Μολυσμένα με επικίνδυνα μικρόβια τα χρησιμοποιημένα προϊόντα μακιγιάζ

  • Ρούλα Τσουλέα
μακιγιάζ
Σταφυλόκοκκος, κολοβακτηρίδια και μύκητες μερικά από τα μικρόβια που εντοπίστηκαν σε χρησιμοποιημένα προϊόντα μακιγιάζ.

Τα χρησιμοποιημένα προϊόντα μακιγιάζ είναι μολυσμένα με επικίνδυνα μικρόβια, επειδή οι χρήστριές τους δεν τα καθαρίζουν ποτέ, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από τη Βρετανία εξέτασαν εκατοντάδες χρησιμοποιημένα κραγιόν, eyeliners, μάσκαρες και σφουγγαράκια μακιγιάζ. Με δυσάρεστη έκπληξη ανακάλυψαν ότι ποσοστό έως και 90% ήταν μολυσμένα με βακτήρια και μύκητες, που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παθήσεις.

Ανάμεσα στα μικρόβια που εντόπισαν συμπεριλαμβάνεται σταφυλόκοκκος με υψηλά επίπεδα αντοχής στα υπάρχοντα αντιβιοτικά.

Τα  υψηλότερα επίπεδα δυνητικά επικίνδυνων μικροβίων εντοπίστηκαν στα σφουγγαράκια του μακιγιάζ. Τα σφουγγαράκια ήταν επίσης τα συχνότερα μολυσμένα προϊόντα του μακιγιάζ (βρέθηκα  μικρόβια στο 92% των δειγμάτων).

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι το 93% των προϊόντων μακιγιάζ δεν είχαν καθαριστεί ποτέ. Και αυτό, παρότι στο 64% των περιπτώσεων είχαν πέσει στο πάτωμα!

Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Applied Microbiology.

Ποια παθογόνα βρέθηκαν

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Aston, στο Μπέρμιγχαμ, εξέτασαν 467 δείγματα από κραγιόν, lip gloss, eyeliner, μάσκαρα και σφουγγαράκια μακιγιάζ. Όπως διαπίστωσαν, τέσσερα στα πέντε eyeliner και μάσκαρες περιείχαν επικίνδυνα μικρόβια. Το ίδιο και τα τρία τέταρτα των κραγιόν και των lip gloss.

Ειδικά όσον αφορά τα πιο επικίνδυνα μικρόβια:

  • Σταφυλόκοκκος εντοπίστηκε στο 56% των κραγιόν και το 55% των lip gloss. Επίσης στο 69% των μάσκαρα, το 72% από τα σφουγγαράκια και το 77% από τα eyeliner.
  • Κολοβακτηρίδιο (e.coli) βρέθηκε στο 27% των δειγμάτων από τα σφουγγαράκια. Επίσης στο 10% των eyeliner, το 9% των lip gloss, το 8% των μάσκαρα και το 5% των κραγιόν.
  • Μύκητες βρέθηκαν στο 57% από τα σφουγγαράκια του μακιγιάζ, καθώς και στο 36% από τα κραγιόν. Επίσης στο 28% των eyeliner, το 17% των μάσκαρα και το 10% των lip gloss.

Συνολικά, το 79-90% όλων των προϊόντων ήταν μολυσμένα με βακτήρια και μύκητες. Οι ερευνητές λένε πως τα προαναφερθέντα παθογόνα μπορεί να προκαλέσουν από μολύνσεις στο δέρμα και τα μάτια έως σήψη (σηψαιμία).

«Ανησυχητικές συνήθειες»

Τα σφουγγαράκια ήταν ιδιαιτέρως ευάλωτα στη  μόλυνση από μικρόβια, διότι συχνά είναι υγρά μετά τη χρήση. Η υγρασία δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη επικίνδυνων βακτηρίων, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

«Οι ανθυγιεινές συνήθειες των καταναλωτών όσων  αφορά το μακιγιάζ είναι πολύ ανησυχητικές», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Amereen Bashir, λέκτορας Βιοϊατρικών Επιστημών στο Aston. «Πόσο μάλλον που βρήκαμε βακτήρια e.coli, τα οποία υποδηλώνουν μόλυνση από κόπρανα. Οι καταναλωτές πρέπει να καταλάβουν ότι τα προϊόντα του μακιγιάζ χρειάζονται συχνά πλύσιμο και στέγνωμα, καθώς και αλλαγή, ειδάλλως δημιουργούνται κίνδυνοι για την υγεία».

Τί πρέπει να κάνουμε; Να πλένουμε τα προϊόντα του μακιγιάζ συχνά και να μην τα χρησιμοποιούμε πέραν της ημερομηνίας λήξεως, συνιστά. Και τονίζει πως δεν πρέπει να τα μοιραζόμαστε με άλλα άτομα.