Πως αντιμετωπίζεται η χαλάρωση του δέρματος στα μπράτσα

  • Ρούλα Τσουλέα
χαλάρωση στα μπράτσα
Η ηλικία, τα γονίδια και οι διακυμάνσεις του σωματικού βάρους προκαλούν χαλάρωση στα μπράτσα που χρειάζεται χειρουργική διόρθωση, από μία ηλικία και μετά.

Η χαλάρωση στα μπράτσα είναι από τα συχνότερα αισθητικά προβλήματα και πολλοί πάσχοντες, κυρίως γυναίκες, αποφεύγουν μετά από κάποια ηλικία να φορούν αμάνικα ρούχα. Ποιες είναι οι αιτίες της, όμως, και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Όπως απαντά ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής & της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAP, οι κυριότερες αιτίες είναι η ηλικία, τα γονίδια και οι διακυμάνσεις του σωματικού βάρους.

«Καθώς μεγαλώνουμε, μειώνεται σταδιακά η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης», εξηγεί. «Έτσι το δέρμα στα μπράτσα χάνει την ελαστικότητα και το σφρίγος του. Αυτό έχει ως συνέπεια να αρχίζει να χαλαρώνει και να «κρεμάει», όσο κι αν γυμνάζει το πάσχων άτομο τα χέρια του και όσα προϊόντα αδυνατίσματος και σύσφιξης κι αν εφαρμόσει στην περιοχή».

Την κατάσταση επιτείνουν οι διακυμάνσεις του σωματικού βάρους, αλλά και γενετικοί παράγοντες, προσθέτει.

Όσοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη χαλάρωση στα μπράτσα, συνήθως στρέφονται στη γυμναστική. Δυστυχώς, όμως, τα οφέλη της στο δέρμα είναι περιορισμένα. «Παρά την σκληρή προπόνηση, οι δυνατοί μύες παραμένουν «κρυμμένοι» κάτω από στρώματα επίμονου και ανθεκτικού στην άσκηση λίπους», λέει ο κ. Γαϊτάνης. «Σε τέτοιες περιπτώσεις τη λύση μπορεί να δώσει μόνο η πλαστική χειρουργική».

Η βραχιονοπλαστική

Η επέμβαση που εφαρμόζεται λέγεται βραχιονοπλαστική και έχει εξελιχθεί με τρόπο ώστε να προκαλεί τις λιγότερες δυνατές ουλές. Βέβαια, αυτό εξαρτάται και από τον βαθμό της χαλάρωσης. Αν υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη χαλάρωση στα μπράτσα, απαιτείται μεγάλη επέμβαση, με ουλή κατά μήκος του βραχίονα.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις εφαρμόζεται μία εξελιγμένη βραχιονοπλαστική, κατά την οποία διανοίγεται μικρή χειρουργική τομή στην κορυφή της μασχάλης. Η βραχιονοπλαστική αυτή συνδυάζεται με λιποαναρρόφηση, ούτως ώστε να αφαιρεθεί ταυτοχρόνως το περιττό λίπος και η περίσσεια δέρματος.

Η μέθοδος αυτή έχει σημαντικά μειωμένο χρόνο αποθεραπείας σε σύγκριση με τις τεχνικές που εφαρμόζονταν κατά το παρελθόν. Επιπλέον, ο συνδυασμός της βραχιονοπλαστικής με λιποαναρρόφηση επιτυγχάνει ανόρθωση, σύσφιξη και λεπτά μπράτσα.

Μετά την βραχιονοπλαστική ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του, χωρίς να διανυκτερεύσει στο νοσοκομείο. Η επούλωση της τομής διαρκεί περίπου μία εβδομάδα, ενώ για 2 εβδομάδες ο/η ασθενής πρέπει να φορά έναν πιεστικό επίδεσμο.

Η βραχιονοπλαστική μέσω της μασχάλης είναι κατάλληλη για άνδρες και γυναίκες με χαλάρωση στα μπράτσα. Επιπλέον, επειδή η τομή γίνεται στην κορυφή της μασχάλης, η χειρουργική ουλή δεν είναι εμφανής, γεγονός που αποτελεί ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματά της.

Γιατί δεν γίνεται μόνο λιποαναρρόφηση

Ένα ερώτημα που θέτουν συχνά οι ασθενείς είναι γιατί δεν γίνεται μόνο λιποαναρρόφηση, αλλά απαιτείται και βραχιονοπλαστική. Η απάντηση είναι ότι αν αφαιρεθεί μόνο το περιττό λίπος, απλώς θα ενταθεί η χαλάρωση του δέρματος στα μπράτσα. Και αυτό διότι η απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος σημαίνει ότι δεν μπορεί να συρρικνωθεί ώστε να επιστρέψει στην αρχική, σφικτή κατάστασή του.

Τα αποτελέσματα της βραχιονοπλαστικής από τη μασχάλη γίνονται αμέσως εμφανή. Ωστόσο τα μπράτσα παρουσιάζουν συνεχή βελτίωση για διάστημα 6-12 εβδομάδων, μετά το πέρας της επέμβασης.