Ακμή μετά τα 25: Επιβαρύνει ψυχικά τις γυναίκες, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί

  • Ρούλα Τσουλέα
ακμή
Τι έδειξε μελέτη που παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας.

Σημαντικό κοινωνικό στίγμα αντιμετωπίζουν οι ενήλικες γυναίκες με ακμή, καθώς η εμφάνιση του δέρματός τους επηρεάζει σημαντικά την γνώμη άλλων ανθρώπων γι’ αυτές.

Nέα μελέτη που παρουσιάσθηκε προσφάτως στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV 2023), έδειξε ότι η εμφάνιση του δέρματος δεν επηρεάζει μόνο τις απόψεις των άλλων για την ομορφιά.

Τουναντίον, επηρεάζει και τη γνώμη τους για την προσωπικότητα ή την ψυχολογία των γυναικών. Στην πραγματικότητα, οι γυναίκες με ακμή εκλαμβάνονται ως λιγότερο αξιόπιστες, επιτυχημένες και με χαμηλότερη αυτοπεποίθηση!

Επιπλέον, ο κοινωνικός περίγυρός τους τις θεωρεί λιγότερο ελκυστικές και λιγότερο ευτυχισμένες.

Η ακμή των ενηλίκων εκδηλώνεται συνήθως σε γυναίκες, ηλικίας άνω των 25 ετών. Άλλοτε αποτελεί συνέχεια της εφηβικής ακμής (ακόμα και με διαστήματα ύφεσης και καθαρού δέρματος) και άλλοτε είναι πρωτοεμφανιζόμενη. Η πλειονότητα των ασθενών πάσχουν από επίμονη εφηβική ακμή.

Όπως αναφέρει ο δερματολόγος-αφροδισολόγος Χρήστος Στάμου, οι γυναίκες με ακμή επιβαρύνονται ιδιαιτέρως συναισθηματικά. Συχνά, δε, η επιβάρυνσή τους είναι μεγαλύτερη από εκείνη των γυναικών με άλλες σοβαρές δερματοπάθειες, όπως η ψωρίαση ή ακόμα και το μελάνωμα.

Πρώτα στις ίδιες τις γυναίκες

«Η παραμόρφωση του δέρματος που δημιουργούν οι βλατίδες, οι φλύκταινες, οι μεταφλεγμονώδεις αλλοιώσεις, τα οζίδια, οι κύστεις και οι ουλές, έχουν αντίκτυπο αρχικά στις ίδιες», επισημαίνει. «Τα συμπτώματα αυξάνουν την πιθανότητα δημιουργίας μιας αρνητικής εικόνας για την εξωτερική εμφάνισή τους και πιθανόν να οδηγήσουν σε μείωση της αυτοεκτίμησης, συστολή, ντροπή, φόβο, άγχος, κοινωνική απόσυρση και μοναξιά».

Στις πιθανές συνέπειες συμπεριλαμβάνεται και η κατάθλιψη, η οποία μπορεί να φθάσει ακόμα και στον αυτοκτονικό ιδεασμό, προσθέτει.

Οι κίνδυνοι αυτοί δεν αφορούν μόνο τις γυναίκες με σοβαρή ακμή. Παρατηρούνται και σε ασθενείς με ήπιες δερματικές εκδηλώσεις.

Αυτό οφείλεται στο ότι οι ασθενείς δεν μπορούν να καλύψουν τις εκδηλώσεις της ακμής στο πρόσωπό τους. Αυτές είναι ορατές συνεχώς, από όλου,. Και αυτό δημιουργεί έναν εσωτερικό στιγματισμό αλλά και κοινωνικό, που εκδηλώνεται από μια αρνητική στάση των άλλων απέναντί τους.

Το πρόβλημα είναι τελικά πιο διευρυμένο απ’ ότι θεωρείτο, αφού φίλοι, συνάδελφοι και γνωστοί δεν περιορίζονται στη θελκτικότητα μιας γυναίκας με ακμή, αλλά επηρεάζονται γενικότερα αρνητικά.

Η νέα μελέτη

Για να αξιολογήσουν την επίδραση των δερματικών αλλοιώσεων που προκαλεί η ακμή στους άλλους, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Nicolaus Copernicus στο Τορούν της Πολωνίας, επιστράτευσαν 245 εθελοντές. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 32 έτη.

Οι ερευνητές τους ζήτησαν να κοιτάζουν εικόνες γυναικών με καθαρό δέρμα ή με εμφανείς συνέπειες της ακμής. Άλλα από αυτά ήταν ανέκφραστα και άλλα χαρούμενα ή θλιμμένα. Οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν τα εκφραστικά πρόσωπα και ως προς την ένταση των συναισθημάτων.

