Εξωσώματα: Τι να γνωρίζουμε για τα μόρια που αντιστρέφουν τη γήρανση

  • Ρούλα Τσουλέα
εξωσώματα
Τα μόρια αυτά έχουν τη δυνατότητα να ενεργοποιούν τη σύνθεση κολλαγόνου, ελαστίνης και νέων αγγείων

Το μέλλον στην Αισθητική Ιατρική και τεχνολογία θα γράψουν τα εξωσώματα – ένα είδος μορίων που περιέχουν αυξητικούς παράγοντες και έχουν μοναδικές ιδιότητες, εκτιμά ένας Έλληνες ειδικός.

Τα μόρια αυτά έχουν τη δυνατότητα να ενεργοποιούν τη σύνθεση κολλαγόνου, ελαστίνης και νέων αγγείων. Δημιουργούν επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό περιβάλλον, είπε στο Πρακτορείο FM ο επανορθωτικός χειρουργός δρ Δημήτρης Καρυπίδης, πανεπιστημιακός υπότροφος και επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όπως εξήγησε, τα συγκεκριμένα μόρια δεν έχουν καμία σχέση με τα υπάρχοντα ενέσιμα υλικά, τα οποία τροποποιούν τη μυϊκή λειτουργία, είτε κάνουν βαθιά ενυδάτωση είτε δημιουργούν όγκο.

«Τα εξωσώματα έχουν να κάνουν με παρέμβαση στη βιοχημεία των ιστών», ανέφερε. «Κάνουν αναδόμηση, αναγέννηση, αυτοεπιδιόρθωση. Στην ουσία δεν κάνουν απλά αντιγήρανση, αλλά σε πολλές περιπτώσεις και αναστροφή της γήρανσης».

Τα μόρια αυτά έχουν επίσης εφαρμογή στην αναγέννηση των μαλλιών και στη σταδιακή καταπολέμηση της τριχόπτωσης.

Έχουν, όμως, και μεγάλο εύρος θεραπευτικών δράσεων εκτός Αισθητικής Ιατρικής. Στην παρούσα φάση γίνονται κλινικές μελέτες με αυτά για τον διαβήτη τύπου 2, νεοπλασματικές ασθένειες, νευρολογικές παθήσεις όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, αυτοάνοσα νοσήματα, πολυαγγειακές νόσους όπως η αθηροσκλήρυνση κ.λπ.

Εξωσώματα ήδη κυκλοφορούν στην αγορά, διευκρίνισε ο κ. Καρυπίδης. Αυτά είναι εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), αλλά όχι ακόμη από τον αμερικανικό (FDA). Επιπλέον, δεν είναι τα κυρίως δραστικά εξωσώματα «διότι αυτά που τώρα κυκλοφορούν είναι από φυτικούς οργανισμούς. Ωστόσο για τα πολύ δραστικά μόρια που θα κάνουν τη διαφορά στην Αισθητική», πρόσθεσε.

Οι κλινικές μελέτες με τα πιο δραστικά μόρια σύντομα ολοκληρώνονται. Από τα έως στιγμής αποτελέσματα, οι παρενέργειες που προκύπτουν είναι οι κλασσικές παρενέργειες κάθε ενέσιμης θεραπείας (λ.χ. τοπικοί ερεθισμοί ή ήπιες αλλεργικές αντιδράσεις). «Εκτιμώ ότι σε 3-5 χρόνια θα κυκλοφορήσουν στην αγορά», κατέληξε ο κ. Καρυπίδης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: iStock