Δέρμα γύρω από τα μάτια: Τα μυστικά για τη σωστή φροντίδα του

 • Iatropedia newsroom
δέρμα γύρω από τα μάτια
Το δέρμα γύρω από τα μάτια χρειάζεται φροντίδα με τα κατάλληλα προϊόντα, αλλά και ακολούθηση ορισμένων βασικών κανόνων αυτοφροντίδας για να διατηρείται υγιές.

Ιδιαίτερη φροντίδα χρειάζεται το δέρμα γύρω από τα μάτια, καθώς είναι μία από τις πιο λεπτές και ευαίσθητες περιοχές του σώματος. Είναι επίσης η  πρώτη περιοχή του δέρματος όπου αναπτύσσονται τα σημάδια του γήρατος, οι λεπτές γραμμές-ρυτίδες.

Γιατί, όμως, είναι τόσο ευαίσθητο; Η ιατρική έρευνα έχει μερικές απαντήσεις επ’ αυτού. Το 2015 δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Advanced Biomedical Research μελέτη που έδειξε ότι, σε σύγκριση με το δέρμα στο υπόλοιπο πρόσωπο, αυτό γύρω από τα μάτια διαθέτει:

 • Λιγότερους σμηγματογόνους αδένες (παράγουν το σμήγμα ή λίπος του δέρματος)
 • Λιγότερο κολλαγόνο

Γι’ αυτό τον λόγο είναι επιρρεπές στην ξηρότητα, την χαλάρωση, τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες, λέει ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, από τον ΕΔΟΕΑΠ.

Μία άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Clinical Anatomy έδειξε ότι τα τμήματα του δέρματος με λίγους σμηγματογόνους αδένες είναι πιο λεπτά και πιο επιρρεπή στις βαθιές ρυτίδες. Το εύρημα αυτό εξηγεί γιατί είναι τόσο συχνό πρόβλημα το «πόδι της χήνας» γύρω από τα μάτια.

Επιπλέον, οι ιστοί κάτω από τα μάτια εκ φύσεως δεν διαθέτουν πολλά από τα βασικά συστατικά που καθιστούν το δέρμα ισχυρό. «Το σωματικό λίπος και ο μυϊκός ιστός είναι μειωμένα. Το γεγονός αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να δημιουργηθεί βαθούλωμα στο δέρμα», εξηγεί ο κ. Μιχελάκης.

Σωστή φροντίδα

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι να προστατεύσετε το δέρμα γύρω από τα μάτια σας. Ο πρώτος είναι να το φροντίζετε σωστά. Επειδή είναι πολύ ευαίσθητο, χρειάζεται ξεχωριστή φροντίδα από το υπόλοιπο πρόσωπο. Αυτό σημαίνει κατ’ αρχάς ότι δεν θα βασίζεστε στα κλασικά προϊόντα προσώπου για να το ενυδατώσετε.

«Τα serums και οι υδατικές κρέμες για το πρόσωπο μπορεί να περιέχουν δραστικά συστατικά, όπως τα ρετινοειδή, σε συγκεντρώσεις οι οποίες είναι πολύ ισχυρές για το ευαίσθητο δέρμα γύρω από τα μάτια», λέει ο ειδικός. «Οι κρέμες ματιών είναι ειδικά σχεδιασμένες και αρκετά ενυδατικές, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες της περιοχής».

Στην πραγματικότητα, οι κρέμες ματιών μπορεί να περιέχουν τα ίδια συστατικά με τις κρέμες προσώπου, συνεχίζει. Η διαφορά όμως βρίσκεται στη συγκέντρωσή τους. Η ρετινόλη, π.χ., ένα παράγωγο της βιταμίνης Α, περιέχεται σε πολλές κρέμες προσώπου και ματιών. Ωστόσο στις κρέμες ματιών έχει χαμηλότερη συγκέντρωση. Επιπλέον, συνδυάζεται με πιο μαλακτικές (ενυδατικές) βάσεις, όπως το υαλουρονικό οξύ. Ο συνδυασμός αυτός παρέχει εντατική ενυδάτωση αλλά με μειωμένο κίνδυνο ερεθισμού.

Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να δοκιμάσετε λίγη κρέμα προσώπου σε ένα σημείο του δέρματος γύρω από τα μάτια σας. Η κρέμα δεν θα είναι κατάλληλη για το δέρμα γύρω από τα μάτια, εάν σας προκαλέσει:

 • Αίσθημα τσιμπημάτων
 • Κοκκίνισμα στο μάτι
 • Δακρύρροια (αυξημένη παραγωγή δακρύων)

Μπορεί επίσης να αναγράφει σχετική επισήμανση στη συσκευασία της, επομένως δεν πρέπει καν να την δοκιμάσετε.

Τρόπος εφαρμογής

Εξίσου σημαντικός είναι ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζετε την κρέμα γύρω από τα μάτια σας. Ο καλύτερος τρόπος είναι με απαλά κτυπηματάκια (ταμποναριστά) και όχι με τρίψιμο. Με αυτό τον τρόπο δεν θα τραβάτε το δέρμα και θα αποφύγετε τους ερεθισμούς.

Προσοχή, όμως: δεν πρέπει να βάζετε κρέμα μόνο στο δέρμα κάτω από τα μάτια. Την χρειάζεται και το άνω βλέφαρο. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, να διαβάζετε τις συσκευασίες των προϊόντων που προμηθεύεστε, διότι μερικά διαχωρίζουν αυτές τις δύο περιοχές.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να αφαιρείτε κάθε βράδυ προσεκτικά το μέικ απ. Να βάζετε το ειδικό προϊόν αφαίρεσης του μακιγιάζ σε λίγο βαμβάκι και με αυτό να καθαρίζετε προσεκτικά το δέρμα γύρω από τα μάτια, χωρίς να το τρίβετε με δύναμη.

