Μαύροι κύκλοι: Πού οφείλονται και πώς να τους αντιμετωπίσετε

  • Ρούλα Τσουλέα
μαύροι κύκλοι
Η σημασία του τρόπου ζωής και της κληρονομικότητας. Ποια πάθηση ευθύνεται συχνά γι' αυτούς.

Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια είναι συχνοί και αρκετά ενοχλητικοί. Συνήθως σχετίζονται με τις καταχρήσεις, γι’ αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με απλές αλλαγές στην καθημερινότητα και κοσμητικές θεραπείες. Ωστόσο ο τρόπος ζωής δεν είναι ο μοναδικός που ευθύνεται γι’ αυτούς.

Η αφυδάτωση, η έλλειψη ύπνου, η υπερκατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα είναι μερικές από τις χειρότερες συνήθειες για την εμφάνισή τους. Ωστόσο ρόλο μπορεί να παίζουν και προβλήματα υγείας, τα γονίδιά μας αλλά και η γήρανση. Μπορεί επίσης να εμπλέκονται περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου εξηγεί όσα πρέπει να ξέρουμε για τους μαύρους κύκλους και την αντιμετώπισή τους.

Ανεπαρκής ύπνος

Οι μαύροι κύκλοι είναι συχνοί μετά τον λιγοστό ύπνος, ο οποίος προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων γύρω από τα μάτια. Καθιστά επίσης  το δέρμα πιο χλωμό, κάνοντας ακόμα πιο εμφανείς τους μαύρους κύκλους.

Η αναπλήρωση του ύπνου και η τήρηση ενός προγράμματος που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 7-8 ώρες ύπνο κάθε βράδυ, θα χαρίσει υγιές χρώμα σε όλο το πρόσωπο. Η ύπτια στάση κατά τον ύπνο, με το κεφάλι ελαφρώς ανυψωμένο μπορεί να μειώσει και τυχόν οίδημα κάτω από τα μάτια.

Αφυδάτωση

Συχνά προκαλείται από το κάπνισμα και την υπερκατανάλωση αλκοόλ, που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο δέρμα και στα αγγεία.

Το αλκοόλ έχει διουρητικές ιδιότητες και μπορεί να οδηγήσει απ’ ευθείας στην αφυδάτωση, αφήνοντάς ξηρό το δέρμα. Μπορεί, επίσης, να δημιουργήσει όψη βυθισμένων ματιών και να προκαλέσει διαστολή των αιμοφόρων αγγείων κάτω από αυτά. Έτσι δημιουργούνται μαύροι κύκλοι.

Η διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ, η πόση άφθονου νερού και η ενυδάτωση του δέρματος θα σβήσει κάθε σκούρα απόχρωση.

Αντίστοιχα το κάπνισμα προκαλεί ξηροδερμία, επειδή το μονοξείδιο του άνθρακα στερεί οξυγόνο από το δέρμα, διασπά το κολλαγόνο και μειώνει την παραγωγή νέου.

Τα γονίδια

Η κληρονομικότητα επηρεάζει τις πιθανότητες να αναπτυχθούν μαύροι κύκλοι, καθώς επηρεάζει τόσο την ανατομία του δέρματος, όσο και τη ρύθμιση των επιπέδων κολλαγόνου (συμβάλλει στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος) και της μελανίνης (είναι η ουσία που δίνει χρώμα στο δέρμα).

Όσοι είναι επιρρεπείς στους μαύρους κύκλους λόγω οικογενειακού ιστορικού, είναι πιθανό να τους εμφανίσουν από την ηλικία των 25 ετών ή και νωρίτερα. Ο κίνδυνος αυξάνεται όταν κάνουν καταχρήσεις.

