Ενήλικη ακμή: Γιατί συμβαίνει και τι επιπτώσεις έχει

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ακμή
Η ακμή μπορεί να είναι κάτι πολύ εκνευριστικό, ειδικά όταν δεν υποχωρεί μετά τα εφηβικά σας χρόνια.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η ακμή μπορεί να συνεχίσει να επηρεάζει τους ενήλικες πέρα από την εφηβεία, ή να αναπτυχθεί για πρώτη φορά στην ενήλικη ζωή.

Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό για τις ενήλικες γυναίκες, οι οποίες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ακμή μετά την ηλικία των 20 ετών σε σύγκριση με τους άνδρες.

Τι είναι η ενήλικη ακμή

Η ενήλικη ακμή μπορεί να μοιάζει πολύ με την εφηβική. Θεωρείται ότι συνήθως επηρεάζει τη γραμμή της γνάθου και το πηγούνι. Αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του προσώπου ή του κορμού. Οι ενήλικες γυναίκες μπορεί να έχουν φραγμένους πόρους, φλεγμονώδη εξογκώματα γεμάτα πύον ή βαθιές κύστεις. Δυστυχώς, οι θεραπευτικές επιλογές που λειτούργησαν καλά στην εφηβεία μπορεί να μην λειτουργούν το ίδιο καλά σε ενήλικες γυναίκες, λόγω παραγόντων πυροδότησης όπως η ορμονική ανισορροπία, το άγχος και η διατροφή.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι ενήλικες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν ακμή:

  • Οι ορμονικές διαταραχές που προκαλούνται από την εγκυμοσύνη, τον εμμηνορροϊκό κύκλο, την εμμηνόπαυση και τα από του στόματος αντισυλληπτικά μπορούν να συμβάλουν στην ακμή, τροποποιώντας την παραγωγή ορισμένων ορμονών. Αυτές οι ορμόνες διεγείρουν την παραγωγή λιπαρότητας μέσα στο δέρμα, προάγοντας την ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν ακμή
  • Το άγχος μπορεί να αυξήσει την παραγωγή ουσιών που ενεργοποιούν τους αδένες ελαίου στο δέρμα ασθενών με ακμή
  • Η κατανάλωση γαλακτοκομικών και τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη συνδέεται επίσης με την ακμή
  • Ορισμένα προϊόντα μαλλιών ή δέρματος μπορεί να φράξουν τους πόρους και να προκαλέσουν ακμή (μαύρα στίγματα και λευκά στίγματα)

Ένας πιστοποιημένος δερματολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την κατάλληλη θεραπεία για τον τύπο της ακμής που έχετε.

Ενήλικη ακμή: Συνέπειες και ουλές

Ο βαθμός στον οποίοπροκαλείται συναισθηματική δυσφορία ποικίλλει και δεν σχετίζεται με τη σοβαρότητα της ακμής, ή των ουλών της. Ορισμένες γυναίκες με ακμή μπορεί να παρουσιάσουν αναστάτωση στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή, καθώς φοβούνται τον στιγματισμό στις σχέσεις και την εργασία. Οι ενήλικες γυναίκες μπορεί επίσης να είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν θεραπεία, όταν τα σπυράκια και οι ουλές της ακμής δεν υποχωρούν.

Οι ουλές ακμής μπορεί να είναι παραμορφωτικές. Μόνιμες αλλαγές στην υφή του δέρματος με τη μορφή κοιλωμάτων, ή ανυψωμένων ουλών μπορεί να μην “κρυφτούν” εύκολα με το μακιγιάζ.

Επίσης, η ακμή που επουλώνεται προκαλεί κάποιες φορές κόκκινα και μαύρα στίγματα, τα οποία μπορεί να μην υποχωρήσουν για εβδομάδες, ή και μήνες. Τα μαύρα στίγματα μπορεί να επιμείνουν ακόμη περισσότερο χωρίς την κατάλληλη αντηλιακή προστασία, ειδικά σε πιο σκούρα δέρματα. Τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα ζωής και την αυτοεκτίμηση του ατόμου.

Η συναισθηματική επιβάρυνση λόγω της ακμής μπορεί να περιλαμβάνει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Κλινικές μελέτες δείχνουν ότι η σοβαρή ακμή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής στο ίδιο επίπεδο με μακροχρόνιες ασθένειες όπως η αρθρίτιδα, ο διαβήτης, ο πόνος στην πλάτη και το άσθμα.

Η ακμή είναι μια ιατρική πάθηση, αλλά απαιτεί αντιμετώπιση μόνο εάν τα σημάδια που αφήνει σας ενοχλούν. Επισκεφθείτε έναν πιστοποιημένο δερματολόγο για τις καλύτερες διαθέσιμες επιλογές, εάν επιθυμείτε να αναζητήσετε θεραπεία.

Ο δερματολόγος σας μπορεί να συνταγογραφήσει έναν συνδυασμό τοπικών (δερματικών) και στοματικών θεραπειών. Ορισμένα από αυτά τα φάρμακα μπορεί να μην είναι κατάλληλα, εάν είστε έγκυος, ή θηλάζετε. Ρωτήστε τον δερματολόγο σας για προϊόντα μαλλιών και δέρματος που μπορεί να είναι ερεθιστικά, να φράζουν τους πόρους ή να προάγουν την παραγωγή λιπαρότητας στο δέρμα, επιδεινώνοντας το πρόβλημα. Επίσης, αποφύγετε το ξύσιμο του δέρματος για να αποφύγετε τις ουλές και προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε τους συναισθηματικούς και σωματικούς στρεσογόνους παράγοντες.

Πηγή: https://www.health.harvard.edu

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σπυράκια από τον ήλιο: Τι είναι και πως αντιμετωπίζονται. Ποιοι τα εμφανίζουν συχνότερα

Πότε τα σπυράκια οφείλονται σε μύκητα! Πώς φαίνονται και τι να κάνετε [φωτό]

Μαύρα στίγματα: Πώς θα τα απομακρύνετε με φυσικό τρόπο

Σπυράκια και μαύρα στίγματα μέσα στο αυτί: Πώς θα τα αφαιρέσετε

φωτό: iStock