Αντιγήρανση

Για να έχει η κρέμα ματιών και αντιγηραντική δράση, πρέπει να περιέχει πρόσθετα συστατικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι πεπτίδια και βιταμίνη C είναι μερικά από αυτά που διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου, μειώνοντας έτσι τις ρυτίδες. Ο δερματολόγος ιατρός μπορεί να αξιολογήσει το δέρμα σας και να σας προτείνει κάποια κρέμα ματιών που θα είναι κατάλληλη για εσάς.

Αν η κρέμα ματιών αποσκοπεί στην επιδιόρθωση προβλημάτων όπως οι λεπτές γραμμές, οι μαύροι κύκλοι κ.λπ., πρέπει να βεβαιωθείτε ότι περιέχει τα κατάλληλα συστατικά. Για να αντιμετωπίσετε τις λεπτές γραμμές, π.χ., χρειάζεστε συστατικά που παρέχουν καλή ενυδάτωση και τα οποία «γεμίζουν» τις ρυτίδες. Μελέτες έχουν δείξει πως τέτοια συστατικά είναι, μεταξύ άλλων:

 • Τα ρετινοειδή
 • Η ρετινόλη
 • Τα πεπτίδια
 • Αυξητικοί παράγοντες

Αντίστοιχα, στους μαύρους κύκλους που προκαλούνται από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ηλίου, μπορεί μεταξύ άλλων να βοηθήσουν συστατικά όπως:

 • Η υδροκινόνη
 • Η βιταμίνη C
 • Η βιταμίνη Β3
 • Η σόγια

Πρησμένα μάτια

Αν το δέρμα γύρω από τα μάτια σας είναι πρησμένο, το «φάρμακο» είναι να κοιμηθείτε περισσότερο και καλύτερα το βράδυ. Φροντίστε ακόμα να πίνετε άφθονα υγρά (κατά προτίμηση νερό). Αν, όμως, θέλετε και μια ειδική κρέμα ματιών, αυτή πρέπει να περιέχει συστατικά όπως:

 • Καφεΐνη
 • Πολυφαινόλες πράσινου τσαγιού και καφέ
 • Διπεπτίδια

Χρήσιμα επίσης είναι τα αντιοξειδωτικά συστατικά. Αυτά συμβάλλουν στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών οι οποίες δημιουργούνται εξαιτίας της UV, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του καπνίσματος. Στα αντιοξειδωτικά συστατικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν γύρω από τα μάτια συμπεριλαμβάνονται:

 • Οι βιταμίνες B3, C και E
 • Το πράσινο τσάι

Ήλιος και κάπνισμα

Για να είναι υγιές το δέρμα γύρω από τα μάτια πρέπει ακόμα να το προστατεύετε από τον ήλιο. Μην παραλείπετε να αλείφετε καθημερινά (όλες τις εποχές του χρόνου) την περιοχή με ένα αντηλιακό ματιών υψηλής προστασίας.

Μην ξεχνάτε να βάζετε αντηλιακό και στο άνω βλέφαρο (είναι ένα από τα σημεία του προσώπου που συχνότερα παραμελούμε). Το αντηλιακό γύρω από τα μάτια το χρειάζεστε ακόμα κι αν φοράτε καθημερινά γυαλιά ηλίου.

Απαραίτητο είναι ακόμα να προστατεύετε το δέρμα γύρω από τα μάτια από τον καπνό των τσιγάρων. Το κάπνισμα επιταχύνει τη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης, διαταράσσοντας την ροή αίματος στο δέρμα και βλάπτοντας την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.

Η συνέπεια είναι η πρόωρη ρυτίδωση του δέρματος και η δημιουργία του λεγόμενου «προσωπείου του καπνιστή». Το «προσωπείο» αυτό χαρακτηρίζεται από πολύ βαθιές ρυτίδες γύρω από τα μάτια και από τα χείλη.

Ύπνος, αλάτι και αλκοόλ

Το δέρμα γύρω από τα μάτια χρειάζεται επίσης επαρκή ύπνο και υγιεινή διατροφή. Επομένως, μην παραλείπετε να κοιμάστε τουλάχιστον 6-7 ώρες κάθε βράδυ.

Στο πλαίσιο της υγιεινής διατροφής, εξ άλλου, να αποφεύγετε την υπερκατανάλωση αλκοόλ. Και αυτό, διότι μπορεί να δημιουργήσει «σακούλες» και μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια. Να πίνετε επίσης καθημερινά άφθονο, καθαρό νερό, διότι η αφυδάτωση δημιουργεί μαύρους κύκλους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2014 στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Drugs in DermatologyΠεριορίστε ακόμα το αλάτι στο φαγητό σας, διότι συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών και τα πρησμένα μάτια.

«Το δέρμα γύρω από τα μάτια είναι πιο ξηρό και πιο ευαίσθητο απ’ όσο στο υπόλοιπο πρόσωπο. Κάποια προβλήματα, όπως οι «σακούλες», μπορεί να έχουν και κληρονομική συνιστώσα. Σε γενικές γραμμές όμως μπορούμε να το προστατεύσουμε, αρκεί να το φροντίζουμε σωστά. Επομένως, πάντοτε να δίνετε σε αυτή την περιοχή του προσώπου λίγη πρόσθετη προσοχή. Και αν κάποια προβλήματα δεν υποχωρούν με απλούς τρόπους, συμβουλευθείτε τον δερματολόγο σας για πιο ειδικές λύσεις, όπως οι εγχύσεις (fillers) και τα λέιζερ», καταλήγει ο κ. Μιχελάκης.