Νύχια: Η αλλαγή στο άκρο τους που μπορεί να κρύβει καλοήθη όγκο ή καρκίνο

  • Ρούλα Τσουλέα
νύχια
Τι είναι το ονυχοθήλωμα και γιατί έχει σημασία σε πόσα νύχια εμφανίζεται. Τι λένε οι επιστήμονες.

Η παρουσία ενός μικρού εξογκώματος κάτω από τα νύχια, στο ελεύθερο εξωτερικό τμήμα τους, μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη μιας σπάνιας, κληρονομούμενης διαταραχής που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Ωστόσο όταν το ίδιο εξόγκωμα εμφανίζεται μόνο σε ένα νύχι, τότε πιθανότερο είναι να πρόκειται για καλοήθη όγκο.

Τη σχετική ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες από τα ομοσπονδιακά Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ. Όπως ανακοίνωσαν, η σπάνια κληρονομούμενη διαταραχή λέγεται σύνδρομο προδιάθεσης όγκου BAP1. Προκαλείται από μεταλλάξεις στο ομώνυμο γονίδιο, το οποίο φυσιολογικά λειτουργεί ως καταστολέας των όγκων.

Η ύπαρξη των μεταλλάξεων αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκινικών όγκων:

  • Στο δέρμα
  • Στα μάτια
  • Στους νεφρούς
  • Στους ιστούς που επιστρώνουν τον θώρακα και την κοιλιά (π.χ. στο μεσοθήλιο)

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Dermatology. Παρουσιάσθηκαν επίσης στο Ετήσιο Συνέδριο της Εταιρείας Ερευνητικής Δερματολογίας (SID 2024), που διεξήχθη στο Ντάλας.

Η μελέτη

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τη συσχέτιση που έχει το εξόγκωμα στα νύχια με το σύνδρομο μελετώντας 47 εθελοντές από 35 οικογένειες με το σύνδρομο BAP1. Κατά την έναρξη της μελέτης και μία φορά τον χρόνο στη συνέχεια, τους υπέβαλλαν μεταξύ άλλων σε λεπτομερή δερματολογικό έλεγχο.

Η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 46 έτη (κυμαινόταν από 13 έως 72 ετών). Οι 30 από αυτούς ήταν γυναίκες.

Όταν κατά την έναρξη της μελέτης οι ερευνητές ρώτησαν τους εθελοντές τους αν είχαν παρατηρήσει κάποια αλλαγή στο δέρμα τους, ένας από τους συμμετέχοντες είπε πως είχε δει αλλαγές στα νύχια του.

«Το σχόλιό του μας ώθησε να εξετάσουμε προσεκτικά τα νύχια όλων των εθελοντών μας. Έτσι φτάσαμε στην ανακάλυψή μας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Alexandra Lebensohn, σύμβουλος Γενετικής του Καρκίνου στο Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου (NCI) των ΝΙΗ.

νύχια

Ονυχοθήλωμα (φωτογραφία: Dermatology Consultation Service, NIAMS, NIH)

Άλλο σε ένα νύχι και άλλο σε πολλά

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι 41 από τους εθελοντές τους είχαν δυσμορφίες στα νύχια τους. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβανόταν το ονυχοθήλωμα, ένας καλοήθης όγκος. Χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία μιας λεπτής, συνήθως λευκής ή κόκκινης γραμμής κατά μήκος του νυχιού μαζί με τη δημιουργία πάχυνσης/εξογκώματος σε κάποιο σημείο κάτω από το ελεύθερο άκρο του νυχιού. Τυπικά το ονυχοθήλωμα προσβάλλει μόνο ένα νύχι.

Ωστόσο στην παρούσα μελέτη, το 88% των συμμετεχόντων ηλικίας 30 ετών και άνω είχαν ονυχοθηλώματα σε πολλά νύχια.

«Το εύρημα αυτό σπανίως ανευρίσκεται στον γενικό πληθυσμό. Πιστεύουμε ότι η παρουσία ονυχοθηλωμάτων σε πολλά νύχια πρέπει να εγείρει υπόνοιες για το σύνδρομο προδιάθεσης όγκου BAP1», είπε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Edward Cowen, διευθυντής της Δερματολογικής Συμβουλευτικής Υπηρεσίας των ΝΙΗ.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο έλεγχος των νυχιών μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμος σε ασθενείς με ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος ή άλλων καρκίνων που δυνητικά σχετίζονται με το γονίδιο BAP1.

Κεντρική φωτογραφία: iStock