Απίστευτο: Δημιούργησαν “δεύτερο δέρμα” που καλύπτει τις ρυτίδες!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Ερευνητές από το διαβόητο πανεπιστήμιο ΜΙΤ ίσως να ανακάλυψαν μια νέα “πηγή νεότητας” για την επιδερμίδα, έστω και αν το “θαύμα” της διαρκεί (προς το παρόν) μόλις μια ημέρα.

Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα τεχνητό “δεύτερο δέρμα” που μπορεί να καλύψει τις ρυτίδες, αλλά και να προστατεύσει το φυσικό δέρμα από βλάβες, ή από τη χορήγηση φαρμάκων για τη θεραπεία παθήσεων του δέρματος, όπως το έκζεμα. Αλλά, για τώρα, το απίστευτο αυτό προϊόν κάνει τη δουλειά του μόνο για περίπου μία ημέρα.

“Είναι ένα αόρατο στρώμα που μπορεί να παρέχει ένα φράγμα, μια καλλυντική βελτίωση και, ενδεχομένως, να χορηγήσει κάποιο φάρμακο τοπικά στην περιοχή που είναι υπό θεραπεία (…) Αυτά τα τρία πράγματα μαζί θα μπορούσαν πραγματικά να το κάνουν ιδανικό για χρήση σε ανθρώπους”, δήλωσε ο Ντάνιελ Άντερσον, επικεφαλής της έρευνας και αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα χημικής μηχανικής του MIT.

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, το δέρμα τους γίνεται λιγότερο ελαστικό και σταθερό, σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης. Αυτά τα σημάδια της γήρανσης μπορεί να επιδεινωθούν από τη ζημιά του ήλιου στην επιδερμίδα. Εδώ και μια δεκαετία, η ερευνητική ομάδα εργάστηκε επιμελώς για την ανάπτυξη μιας προστατευτικής επικάλυψης για το δέρμα, η οποία θα μπορούσε να αποκαταστήσει τη νεανική εμφάνιση και να προστατεύσει την επιδερμίδα από την περαιτέρω ζημιά.

Για την έρευνά τους, οι επιστήμονες δημιούργησαν μια “βιβλιοθήκη” με περισσότερα από 100 πιθανά πολυμερή (χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται και στην κατασκευή πλαστικών ειδών). Οι ερευνητές εξήγησαν ότι έλεγξαν διεξοδικά κάθε ένα υλικό ξεχωριστά, προκειμένου να προσδιορίσουν εκείνα που θα ταίριαζαν περισσότερο με την εμφάνιση και τα χαρακτηριστικά του υγιούς δέρματος.

Το προϊόν που χρησιμοποιείται στη μελέτη αυτή περιλαμβάνει πολυμερή με βάση τη σιλικόνη τα οποία μπορούν να επεξεργαστούν σε μία διάταξη γνωστή ως στρώμα διασταυρούμενου πολυμερούς (cross-linked polymer layer – XPL).

Το δεύτερο δέρμα εφαρμόζεται σε δύο στάδια. Και οι δύο στρώσεις εφαρμόζονται ως κρέμες ή αλοιφές. Μόλις έρθει σε επαφή με το δέρμα, το XPL είναι σχεδόν αόρατο. Μπορεί να παραμείνει στο δέρμα για έως και 24 ώρες.

Το πολυμερές μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας στο δέρμα ως μια μη ορατή με το μάτι λεπτή επίστρωση, η οποία μιμείται τις ιδιότητες του υγιούς, νεανικού δέρματος, εξήγησαν οι ερευνητές.

Εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι το πολυμερές ήταν σε θέση να επιστρέψει στην αρχική του κατάσταση αφότου επιμηκύνθηκε περισσότερο από 250%. Συγκριτικά, το πραγματικό δέρμα μπορεί να τεντωθεί περίπου 180%.

ρυτίδες

Όταν το εφάρμοσαν σε ανθρώπους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το πολυμερές ήταν σε θέση να εξομαλύνει τις “σακούλες” κάτω από τα μάτια και τα βλέφαρα, και το αποτέλεσμα διήρκησε περίπου 24 ώρες. Μπορεί, επίσης, να καταπολεμήσει το ξηρό δέρμα και να βελτιώσει την ενυδάτωση της επιδερμίδας, όπως προκύπτει από άλλα τεστ.

Σε μια άλλη δοκιμή, το XPL εφαρμόστηκε στο δέρμα του χεριού για να ελεγχθεί και εκεί η ελαστικότητά του. Διαπιστώθηκε ότι λειτουργεί κανονικά και ότι, μετά από το τέντωμα, επέστρεψε πάλι στην αρχική του θέση πιο γρήγορα από ό,τι το φυσικό δέρμα.

ρυτίδες

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την ικανότητα του XPL να προστατεύει κατά της ξηροδερμίας. Δύο ώρες μετά την εφαρμογή, το πολυμερές ξεπέρασε σε απόδοση μια υψηλής ποιότητας ενυδατική κρέμα του εμπορίου, βοηθώντας το δέρμα να μείνει πολύ καλά ενυδατωμένο.

Το XPL αποδίδει καλύτερα ακόμα και από βαζελίνη μετά από 24 ώρες. Εν τω μεταξύ, κανένας από τους συμμετέχοντες που συμμετείχαν στις δοκιμές δεν ανέφερε κάποιο πρόβλημα ή ερεθισμό από το πολυμερές.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι αυτό το “δεύτερο δέρμα” θα μπορούσε να τροποποιηθεί για να παρέχει μακροχρόνια προστασία από τις επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Materials στις 9 Μαΐου.

http://www.cbsnews.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρυτίδες: Πρωτότυπες λύσεις για να τις μειώσετε χωρίς κόπο

Ρυτίδες: 3 μέθοδοι απομάκρυνσης με σειρά αποτελεσματικότητας

Γιατί οι ρυτίδες είναι πιο έντονες γύρω από τα μάτια

Αυτό είναι το νέο “εσωτερικό αντηλιακό” που σβήνει τις ρυτίδες…

Αντηλιακά: Πόσο προστατεύουν ανάλογα με τον δείκτη SPF – Πόσο μπορείτε να μείνετε στον ήλιο

Έγκαυμα από ήλιο: Τα σωστά βήματα για θεραπεία και ανακούφιση (ΒΙΝΤΕΟ)

Επιχείλιος έρπης: Προσοχή στον ήλιο – Τι πρέπει να ξέρετε

Προσοχή στην επιλογή γυαλιών ηλίου- Να απευθύνεστε πάντα σε επαγγελματία οπτομέτρη