Ισχύει ότι το ξύρισμα σκληραίνει τις νέες τρίχες που βγαίνουν μετά;

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ξύρισμα
Αυτό είναι ένας μύθος: το ξύρισμα δεν θα κάνει τις τρίχες να ξαναβγαίνουν πιο πυκνές, σκληρές ή πιο γρήγορα. Αλλά υπάρχει κάποια λογική πίσω από το να πιστεύει κανείς ότι ισχύει κάτι τέτοιο.

“Όταν οι τρίχες κόβονται κοντά (όπως στο ξύρισμα), μπορεί να αισθάνονται δύσκαμπτες, επειδή τα μικρότερα μήκη τους έχουν αυξημένη αντίσταση στις δυνάμεις κάμψης”, εξηγεί η δερματολόγος δρ. Taylor Bullock. “Μπορούν επίσης να αισθάνονται αιχμηρές και να σας τσιμπάνε λόγω των ανομοιόμορφων και αιχμηρών άκρων που κόπηκαν πρόσφατα”.

Πώς το ξύρισμα επηρεάζει τις τρίχες

Κάθε τρίχα στο σώμα μεγαλώνει από το δικό της θύλακα, μια δομή σαν σωλήνα που περιβάλλει τη ρίζα και το σκέλος της τρίχας. Κάθε τρίχα είναι ξεχωριστή και το στέλεχος είναι αυτό που βλέπετε να βγαίνει από το δέρμα σας. Αυτός είναι ο άξονας της τρίχας σας και αποτελείται από νεκρά κύτταρα του δέρματος.

Όταν ξυρίζεστε, αυτό που κάνετε είναι να κόβετε τον άξονα της τρίχας. Αλλά αυτό δεν επηρεάζει την ρίζα της τρίχας, η οποία, βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα.

“Μετά το ξύρισμα, μπορεί να παρατηρήσετε ότι οι τρίχες σας φαίνονται σαν να ξαναβγαίνουν πιο πυκνές και πιο σκούρες. Αλλά αυτό στην πραγματικότητα οφείλεται στη διακύμανση του στελέχους της τρίχας στο μήκος της, όχι επειδή το ξύρισμα έχει όντως αλλάξει τους θύλακες της τρίχας”.

Με άλλα λόγια, όταν οι ξυρισμένες τρίχες αρχίζουν να ξαναβγαίνουν, μπορεί να φαίνονται πιο χοντρές ή πιο σκούρες από πριν, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι.

“Αντί να βλέπετε τις πιο λεπτές και συχνά πιο ανοιχτές άκρες των πιο μακριών τριχών, βλέπετε τις πιο σκούρες και παχύτερες βάσεις των αξόνων τους. Όταν οι τρίχες μακρύνουν, όμως, θα επιστρέψουν στην πιο απαλή, αρχική τους υφή”.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να ξαναφυτρώσουν οι τρίχες

Το ξύρισμα δεν επηρεάζει το πόσο γρήγορα μεγαλώνουν ξανά οι τρίχες. Κατά μέσο όρο, οι τρίχες στο τριχωτό της κεφαλής και στα κάτω πόδια σας μεγαλώνουν περίπου κατά 1-3 εκατοστά τον μήνα. Αλλά η ταχύτητα ανάπτυξής είναι διαφορετική για τον καθένα και για διαφορετικά σημεία του σώματος.

Και αν έχετε ακούσει φήμες για μια συνταγογραφούμενη… θαυματουργή κρέμα που μπορεί να επιβραδύνει την αναγέννηση των μαλλιών, αυτό είναι μόνο εν μέρει αλήθεια, αλλά η δρ. Bullock λέει ότι δεν αξίζουν τον κόπο:

“Ένα τοπικό φάρμακο που ονομάζεται eflornithine μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με αποτρίχωση με κερί για να επιβραδύνει την ανάπτυξη των τριχών, αλλά δεν το συνιστώ συνήθως γιατί δεν λειτουργεί πολύ καλά και είναι πολύ ακριβό”.

Πηγή: https://health.clevelandclinic.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι να κάνεις για τις τρίχες που «γυρίζουν προς τα μέσα» και δημιουργούν σπυράκια

Ξύρισμα – Ερεθισμός: 7 συμβουλές για να μην έχετε πρόβλημα από το ξυραφάκι

Τα καλύτερα tips για το γυναικείο ξύρισμα

Πότε δημιουργούνται σπυράκια με το «κόντρα» ξύρισμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν