Φωτογήρανση: Πώς μπορούμε να γυρίσουμε πίσω τους δείκτες του ρολογιού

  • Iatropedia newsroom
φωτογήρανση
Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η βλάβη στο κολλαγόνο τύπου Ι από την ηλιακή ακτινοβολία είναι να φοράτε αντηλιακό με συνέπεια, τονίζουν οι ειδικοί

Η χρόνια έκθεση του ανθρώπινου δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία προκαλεί πρόωρη γήρανση ή φωτογήρανση.

Καθώς το δέρμα υφίσταται φωτογήρανση, οι δέσμες κολλαγόνου τύπου Ι, που βρίσκονται στο χόριο κάτω από την εξωτερική στιβάδα του δέρματος, την επιδερμίδα, και παρέχουν δύναμη και υποστήριξη στο δέρμα, κατακερματίζονται. Αυτό οδηγεί σε ρυτίδες, ευαισθησία και απώλεια στήριξης και ελαστικότητας.

«Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η βλάβη στο κολλαγόνο τύπου Ι από την ηλιακή ακτινοβολία είναι να φοράτε αντηλιακό με συνέπεια, καθημερινά, αν είναι δυνατόν, και ιδιαίτερα όταν περνάτε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους», λέει ο Frank Wang, MD, καθηγητής Κλινικής Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή U-M.

Οι ειδικοί παρατήρησαν σε μια νέα μελέτη ότι η έγχυση του πιο δημοφιλούς τύπου υλικού πλήρωσης του δέρματος, του διασυνδεδεμένου υαλουρονικού οξέος, σε φωτογηρασμένο δέρμα θα μπορούσε να αναστρέψει τις αλλαγές στο δέρμα που σχετίζονται με τη φωτογήρανση.

Τα πληρωτικά αυτά εγχέονται συνήθως στο δέρμα για να μειώσουν τις γραμμές και τις ρυτίδες.

Θεωρείται ότι παρέχουν κλινική βελτίωση προσθέτοντας όγκο στο δέρμα, αλλά οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το διασυνδεδεμένο υαλουρονικό οξύ διεγείρει επίσης την παραγωγή νέου κολλαγόνου τύπου Ι στο χόριο.

Το εν λόγω υλικό το κάνει γρήγορα, διεγείροντας την παραγωγή κολλαγόνου μέσα σε εβδομάδες από την ένεση και είναι μακράς διαρκείας, προάγοντας τη συσσώρευση περισσότερου κολλαγόνου κατά τη διάρκεια ενός έτους.

Τα ευρήματα αυτά δείχνουν πώς το πληρωτικό βελτιώνει την εμφάνιση του δέρματος βραχυπρόθεσμα, «γεμίζοντας» αφενός, αλλά και οδηγώντας στην παραγωγή νέου κολλαγόνου.

Επιπλέον, δεδομένου ότι το καινούργιο κολλαγόνο που σχηματίζεται διαρκεί πολλά χρόνια, τα ευρήματα δίνουν επίσης μια εικόνα για το πώς το διασυνδεδεμένο υαλουρονικό μπορεί να προάγει μια μακροπρόθεσμη κλινική βελτίωση, μήνες ή ακόμα και έναν χρόνο μετά την ένεση.

«Μια μόνο ένεση πληρωτικού υαλουρονικού οξέος με σταυροειδείς δεσμούς μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορη και μακροχρόνια βελτίωση του δέρματος διεγείροντας την εναπόθεση κολλαγόνου και, επιπλέον, οι επαναλαμβανόμενες ενέσεις μπορεί να προσθέσουν περισσότερο κολλαγόνο, μειώνοντας τελικά την ανάγκη για νέα θεραπεία», συμπλήρωσε ο Wang.

Φωτογραφία: iStock