόλη, γλυκερίνη, γαλακτικό οξύ. Αν το δέρμα σας είναι ξηρό και ευαίσθητο, η κρέμα νυκτός πρέπει να περιέχει και κεραμίδια (ceramides).

Όπως εξηγεί ο Δρ. Μιχελάκης, η ρετινόλη είναι παράγωγο της βιταμίνης Α και έχει αντιγηραντικές ιδιότητες. Είναι όμως πολύ ισχυρή και αν κάνετε κατάχρηση μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Όταν λοιπόν αγοράζετε μια καινούργια κρέμα νυκτός, αρχίστε με ελάχιστη ποσότητα, την οποία τον πρώτο καιρό θα βάζετε στο πρόσωπό σας μέρα παρά μέρα. Σταδιακά αυξήστε την ποσότητα και τη συχνότητα, ανάλογα με την δεκτικότητα του δέρματός σας.

Τα άλφα-υδροξυοξέα είναι κατάλληλα για το θολό δέρμα. Κάνουν ήπια απολέπιση και μαλακώνουν το δέρμα, επιτρέποντας στα άλλα συστατικά να εισδύσουν στο εσωτερικό του.

Το υαλουρονικό οξύ απαλύνει τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες, καθώς και τα σημεία αποχρωματισμού. Απορροφά επίσης υγρασία και ενυδατώνει το δέρμα.

Η βιταμίνη Ε είναι αντιοξειδωτικό που ενυδατώνει το δέρμα και προσδίδει φωτεινότητα.

Η ρεσβερατρόλη είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει το δέρμα από τις επιπτώσεις του στρες. Το έντονο στρες μπορεί να επηρεάσει το δέρμα, προκαλώντας εξάρσεις  ακμής ή ακόμα και εκδήλωση σοβαρών δερματοπαθειών, όπως η ψωρίαση.

Η γλυκερίνη είναι μια φυσική ενυδατική ουσία που επιδιορθώνει το δέρμα.

Το γαλακτικό οξύ είναι ένα συστατικό απολέπισης που αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας και επιτρέπει την είσοδο των ενυδατικών συστατικών στο εσωτερικό της.

Τα κεραμίδια είναι φυσικές πρωτεΐνες της επιδερμίδας που κατακρατούν την υγρασία στο εσωτερικό της και προστατεύουν το δέρμα από τις περιβαλλοντικές τοξίνες. Τα επίπεδά τους μειώνονται με την ηλικία, ενώ το ευαίσθητο δέρμα εκ φύσεως διαθέτει λιγότερα.

Ποια συστατικά πρέπει να αποφεύγετε

Υπάρχουν, όμως, μερικά συστατικά που καλό είναι να μην περιέχει η ενυδατική κρέμα για το πρόσωπο. Τα συστατικά αυτά είναι τα εξής:

 • Αλκοόλ και αρώματα: Μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος και αλλεργία.
 • Methylparabens και parabens: Είναι συντηρητικά που προστίθενται στα καλλυντικά. Μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία και να αποφράξουν τους πόρους.

Αν το δέρμα σας είναι λιπαρό και επιρρεπές στην ακμή, πρέπει να αποφεύγετε:

 • Τα έλαια (διαλέξτε κρέμες που αναγράφουν oil-free)
 • Το κερί
 • Το petrolatum (είναι ένα συστατικό από απόσταξη πετρελαίου).

Τα συστατικά αυτά είναι βαριά και μπορεί να αποφράξουν τους πόρους.  Να προτιμάτε κρέμες που αναγράφουν «μη φαγεσωρογόνο» ή/και «μη ακμογόνο» στη συσκευασία τους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν:

 • Ρετινοϊκό οξύ: Είναι ένα αντιγηραντικό συστατικό που με την κατάλληλη χρήση μπορεί να  βοηθήσει, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες του δέρματος.
 • Σαλικυλικό οξύ: Είναι ένα συστατικό απολέπισης που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο ευαίσθητο δέρμα, αλλά μπορεί να βοηθήσει ένα δέρμα που έχει ακμή.

Να θυμάστε επίσης ότι η τιμή δεν καθορίζει την ποιότητα της κρέμας. Τέλος, μπορεί τα φυσικά συστατικά να είναι δελεαστικά αλλά ορισμένα φυτά, εκχυλίσματα και καρποί μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ή να είναι ακατάλληλα για το δέρμα σας. Επομένως, σε περίπτωση αμφιβολίας συμβουλευθείτε τον δερματολόγο ιατρό.