Αναζωογόνηση της επιδερμίδας του προσώπου εκ των έσω με αυτόλογη μεσοθεραπεία με αυξητικούς παράγοντες

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η αυτόλογη μεσοθεραπεία αποτελεί μια μέθοδο της αισθητικής ιατρικής η οποία έχει πολλαπλή δράση ως προς την αναζωογόνηση των ιστών του προσώπου. Εφαρμόζεται για την πρόληψη και αντιμετώπιση της γήρανσης του δέρματος, τις ρυτίδες του προσώπου, τη σύσφιξη του χαλαρωμένου δέρματος, την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας καθώς και την αντιμετώπιση άλλων αισθητικών προβλημάτων όπως ουλές, αλωπεκία και τριχόπτωση.

γράφει ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης, MD CCST, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής και της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS. Συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

Σε αντίθεση με την ετερόλογη μεσοθεραπεία στην οποία εμφυτεύονται ενδοδερμικά ουσίες όπως υαλουρονικό οξύ, αμινοξέα, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, η επαναστατική μέθοδος της αυτόλογης μεσοθεραπείας αξιοποιεί το ίδιο το πλάσμα του ασθενούς με στόχο την απελευθέρωση αυξητικών παραγόντων. Οι οποίοι ενεργοποιούν την κυτταρική αναγέννηση, πολλαπλασιάζοντας τους ινοβλάστες και συντελούν στη διέγερση του κολλαγόνου.
Οι αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες προέρχονται από τα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια P.R.P. (platelet rich plasma), που ουσιαστικά είναι ένα υπο-προϊόν του αίματός μας, πλούσιο σε αιμοπετάλια, επιτρέποντας έτσι στο σώμα μας να χρησιμοποιήσει μία φυσιολογική οδό υγιούς αντίδρασης σε επιταχυνόμενους ρυθμούς. Η λειτουργία των αυξητικών παραγόντων έγκειται στην ενεργοποίηση των ενήλικων βλαστοκυττάρων, που με τη σειρά τους μεταπλάσσονται σε ώριμα κύτταρα του προς επί διόρθωση ιστού με σκοπό την γρηγορότερη διαδικασία επούλωσής του.

Πώς εφαρμόζεται;
Ο γιατρός αρχικά πραγματοποιεί αιμοληψία των 10ml από μία περιφερική φλέβα. Στη συνέχεια φυγοκεντρεί το αίμα με σκοπό τον διαχωρισμό του πλάσματος, συμπεριλαμβανομένων των αιμοπεταλίων, από τα έμμορφα στοιχεία του αίματος. Με τη βοήθεια μιας λεπτής βελόνας εγχύει το P.R.P. στην υπό θεραπεία περιοχή. Πρόκειται για μία μη επεμβατική θεραπεία, σύντομη, ανώδυνη και δεν αφήνει σημάδια. Συνήθως συνιστώνται 2-3 κύκλοι συνεδριών τον χρόνο για πιο ολοκληρωμένα αποτελέσματα.
Η αυτόλογη μεσοθεραπεία με P.R.P. διαρκεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη παραδοσιακή μεσοθεραπεία και τα αποτελέσματά της είναι εμφανή έως και 12 μήνες μετά την θεραπεία.

Τα αποτελέσματα της τεχνικής:
– Καταπολέμηση ρυτίδων
– Βελτίωση υφής της επιδερμίδας
– Αύξηση της σφρηγιλότητας του δέρματος και ενδογενής ενυδάτωσή του
– Αύξηση της ελαστικότητας και της λάμψης του δέρματος

Μπορεί να συνδυαστεί το My cells με άλλες θεραπείες;
To MyCells προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα σε συνδυασμό με θεραπείες όπως botox ή υαλουρονικό οξύ, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε συνδυασμό με laser ή ραδιοσυχνότητες.

Ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρονται είναι το ελαφρύ πρήξιμο/οίδημα ή κάποιες εκχυμώσεις οι οποίες υποχωρούν σε 2-3 ημέρες. Δεν υπάρχουν αλλεργικές αντιδράσεις και μολύνσεις καθώς το προϊόν δεν είναι τοξικό. Είναι απόλυτα ασφαλές ως προς την μετάδοση ασθενειών εφόσον χρησιμοποιείται το ίδιο το αίμα του ασθενούς.

Υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση;
Οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα με το αίμα τους δεν θα πρέπει να προβούν σε αυτόλογη μεσοθεραπεία. Η θεραπεία δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν χρόνια νόσο ήπατος, ΗIV, αν διανύουν περίοδο εγκυμοσύνης ή ακολουθούν αντιπηκτική αγωγή.

gaitanhs