Φαλάκρα και τριχόπτωση: Προσοχή σε αυτό το συνήθειο στο ντους

  • Iatropedia newsroom
φαλάκρα
Η απώλεια μαλλιών επηρεάζει πολλούς άνδρες και, ενώ συχνά έχει γενετική/κληρονομική αιτία, μπορεί να φταίει και κάτι άλλο, που δεν το φαντάζεστε.

Πράγματι η τριχόπτωση είναι συχνά κληρονομική. Η φαλάκρα στους άνδρες ή η ανδρογενετική αλωπεκία, η οποία σχετίζεται με τα γονίδια και τις αρσενικές ορμόνες, αντιπροσωπεύει το 95% της τριχόπτωσης στους άνδρες.

Άλλοι λόγοι για την αραίωση των μαλλιών περιλαμβάνουν το άγχος, την αναιμία, την έλλειψη πρωτεϊνών και τα χαμηλά επίπεδα βιταμινών. Ωστόσο, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Dermatology διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της απώλειας μαλλιών και των επιπέδων τεστοστερόνης στους άνδρες.

Μην βιάζεστε στο λούσιμο

Αν θέλετε να διατηρήσετε τις τρίχες στο κεφάλι σας… ζωντανές για όσο το δυνατόν περισσότερο, αρχίστε να δίνετε μεγαλύτερη προσοχή στις καθημερινές σας συνήθειες περιποίησης. Και υπάρχει μια συγκεκριμένη συνήθεια που κάνουν σχεδόν όλοι οι άντρες και η οποία μάλλον επιδεινώνει την τριχόπτωσή τους.

Αυτό το συνήθειο είναι… το να κάνετε πάντα ντους «όσο το δυνατόν γρηγορότερα» για να μην χάνετε χρόνο, ή για να πέσετε πιο γρήγορα για ύπνο. Δεν το φαντάζεστε, αλλά αυτό μπορεί να επιταχύνει την φαλάκρα!

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το να αφιερώσετε λίγο χρόνο κατά το λούσιμο, για να κάνετε μασάζ στο τριχωτό του κεφαλιού, διεγείρει την ανάπτυξη των μαλλιών.

Η Ananbel Kingsley, τριχολόγος από την Philip Kingsley, λέει: «Το μασάζ στο τριχωτό του κεφαλιού μπορεί να είναι επωφελές για εκείνους που βιώνουν μια σταδιακή μείωση του όγκου των μαλλιών ή τριχόπτωση και φαλάκρα».

Αυτό επιτυγχάνεται με τη βελτίωση της ροής αίματος απευθείας στην περιοχή και με την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος που έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν ή επιδεινώνουν την τριχόπτωση.

Και συνεχίζει: «Θα πρέπει ιδανικά να κάνετε 5-10 λεπτά μασάζ στο κεφάλι σας 1-2 φορές την εβδομάδα. Θα πρέπει να το κάνετε με ήπια, αλλά σταθερή πίεση. Χρησιμοποιώντας και τα δύο χέρια, κάντε κινήσεις σαν να ‘ζυμώνετε’ απαλά το τριχωτό της κεφαλής σας με κυκλικές κινήσεις ξεκινώντας από την μπροστινή γραμμή και συνεχίζοντας σταδιακά προς τον αυχένα. Επαναλάβετε 3-4 φορές και στο τέλος με μια απαλή μονοκόμματη κίνηση, ‘χαϊδέψτε’ το κεφάλι σας από μπροστά προς τα πίσω».

Ευεργετικό το μασάζ στο κεφάλι

Επίσης, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Neuroscience διαπίστωσε ότι το μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής σας μειώνει επίσης τo άγχος, που με την σειρά του προκαλεί απώλεια μαλλιών.

Ωστόσο, η Anabel Kinglsey πρόσθεσε: «Το μασάζ του τριχωτού της κεφαλής δεν θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ανάπτυξη των τριχών. Τα οφέλη εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αυτό που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια του μασάζ, π.χ. δοκιμάστε μια διεγερτική μάσκα για το τριχωτό της κεφαλής. Επιπλέον, μία από τις πιο κοινές αιτίες της απώλειας τριχών είναι το αποτέλεσμα της ανεπάρκειας σιδήρου και χαμηλών επιπέδων φερριτίνης στον οργανισμό. Η υγιεινή διατροφή, η πρόσληψη επαρκούς σιδήρου και πρωτεϊνών και η φροντίδα της γενικής υγείας σας θα βοηθήσουν στην αποτροπή τόσο με την φαλάκρα, όσο και γενικά με την τριχόπτωση και συχνά θα βελτιώσουν τη γενική εμφάνιση των μαλλιών σας».

Πηγή: http://www.express.co.uk