Κορωνοϊός: Γιατί χάνει τούφες απ’ τα μαλλιά της η Αλίσα Μιλάνο

  • Ρούλα Τσουλέα
στρες
Η γνωστή αμερικανίδα ηθοποιός παρουσίασε τον Μάρτιο τα πρώτα συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Είχε πολλά αρνητικά τεστ. Βρέθηκε θετική σχεδόν τέσσερις μήνες αργότερα. Εξακολουθεί να αναρρώνει, με πολλά προβλήματα.

Αίσθηση προκάλεσε η είδηση ότι η γνωστή αμερικανίδα ηθοποιός Αλίσα Μιλάνο χάνει τούφες από τα μαλλιά της, εξαιτίας της λοίμωξης που της προκάλεσε ο κορωνοϊός Covid-19.

Όπως είχε ανακοινώσει η ίδια η ηθοποιός στο Instagram, νόσησε από κορωνοϊό τον Μάρτιο. Τα συμπτώματα που είχε αρχικά ήταν τα αναμενόμενα: πυρετός, πονοκέφαλος, απώλεια της όσφρησης, δύσπνοια, ναυτία.

Καθώς περνούσε ο καιρός, σε αυτά προστέθηκαν και άλλα. Ίλιγγος, φτερουγίσματα της καρδιάς, απώλεια μνήμης, σύγχυση, διαταραχή της εμμηνόρροιας, γενικευμένη κακουχία. «Ήταν στιγμές που ένιωθα πως θα πεθάνω», έγραψε στο post της.

Έκτοτε, η Αλίσα Μιλάνο έδειχνε πως αναρρώνει. Τελευταία όμως, η πρωταγωνίστρια τηλεοπτικών σειρών όπως τα «Who’s the Boss», «Melrose Place» and «Charmed», παρουσίασε ένα ακόμα: μαζική τριχόπτωση.

κορωνοϊός

Όπως αναφέρει το CNN, η 47χρονη ηθοποιός αποκάλυψε την τριχόπτωσή της σε βίντεο που ανήρτησε την Κυριακή στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter. Στο βίντεο χτενίζει τα μαλλιά της με μία βούρτσα, αλλά όταν τελειώνει το βούρτσισμα κρατάει μία μεγάλη τούφα μαλλιά. «Αυτή είναι η τριχόπτωση που μου προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19», ακούγεται να λέει. «Ήθελα απλώς να σας δείξω πόσο πολλά μαλλιά πέφτουν από το κεφάλι μου εξαιτίας της λοίμωξης».

Διάχυτη αλωπεκία

Τί σχέση, όμως, μπορεί να έχει ο κορωνοϊός με την τριχόπτωση; Η απάντηση πιθανώς είναι η διάχυτη αλωπεκία, σύμφωνα με έναν πλαστικό, επανορθωτικό χειρουργό από τη Βόρεια Καρολίνα.

«Η διάχυτη αλωπεκία χαρακτηρίζεται από παροδική τριχόπτωση, μέσω ενός αμυντικού μηχανισμού που βοηθεί τον οργανισμό να κάνει συντήρηση ενέργειας», δήλωσε ο Dr Patrick C. Angelos, ειδικός στην αποκατάσταση μαλλιών. «Ο μηχανισμός αυτός ενεργοποιείται σε έκτακτες καταστάσεις. Παραδείγματος χάριν, όταν χρειάζεται όλες του τις δυνάμεις για να καταπολεμήσει μια λοίμωξη ή όταν αναρρώνει από ένα τραύμα».

Αυτό δεν σημαίνει πως ο νέος κορωνοϊός καθ’ εαυτός προκαλεί διάχυτη αλωπεκία, συνεχίζει. Το πιθανότερο είναι πως «προκαλεί την αντίδραση του οργανισμού που οδηγεί στην αλωπεκία».  Αυτό σημαίνει πως η τριχόπτωση «μπορεί να παρουσιάζει διαφοροποίηση από ασθενή σε ασθενή». Δεν αποκλείεται η εμφάνιση ή/και η έντασή της να εξαρτώνται από παράγοντες, όπως «η βαρύτητα της λοίμωξης και η ανοσολογική αντίδραση του ασθενούς».

Πως αναπτύσσεται η διάχυτη αλωπεκία

Όπως αναφέρει η Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισολογική Εταιρεία, κάθε τρίχα έχει κύκλο ζωής που χωρίζεται σε τρεις φάσεις:

  • Αναγενής. Διαρκεί 3-5 χρόνια και είναι η φάση της ανάπτυξης.
  • Καταγενής: Διαρκεί περίπου 1-2 εβδομάδες και είναι η φάση της εξασθένησης και της «προετοιμασίας» της τρίχας για την πτώση της.
  • Τελογενής: Διαρκεί περίπου 2-4 μήνες και είναι η φάση της πτώσης της τρίχας. Η ρίζα της (θύλακας) όμως εξακολουθεί να υπάρχει και έτσι έπειτα από λίγο καιρό η τρίχα αναγεννάται. Η αναγέννηση μπορεί να γίνει έως 20 φορές αλλά δεν είναι συνεχόμενη.

Η διάχυτη αλωπεκία εκδηλώνεται όταν μεγάλος αριθμός των μαλλιών μπαίνουν ταυτοχρόνως στην τελογενή φάση της ανάπτυξής τους. «Στον μέσο άνθρωπο, ανά πάσα στιγμή βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης το 85% των τριχών. Από το υπόλοιπο 15% το μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται στην τελογενή φάση», εξήγησε ο Dr Angelos. «Ωστόσο, στη διάχυτη αλωπεκία μπαίνει στην τελογενή φάση το 30% των τριχών. Αυτή είναι μια εμφανής διαφορά. Πρακτικά σημαίνει πως ο πάσχων αντί να χάνει καθημερινά έως 100 τρίχες από τα μαλλιά του, χάνει έως 300».

Σε έξι μήνες

Τα καλά νέα είναι ότι η διάχυτη αλωπεκία δεν οδηγεί στην φαλάκρα. Σίγουρα είναι ανησυχητικό για τους πάσχοντες να βλέπουν τα μαλλιά τους να πέφτουν μαζικά και να αραιώνουν. Ωστόσο σύντομα θα αντικατασταθούν από νέα και οι περιοχές της αραίωσης θα αναπληρωθούν.

Έως ότου υποχωρήσει η αλωπεκία, ο Dr Angelos συνιστά στους πάσχοντες να τρέφονται υγιεινά, να κοιμούνται αρκετά και να αποφεύγουν το κάπνισμα. «Ειδικά το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό, διότι η πρόσληψη βαρέων μετάλλων μπορεί να εντείνει την τριχόπτωση», προειδοποιεί.

Πόσο πρέπει να περιμένουν οι ασθενείς που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό και τώρα βλέπουν τα μαλλιά τους να αραιώνουν; Ο Dr Angelos λέει ότι η πλήρης αποκατάσταση των μαλλιών μετά από διάχυτη αλωπεκία τυπικά συμβαίνει σε έξι μήνες έως ένα χρόνο. Το μόνο πρόβλημα είναι πως τα μαλλιά μπορεί να απομείνουν πιο λεπτά απ’ ό,τι πριν από την εκδήλωσή της.

Για την Αλίσα Μιλάνο, της οποίας η τριχόπτωση συνεχίζεται, υπάρχει μια αποτελεσματικότερη λύση: η πρόληψη. «Σας παρακαλώ πάρτε το σοβαρά. #WearADamnMask», συνέστησε στις στρατιές των ακολούθων της. Κι όποιος κατάλαβε…