Όταν οι μαύροι κύκλοι έχουν γενετικά αίτια, οι όποιες παρεμβάσεις για την εξαφάνισή τους δεν καταπολεμούν την αιτία τους, αλλά το σύμπτωμα. Οι επιστήμονες δεν μπορούν να παρέμβουν στα γονίδια που καθιστούν πολλούς ανθρώπους πιο ευάλωτους στους μαύρους κύκλους.

Ούτε μπορούν να αλλάξουν την ανατομία των οστών στην περιοχή ή τη θέση των αγγείων. Έχουν, όμως, τη δυνατότητα να διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου και να καταπολεμήσουν επιτυχώς την περιοφθαλμική υπερμελάγχρωση.

Οι πιθανές θεραπείες

Το ήπιο χημικό πίλινγκ, λ.χ., μπορεί να βοηθήσει όταν το πρόβλημα οφείλεται σε υπερμελάγχρωση, η οποία μπορεί να είναι συνέπεια της έκθεσης στον ήλιο. Εξαιρετικά αποτελέσματα δίνει και η ενέσιμη θεραπεία PRP (Platelet Rich Plasma – πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια).

Τα λέιζερ που στοχεύουν στη χρωστική ουσία μπορούν να βοηθήσουν στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων και στον περιορισμό της παραγωγής μελανίνης. Υπάρχουν λέιζερ που διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, καταπολεμώντας τους μαύρους κύκλους που οφείλονται στη λέπτυνση του δέρματος.

Αύξηση του κολλαγόνου και της ελαστίνης μπορεί να επιτευχθεί και μετά από θεραπεία μικροβελονισμού (microneedling). Αυτή ωθεί τα κύτταρα του δέρματος να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία επούλωσης και ανάπλασης. Αποτελεσματική είναι και η έγχυση διοξειδίου του άνθρακα στην περιοχή του κάτω βλεφάρου με μια πολύ μικρή βελόνα.

Η τοποθέτηση υαλουρονικού οξέως στην «κοιλάδα των δακρύων» είναι πολύ δημοφιλής σε άτομα με λεπτό δέρμα και όψη βαθουλωμένων ματιών (υποκόγχια εμβύθιση). Η μέθοδος παρέχει τη δυνατότητα να «ξαναγεμίσει» η συγκεκριμένη περιοχή και να απομακρυνθεί η επιδερμίδα από τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τους κύκλους. Ταυτοχρόνως ενεργοποιείται η παραγωγή κολλαγόνου.

Γήρανση

Οι μαύροι κύκλοι γίνονται πιο έντονοι με την πάροδο του χρόνου, επειδή λεπταίνει ολοένα περισσότερο το δέρμα (μειώνεται ο λιπώδης ιστός). Επιπλέον, αυξάνεται η χαλάρωση του δέρματος και δημιουργούνται «σακούλες» κάτω από τα μάτια. Οι πλέον κατάλληλες θεραπείες γι’ αυτές βλάβες είναι τα πληρωτικά και τα λέιζερ.

Ασθένειες

Οι μαύροι κύκλοι μπορεί να οφείλονται και σε ασθένειες, όπως η αναιμία. Στη συντριπτική πλειονότητα, όμως, των περιπτώσεων αποτελούν ένδειξη κακής διατροφής, έντονου στρες και εξάντλησης. Ανεξαρτήτως αιτίας, πάντως, προσδίδουν μια πιο γερασμένη όψη στο πρόσωπο.

«Η υποστήριξη, φροντίδα και ενίσχυση του οργανισμού βοηθούν στη διατήρηση της καλής εμφάνισής του. Και αυτό επιτυγχάνεται με την πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών που έχει ανάγκη ο οργανισμός, την ενυδάτωσή του, με τον επαρκή και ποιοτικό ύπνο, την αποφυγή του αλκοόλ και του καπνίσματος. Αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις -όχι πάντα επαρκείς- για μια όμορφη, ομοιόχρωμη και λαμπερή επιδερμίδα», καταλήγει ο δρ Στάμου.

Φωτογραφία: iStock