Αν θέλετε να έχετε νεανικό δέρμα στα 50, αρχίστε να κάνετε… βάρη!

  • Ρούλα Τσουλέα
δέρμα
Απρόσμενα ευρήματα νέας μελέτης. Πως επηρέασε η συστηματική γυμναστική το δέρμα μεσηλίκων γυναικών.

Αν θέλετε να έχετε νεανικό δέρμα στα 50 σας ή και αργότερα ακόμα, μην βασίζεστε μόνο στα serum και τις λοσιόν. Καλό είναι να αρχίσετε να κάνετε και ασκήσεις με βάρη, συνιστούν επιστήμονες από την Ιαπωνία.

Μελετώντας μικρό αριθμό μεσηλίκων γυναικών, ανακάλυψαν με μεγάλη τους έκπληξη ότι η συστηματική γυμναστική αλλάζει την έκφραση ορισμένων γονιδίων που σχετίζονται με τη νεανικότητα του δέρματος.

Βελτιώνει επίσης την υγεία των δερματικών κυττάρων και των ιστών στο πρόσωπο. Ωστόσο οι ασκήσεις με βάρη παρέχουν περισσότερα οφέλη απ’ όσα οι ασκήσεις αντοχής, γράφουν στην επιθεώρηση Scientific Reports.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι σε κυτταρικό επίπεδο το δέρμα έγινε πιο νεανικό όταν οι γυναίκες άρχισαν να γυμνάζονται, δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Satoshi Fujita, καθηγητής στο Κολλέγιο Άθλησης & Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ritsumeikan, στο Κιότο.

Η νέα μελέτη

Το δέρμα δεν είναι ένα όργανο του σώματος που μπορεί εύκολα να πιστέψει ή να δει κανείς ότι ωφελείται από την συστηματική γυμναστική. Όλοι μπορούμε να δούμε ή να αισθανθούμε τις επιδράσεις της στους μυς, την καρδιά, τους πνεύμονες, αλλά στο δέρμα; Κάποιοι θα περίμεναν ίσως το αντίθετο, ιδίως για όσους γυμνάζονταν (π.χ. δρομείς, κολυμβητές) σε υπαίθριους χώρους.

Οι ερευνητές όμως είχαν αντίθετη άποψη. Έτσι, ενέταξαν στη μελέτη τους 56 γυναίκες οι οποίες διήγαν καθιστική ζωή και τους ζήτησαν να αρχίσουν την γυμναστική. Άλλες εξ αυτών έκαναν αεροβικές ασκήσεις και άλλες προπόνηση με αντίσταση (βάρη).

Πριν αρχίσουν τη γυμναστική, οι ερευνητές αξιολόγηση την ελαστικότητα, το πάχος και τη δομή της επιδερμίδας στο πρόσωπό τους. Τους πήραν επίσης δείγματα αίματος για να ελέγξουν διάφορες ουσίες. Πήραν επίσης κύτταρα από το δέρμα τους και τα καλλιέργησαν στο εργαστήριο.

Ύστερα, ζήτησαν από τις μισές γυναίκες να κάνουν ποδήλατο επί 30 λεπτά, δύο φορές την εβδομάδα. Οι υπόλοιπες έκαναν βάρη επί 30 λεπτά, δύο φορές την εβδομάδα. Μετά από 16 εβδομάδες οι ερευνητές επανέλαβαν τα τεστ.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν, όσες γυναίκες έκαναν ποδήλατο είχαν βελτιωμένη φυσική κατάσταση. Όσες έκαναν ασκήσεις με βάρη ήταν πιο δυνατές. Επομένως, όλες είχαν ωφεληθεί από τη γυμναστική.

Ωστόσο υπήρχε σημαντική διαφορά και στο δέρμα του προσώπου τους. Είχε βελτιωθεί η ελαστικότητά του, επομένως είχε λιγότερη χαλάρωση και βελτιωμένο περίγραμμα. Επιπλέον είχε γίνει πιο πυκνή η εξωκυττάρια μήτρα (matrix) του δέρματος, δηλαδή το δίκτυο των πρωτεϊνών και των άλλων μορίων που περιβάλλουν τα δερματικά κύτταρα και δίνουν δομή στο δέρμα. Τέλος, τα γονίδια που συμμετέχουν στην αναγέννηση της επιδερμίδας ήταν πιο δραστήρια.

Όλες αυτές οι αλλαγές αποτελούν σαφείς ενδείξεις ανανέωσης της επιδερμίδας, λένε οι ερευνητές. Μολονότι, όμως, οι περισσότερες συνέβαιναν και με τα δύο είδη γυμναστικής, μόνο οι ασκήσεις με βάρη αύξαναν το πάχος της επιδερμίδας, κάνοντάς την πιο λεία και νεανική.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό επιτυγχάνεται με την ενεργοποίηση γονιδίων, που ρυθμίζουν την παραγωγή των πρωτεϊνών της. Δεν γνωρίζουν, όμως, γιατί δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα η προπόνηση για αντοχή.

Τα ευρήματά τους, όμως, υποδηλώνουν πως «σε κάθε περίπτωση το δέρμα επηρεάζεται σημαντικά από την άσκηση», τόνισε ο Dr. Fujita.

Αν λοιπόν θέλετε να μειώσετε τις ρυτίδες και να αποκτήσετε πιο νεανική εμφάνιση, δεν έχετε παρά να αρχίσετε τη γυμναστική. Και αν κάνετε και ασκήσεις με βάρη, ακόμα καλύτερα.

Φωτογραφία: iStock