Όμορφα χείλη σε όλες τις ηλικίες

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Καθώς τα χρόνια περνούν, τα χείλη μας γίνονται πιο λεπτά και αποκτούν μικρές ρυτίδες επάνω και γύρω τους.

Γιατί συμβαίνει αυτό και τι μπορείς να κάνεις για να σταματήσεις τη γήρανση των χειλιών σου; Μιλήσαμε με τον Dr. Χρήστο Μεγαπάνο MD- επιβλέπων πλαστικό χειρουργό στα Medi Πρίνου– ο οποίος μας τα εξήγησε όλα!

Γιατί γερνάνε τα χείλη μας;
Γιατί όσο περνάει ο καιρός γίνεται μεταβολή στο κολλαγόνο που είναι το βασικό δομικό συστατικό του ινώδους ιστού, του συνδετικού ιστού δηλαδή, και έχουμε και απώλεια του λίπους που υπάρχει μέσα στα χείλη. Οπότε έτσι χάνουμε δύο δομικά συστατικά: και το λίπος που δίνει τον όγκο και την δομή, δηλαδή τον σκελετό που οφείλεται στο κολλαγόνο. Και αυτό γιατί με τον καιρό επιπλέον, σπάνε οι δεσμοί του κολλαγόνου και επέρχεται μια χαλάρωση.

Πότε ξεκινάνε να… γερνάνε και άρα να λεπταίνουν τα χείλη μας;
Μετά τα 25 ξεκινάει η διαδικασία της γήρανσης. Όμως, σε αυτή την ηλικία δεν είναι εμφανής αλλά από τα 35 και μετά τα σημάδια φαίνονται.

Στο σπίτι τι μπορούμε να κάνουμε σε προληπτικό επίπεδο; Ενυδατιική, βιταμίνη Ε και άλλα μυστικά…
Καθημερινά μπορούμε να χρησιμοποιούμε βασικές θεραπείες προκειμένου να φροντίζουμε τα χείλη μας και να φοράμε τις κρέμες μας και στην επιφάνεια των χειλιών μας. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιούμε είτε serum με βιταμίνη C η οποία είναι ένα από τα δομικά συστατικά του κολλαγόνου, ώστε να βοηθήσουμε στην ανάπλαση του, είτε κάποια πολύ καλή ενυδατική με βάση το υαλουρονικό έτσι ώστε να ενυδατώνουμε συνέχεια τον ιστό για να μην έχει μεγάλη απώλεια του όγκου του. Επίσης, κάτι πάρα πολύ σημαντικό είναι να φοράμε πάντα αντηλιακό από πάνω γιατί η βιταμίνη C οξειδώνεται από τον ήλιο.

Θεραπείες στο ιατρείο!
Η βασική θεραπεία που μπορούμε να κάνουμε για την διατήρηση του όγκου των χειλιών είναι οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος- διασταυρωμένου υαλουρονικού οξέος. Υπάρχουν ειδικά υλικά τα οποία είναι σχεδιασμένα για τα χείλη. Τα συγκεκριμένα υλικά έχουν την τεχνολογία soft touch ώστε να μην νιώθει ο ενδιαφερόμενος το υαλουρονικό σε αυτό το ευαίσθητο σημείο του προσώπου και παράλληλα να του δώσει ένα αποτέλεσμα το οποίο θα διαρκέσει ένα- ενάμιση χρόνο.

Από ποια ηλικία μπορώ να κάνω κάτι στα χείλη μου;
Εμείς έχουμε πελάτισσες που κάνουν αυτή την διαδικασία με την ενηλικίωσή τους, δηλαδή από 18 χρονών. Είναι ανάλογα με την προτίμηση του πελάτη. Οι πιο πολλοί ζητάνε να ενισχύσουν περισσότερο τον όγκο και το σχήμα. Όταν μιλάμε για ηλικίες μικρές σαφώς αυτό που τους ενδιαφέρει σύμφωνα και με τα πρότυπα της μόδας είναι κάτι τέτοιο. Σε μεγαλύτερες ηλικίες άνω των 45 το ζητούμενο είναι ναι μεν να δώσουν ένα καλό σχήμα αλλά και να αποκτήσουν τον όγκο που είχαν παλιά και όχι να τον αυξήσουν πολύ.

Πότε θα δω αποτέλεσμα;
Το αποτέλεσμα το βλέπεις κατευθείαν. Με το που τελειώσει η θεραπεία βλέπεις το πραγματικό αποτέλεσμα. Πάντως, εμείς ζητάμε μετά από μια εβδομάδα να μας επισκεφτεί ο ενδιαφερόμενος για να τσεκάρουμε ότι η θεραπεία έχει αποδώσει στο 100%. Υπάρχει περίπτωση να συμπληρώσουμε σε κάποιες πελάτισσες κάτι για να το τελειοποιήσουμε.

Θέλω να προχωρήσω αλλά φοβάμαι! Έχω δει τόσα και τόσα!
Πράγματι κάποιες γυναίκες ενώ θέλουν φοβούνται για το αποτέλεσμα. Όμως, το θέμα έχει να κάνει με την τεχνική και τον συγκεκριμένο γιατρό που κάνει την εφαρμογή. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν είναι οι προσδοκίες τους να μην είναι πολύ υψηλές. Πολλές φορές έρχονται πελάτισσες με φωτογραφίες διασήμων και ζητάνε να κάνουν τα χείλη τους με συγκεκριμένο τρόπο, σαν την Kylie Jenner, ας πούμε. Είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί στον καθένα. Εμείς δίνουμε σχήμα και όγκο με βάση τον συγκεκριμένο καμβά που έχουμε, δεν μπορούμε να φτιάξουμε κάτι άλλο. Οπότε αν ο γιατρός υποπέσει στο λάθος να ακολουθήσει τις επιλογές της πελάτισσας και τις προσδοκίες που έχει, μπορεί να καταλήξει να κάνει υπέρμετρη εφαρμογή, δηλαδή να βάζει πάρα πολύ υαλουρονικό οξύ οδηγώντας σε ένα πολύ κακό αποτέλεσμα το οποίο είναι αφύσικο. Το βασικό είναι να έχεις ένα φυσικό αποτέλεσμα! Να είναι ναι μεν όμορφο και sexy αλλά να μην ξεφεύγει από τις φυσιολογικές αναλογίες που πρέπει να έχουν τα χείλη σε σχέση με το υπόλοιπο πρόσωπο.