Μία άλλη 205 εθελοντών, μέσης ηλικίας 35 ετών, κλήθηκαν να αξιολογήσουν χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των ατόμων που απεικονίζονταν στις εικόνες.

Τα πρόσωπα με ακμή γίνονταν αντιληπτά ως πολύ λιγότερο ελκυστικά, αξιόπιστα, επιτυχημένα, σίγουρα και δημοφιλή. Όσα είχαν χαρούμενη έκφραση αξιολογήθηκαν, επίσης, ως λιγότερο χαρούμενα από τα αντίστοιχα με καθαρό δέρμα.

Και αναλόγως με τη θέση

Η θέση της ακμής στο πρόσωπο, επίσης φάνηκε να παίζει ρόλο. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ενήλικες γυναίκες με ακμή γύρω από τη «ζώνη U» (γραμμή του σαγονιού και γύρω από το στόμα) κρίθηκαν ως οι λιγότερο ελκυστικές. Θεωρήθηκαν επίσης ως οι πιο δυσάρεστες οπτικά.

Μάλιστα όσες είχαν ακμή στο συγκεκριμένο σημείο, έλαβαν χειρότερη βαθμολογία ακόμα και από τις γυναίκες με πιο σοβαρές δερματικές βλάβες και σε μεγαλύτερη επιφάνεια του προσώπου.

Δυστυχώς η ακμή στις ενήλικες γυναίκες γίνεται ολοένα συχνότερη. Πρέπει όμως να αντιμετωπίζεται εγκαίρως και σωστά, για να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία και την ποιότητα ζωής τους.

«Για την εμφάνιση της ακμής σε ενήλικες γυναίκες ευθύνονται γενετικοί και ορμονικοί παράγοντες, που μπορεί να επιμείνουν ακόμη και μετά τα 50. Η λήψη αντισυλληπτικών αυξάνει τις πιθανότητες. Το ίδιο και η ορμονική αναστάτωση που προκαλείται κατά την έμμηνο ρήση, την εγκυμοσύνη, την εμμηνόπαυση», αναφέρει ο δρ Χρήστου.

Όπως εξηγεί, η διακύμανση των ορμονών προκαλεί υπερπαραγωγή σμήγματος, προάγοντας την ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν ακμή. Το στρες και η πλούσια σε γαλακτοκομικά και ζάχαρη διατροφή είναι δύο ακόμα παράγοντες κινδύνου.

Η θεραπεία

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του προσώπου ή του σώματος. Συχνότερα, όμως, προσβάλλεται η ζώνη U του προσώπου. Η δε θεραπεία της πάθησης συχνά διαφέρει από εκείνη που χρησιμοποιείται κατά την ανήλικη ζωή, ιδίως σε περιόδους εγκυμοσύνης ή θηλασμού δεδομένης της ακαταλληλότητας ορισμένων αγωγών.

Ο πλέον κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισης της ακμής είναι η φωτοθεραπεία, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί με απόλυτη ασφάλεια και στην εγκυμοσύνη, λέει ο δρ Χρήστου. Έχει αντιμικροβιακή, αντι-ακνεϊκή και αντιφλεγμονώδη δράση και ελέγχει την έκκριση του σμήγματος. Βελτιώνει, επίσης, την υφή του δέρματος και τα ορατά σημάδια που αφήνει η ακμή.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα της φωτοθεραπείας είναι ότι τα μικρόβια δεν αναπτύσσουν αντοχή μετά τους κύκλους θεραπείας, όπως συχνά γίνεται με τα αντιβιοτικά.

Υπάρχουν, επίσης, φαρμακευτικές αγωγές που είναι κατάλληλες, καθώς και δερμοκαλλυντικά. Επιβοηθητικά λειτουργούν και τα χημικά πίλινγκ, τα οποία αφαιρούν το σμήγμα από τους πόρους και τα νεκρά κύτταρα από το δέρμα.

Αντιθέτως, τα αντιβιοτικά που ήταν κάποτε η δημοφιλέστερη επιλογή για την ακμή των ενηλίκων, σήμερα χρησιμοποιούνται περιορισμένα, για πολύ σύντομα χρονικά διαστήματα  και μόνο για τον έλεγχο των εξάρσεων, σε ασθενείς που δεν αντενδείκνυται η λήψη τους και που δεν τους προκαλούν παρενέργειες», καταλήγει ο δρ Στάμου.

Φωτογραφία: iStock